Posted on

Dieta proteinowa – na czym polega? Jak stosować?

BioTrendy - Dieta proteinowa PL - na czym polega - jak stosowac

Mówiąc o diecie proteinowej mamy na myśli jedną z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych diet – dietę Dukana. Ta wyjątkowa metoda odchudzania cieszy się dość dużym zaufaniem ze strony osób pragnących szybko zrzucić zbędne kilogramy. Nic w tym dziwnego – ścisłe dostosowanie się do zaleceń diety Dukana pozwala osiągnąć spektakularne efekty. Sam twórca opisuje swój program w następujący sposób: „Dieta ta, odpowiednio dostosowana, jest w porównaniu z innymi dietami niskokalorycznymi prawdziwą machiną wojenną, buldożerem usuwającym wszelkie przeszkody” 2. Dla wielu model dietetyczny doktora Dukana jest nie tylko dietą, a stylem życia. Chociaż 5 kilogramów w 7 dni to imponujący wynik, wysokobiałkowy plan żywieniowy nie należy do najbezpieczniejszych, a zarazem najzdrowszych 11.

PROGRAM DIETY

Dieta proteinowa składa się z 4 etapów. Kluczem do sukcesu jest ścisłe dostosowanie się do każdego z nich. Nawet najmniejsze odstępstwo od normy może zaburzyć cały proces odchudzania, a tym samym popsuć końcowy efekt.

  • Etap I. tzn. faza uderzeniowa/ataku: Etap ten trwa około 5 dni, aczkolwiek możemy go przedłużać bądź skracać w zależności od pożądanej utraty kilogramów. W fazie pierwszej następuje bardzo szybki – niemal natychmiastowy – spadek masy ciała.

  • Etap II. tzn. faza naprzemienna: Czas trwania tego etapu uzależniony jest od liczby spalonych kilogramów w fazie 1. – tydzień na każdy utracony kilogram. W fazie drugiej następuje nieco wolniejsza, równomierna utrata wagi. Zazwyczaj etap ten trwa aż do momentu spalenia upragnionej przez nas liczby kilogramów. Faza naprzemienna bazuje na połączeniu produktów fazy pierwszej z warzywami o niskiej zawartości węglowodanów.

  • Etap III. tzn. faza utrwalająca: Czas trwania tego etapu uzależniony jest od liczby spalonych kilogramów w fazie 2. – 10 dni na każdy utracony kilogram. W drugiej fazie wprowadzamy do jadłospisu nieco więcej produktów węglowodanowych. Etap ten jest niezbędny, aby utrwalić wagę pozyskaną za sprawą dwóch poprzednich i uniknąć tzn. efektu jojo.

  • Etap IV. tzn. faza definitywnej stabilizacji: Ostatnia faza nie ma terminu ostatecznego – winna trwać jak najdłużej, nawet do końca naszego życia. Etap czwarty pozwala na spożywanie wszystkich produktów z uwzględnieniem dwóch zasad: jeden dzień w tygodniu jemy same proteiny (jak w 1. fazie) oraz codziennie spożywamy 3 stołowe łyżki owsianych otrąb.

NAJCZĘŚCIEJ WYBIERANE SUPLEMENTY DIETY W KATEGORII ODCHUDZANIE I DIETA (1):


(1) Powyższe zestawienie przedstawia najczęściej wybierane produkty w danej kategorii, w ramach serwisu BioTrendy.pl

JADŁOSPIS PODCZAS DIETY

Produkty wskazane w diecie proteinowej: Aby dieta proteinowa przyniosła pożądane rezultaty, należy ściśle przestrzegać wszystkich jej założeń. W każdej fazie planu żywieniowego doktora Dukana dozwolone są inne produkty. Dokładna lista tego co można, a czego nie wolno spożywać dostępna jest w publikacjach twórcy diety 2, 3, 4, 5, 7, 8.

Faza I
  • Chude mięso: wołowina, cielęcina, konina, podroby (wątróbka, ozorki cielęce/wołowe, cynadry), drób (bez skóry, za wyjątkiem kaczki), chuda szynka oraz chude wędliny (indyk, kurczak, wieprzowina), a także dowolne ryby oraz owoce morza;
  • Jajka;
  • Chudy nabiał;
  • Codziennie 1.5l wody z niewielką zawartością soli mineralnej;
  • Dodatkowo, posiłki możemy urozmaicić niewielkimi ilościami: kawy, herbaty (w tym ziołowej), octu, ziół, przypraw, korniszonów, musztardy oraz soli.
Faza II
  • Wszystkie produkty fazy I;
  • Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, poza ziemniakami i roślinami strączkowymi np. pomidory, ogórki, marchewka, buraki, zielona sałata, kapusta, szpinak, rzodkiew, boćwina, bakłażan, seler, por, a także grzyby.
Faza III
  • Wszystkie produkty faz I i II;
  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa/dobę;
  • 1 porcja owoców/dobę (za wyjątkiem bananów, winogron, czereśni);
  • 40g sera/dobę;
  • 2 porcje produktów skrobiowych/tydzień (tj. ziemniaki, makaron, kasza);
  • Udziec jagnięcy bądź pieczeń z polędwicy wieprzowej;
  • 2 razy w tygodniu posiłki jakie chcemy. Należy pamiętać o jednym dniu w tygodniu całkowicie proteinowym (jak w fazie I).
Faza IV
  • Wszystko co chcemy. Należy pamiętać o jednym dniu w tygodniu całkowicie proteinowym (jak w fazie I) oraz 3 łyżkach stołowych otrębów owsianych/dobę.


Przykładowy jadłospis na jeden dzień fazy III 3:

  • Śniadanie: 1x jajko na miękko;
  • Drugie śniadanie: chudy twaróg śmietankowy z odrobiną szczypiorku;
  • Obiad: pieczona ryba (dowolna) skropiona sokiem z cytryny;
  • Podwieczorek: 1x jogurt naturalny;
  • Kolacja: pół pieczonej piersi z kurczaka z dodatkiem ziół oraz ogórkiem konserwowym.

PRZECIWWSKAZANIA

Biorąc pod uwagę „niekończącą” się listę skutków ubocznych związanych ze stosowaniem diety doktora Dukana, można przyjąć, iż opisywany plan żywieniowy nie jest wskazany dla nikogo z nas. U zdrowych osób może doprowadzić do poważnych problemów natury zdrowotnej – nie tylko osłabienia organizmu, ale nawet do rozwoju nowotworów wybranych narządów np. wątroby bądź jelita grubego. U osób otyłych może przyczynić się do rozwoju miażdżycy i innych chorób serca, a także znacznego osłabienia struktury szkieletowej. U jednostek borykających się z innymi dolegliwościami, może pogłębić rozwój danej choroby.

MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

Niskoenergetyczna dieta doktora Dukana całkowicie pozbawiona jest zdrowych tłuszczów. Co więcej, produkty rekomendowane przez twórcę posiadają nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za rozwój miażdżycy i dolegliwości układu krążenia. Faza I oraz II diety Dukana prowadzą do znacznego wzrostu cholesterolu, co również prowadzi do rozwoju wielu chorób układu krążenia. Opisywany sposób odżywiania prowadzi do niedoboru witamin C, B1 oraz E, a także potasu, a dodatkowo do nadmiaru żelaza i fosforu. Długotrwałe stosowanie diety Dukana prowadzi do uwolnienia wapnia z kości do krwiobiegu (celem przywrócenia organizmowi odpowiedniej równowagi), to zaś prowadzi do rozwoju osteoporozy. Konieczność wydalenia wapnia z organizmu – wraz z moczem – może przyczynić się do rozwoju kamicy nerkowej. Wysokie spożycie protein przekłada się a wzrost poziomu homocysteiny, to natomiast może doprowadzić do poważnych uszkodzeń naczyń krwionośnych oraz do rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Puryny zawarte w białku zwierzęcym stymulują proces tworzenia się kwasu moczowego. Jego duża ilość może doprowadzić do dny moczanowej, nadciśnienia tętniczego bądź wspominanej już choroby niedokrwiennej serca. Dodatkowo, duża podaż białka obciąża wątrobę, co może przyczynić się do rozwoju marskości wątroby, a w skrajnych przypadkach nawet do nowotworu wątroby. Konieczność usunięcia przez organizm kwasu moczowego oddziałuje na nerki, poważnie je obciążając 1, 6, 9, 10, 11, 12.

BIBLIOGRAFIA:

Dieta South Beach - na czym polega?

Powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł wiarygodnych według serwisu BioTrendy.pl w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).Protected by Copyscape

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.