
Dieta kapuściana, zwana również dietą szwedzką, kalifornijską, kanadyjską, jak sama nazwa wskazuje, to dieta, która bazuje na jednym zasadniczym produkcie – kapuście. Niewątpliwą jej zaletą są proste, przejrzyste zasady i stosunkowo niewielka cena – do szczęścia wystarczy nam jedynie biała bądź włoska kapusta. Nie da się również ukryć, że opisywany program żywieniowy jest niskokaloryczny. Dieta kapuściana dedykowana jest wszystkim tym, którzy pragną szybko i skutecznie zrzucić zbędne kilogramy, a jednocześnie nie mają czasu na sporządzanie skomplikowanych dań. Trzymanie się wszystkich zaleceń diety umożliwia zrzucenie do sześciu kilogramów w ciągu tygodnia. W czasie jej stosowania można spożywać nie tylko kapustę, ale również świeże owoce, warzywa (za wyjątkiem strączkowych), produkty mleczne, a także sporadycznie chude mięso i ryż.
PROGRAM DIETY
Dieta kapuściana to siedmiodniowy program żywieniowy. W czasie jej trwania należy bezwzględnie dostosować się do wszystkich zaleceń, zwłaszcza tych związanych z dozwolonymi i niedozwolonymi produktami. Uwaga! Sam jadłospis nie jest urozmaicony, a dodatkowo dostarcza bardzo niewielkiej ilości kalorii. Decydując się na dietę kapuścianą należy ograniczyć codzienny wysiłek fizyczny i całkowicie zrezygnować z regularnych treningów. Celem diety kapuścianej jest nie tylko redukcja tkanki tłuszczowej, ale również regulacja metabolizmu. Kluczem do sukcesu jest spożywanie każdego dnia ściśle określonych produktów:
- Każdego dnia diety kapuścianej należy spożyć przynajmniej jedną porcję zupy kapuścianej.
- Zupę kapuścianą możemy spożywać bez ograniczeń – w jakich chcemy ilościach oraz jak często chcemy.
- Żaden z posiłków nie może zawierać soli. Należy ograniczyć również wszystkie mieszanki przypraw, które mogą zawierać sól.
- Aby zniwelować niepożądane objawy zaleca się dostarczanie w czasie diety odpowiednich witamin w postaci suplementów.
Siedmiodniowy program żywieniowy świetnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego, a także pozwala znacząco obniżyć masę ciała. Efekty diety kapuścianej:
- Utrata do sześciu kilogramów w siedem dni;
- Poprawa metabolizmu;
- Usunięcie nadmiaru wody z organizmu;
- Zaopatrzenie organizmu w witaminy: C, K, B1, B2, B6, E oraz mikroelementy: potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo oraz siarkę.
Aby mieć pewność, że efekty diety utrzymają się na dłużej, należy po zakończeniu siedmiodniowego programu żywieniowego zastosować okres przejściowy. Kalorie warto zwiększać powoli, jeść taką samą ilość posiłków każdego dnia (dodatkowo o tej samej porze), unikać słodyczy.
(1) Powyższe zestawienie przedstawia najczęściej wybierane produkty w danej kategorii, w ramach serwisu BioTrendy.pl |
JADŁOSPIS PODCZAS DIETY
1. Dozwolone produkty:
Kapusta pekińska oraz biała, świeże owoce, warzywa, produkty mleczne, woda mineralna;
2. Produkty dozwolone sporadycznie:
Chude mięso, ryż, banany;
3. Produkty całkowicie zakazane:
Warzywa strączkowe, sól, cukier, tłuszcze, owoce przetworzone, alkohol, napoje gazowane, pieczywo.
Zalecenia ogólne:
- Po pierwszych trzech dniach do diety możemy włączyć banany.
- W czasie trwania diety należy spożywać co najmniej dwa litry płynów dziennie;
- Warzywa nie mogą podlegać obróbce za wyjątkiem gotowania na parze.
Przykładowy jadłospis na 7 dni diety kapuścianej:
DZIEŃ I:
Posiłek 1. – zupa kapuściana
Posiłek 2. – owoce
Posiłek 3. – zupa kapuściana
Posiłek 4. – owoce
Posiłek 5. – sok owocowy
DZIEŃ II:
Posiłek 1. – sałatka warzywna
Posiłek 2. – zupa kapuściana
Posiłek 3. – dwa ziemniaki w mundurkach z niewielką ilością masła
Posiłek 4. – sałatka warzywna
Posiłek 5. – woda mineralna
DZIEŃ III:
Posiłek 1. – zupa kapuściana
Posiłek 2. – sałatka owocowa
Posiłek 3. – sałatka warzywna
Posiłek 4. – brak
Posiłek 5. – mała porcja zupy kapuścianej
DZIEŃ IV:
Posiłek 1. – zupa kapuściana
Posiłek 2. – dwa banany
Posiłek 3. – sałatka owocowa z bananem
Posiłek 4. – woda mineralna
Posiłek 5. – dwa litry odtłuszczonego mleka
DZIEŃ V:
Posiłek 1. – zupa kapuściana
Posiłek 2. – dwieście gram chudego mięsa i jeden ziemniak w mundurku
Posiłek 3. – sok owocowy
Posiłek 4. – sześć pomidorów
Posiłek 5. – woda mineralna
DZIEŃ VI:
Posiłek 1. – zupa kapuściana
Posiłek 2. – sałatka warzywna
Posiłek 3. – dwieście gram chudego mięsa bądź chuda ryba
Posiłek 4. – owoc
Posiłek 5. – sok owocowy
DZIEŃ VII:
Posiłek 1. – zupa kapuściana
Posiłek 2. – warzywo
Posiłek 3. – brązowy ryż z warzywami
Posiłek 4. – owoc
Posiłek 5. – woda mineralna
Głównym posiłkiem diety kapuścianej jest zupa kapuściana – przepis na zupę kapuścianą składniki:
- Jedna średniej wielkości kapusta włoska;
- Pięć pomidorów;
- Niewielkich rozmiarów papryka zielona oraz czerwona;
- Trzy duże cebule;
- Dwie gałązki selera naciowego;
- Trzy litry wody;
- Bulion w kostce;
- Przyprawy: majeranek, kminek, pieprz, liść laurowy. Uwaga! Bez soli!
Przygotowanie:
- Kapustę posiekać i wrzucić do dużego garnka;
- Dodać doń przyprawy oraz kostkę bulionową, a następnie zalać wodą;
- Gotować pod przykryciem około piętnastu minut;
- Pomidory wyparzyć, obrać i pokroić w kostkę;
- Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę;
- Seler posiekać;
- Cebulę pokroić w cienkie półplasterki;
- Wszystkie warzywa dodać do zupy i gotować na małym ogniu przez kolejne piętnaście minut.
PRZECIWWSKAZANIA
Dieta kapuściana, mimo że uboga w witaminy i minerały, a także bardzo niskokaloryczna, jest stosunkowo dobrze tolerowana przez organizm. Nie zaleca się jej stosowania w okresie jesienno-zimowym, gdyż pora ta wzmaga sezonowe osłabienie. Inne przeciwskazania:
- Brak możliwości rezygnacji z treningów bądź innego wysiłku fizycznego;
- Ciąża bądź karmienie piersią;
- Stwierdzona anemia;
- Problemy z sercem, w tym arytmia i kłopoty z krążeniem;
- Skrajna otyłość – w przypadku dużej otyłości, przed zastosowaniem diety należy skonsultować się z dietetykiem.
Diety kapuścianej nie wolno stosować zaraz po zakończeniu innej diety. pomiędzy jednym, a drugim programem żywieniowym powinien być co najmniej miesiąc przerwy – tak, by organizm mógł się zregenerować i uzupełnić braki w postaci witamin i mikroskładników. Dodatkowo diety kapuścianej nie mogą stosować tzn. rekonwalescenci, a więc ci, którzy niedawno przeszli jakąś chorobę, dzieci oraz młodzież w wieku dorastania, a także osoby starsze.
MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
Dieta kapuściana jest uboga w wiele składników odżywczych, w tym witaminę B oraz minerały: wapń, żelazo i magnez. Dłuższe stosowanie tego programu żywieniowego może doprowadzić do anemii i zaburzeń rytmu serca. Najczęstsze niepożądane objawy:
- Ogólnie złe samopoczucie;
- Skrajne osłabienie oraz przemęczenie;
- Senność;
- Zawroty głowy;
- Nudności oraz wymioty;
- Schorzenia układu trawiennego np. zatwardzenia bądź biegunki.
BIBLIOGRAFIA:
2. www.dieta-kapusciana.pl [dostęp 18.02.2017]. 3. Jan Gawęcki: Żywienie Człowieka. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Naukowe, 2011, seria: Podstawy Nauki o Żywności 4. Allick G, Bisschop PH, Ackermans MT, Endert E, Meijer AJ, Kuipers F, Sauerwein HP, Romijn JA. A low-carbohydrate/high-fat diet improves glucoregulation in type 2 diabetes mellitus by reducing postabsorptive glycogenolysis. „The Journal of Clinical Endoctrinology and Metabolism”. 5. Dr Barbara Rias-Bucher, Dieta kapuściana. Odchudzanie z długotrwałym efektem, KDC Klub dla Ciebie, Warszawa 2008, ISBN: 9788374048668 |