Posted on

Jagody acai (acai berry) – właściwości i zastosowanie

BioTrendy - Acai berry

Acai, zwane również Euterpe Oleracea (łac.) przywędrowały do nas z dalekiej Amazonii. Prozdrowotne właściwości jagody palmy brazylijskiej znane są od XIX wieku. Początkowo wykorzystywane wyłącznie przez plemiona amazońskie, szybko zyskały popularność – pierw w krajach Ameryki Południowej, a następnie na całym świecie. Mieszkańcy lasów tropikalnych wykorzystywali acai przy biegunce – w szczególności na tle pasożytniczym. Peruwiańczycy natomiast stosowali nasiona owoców celem zwalczania najbardziej uciążliwej gorączki. Jagody acai dotarły do Europy stosunkowo niedawno – w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku 1.

Naturalnym miejscem występowania tzn. palmy brazylijskiej są amazońskie lasy tropikalne. Jagoda acai jest owocem palmy, którą znajdziemy nie tylko w Amazonii, ale również w Brazylii (stąd nazwa zwyczajowa – palma brazylijska). Drzewo to osiąga zawrotne wysokości – nawet do dwudziestu pięciu metrów. Coroczne plony oscylują w granicach dwudziestu kilogramów zdatnych do użytku owoców. W miejscach występowania jagód acai prym wiedzie lokalny trunek – niskoprocentowe wino 2. Jagody acai słyną nie tylko z właściwości prozdrowotnych, ale również pysznego smaku, który bez wątpienia przypadnie do gustu zwolennikom owoców. Niewielkich rozmiarów owoc przypomina swoim wyglądem znaną nam borówkę, z tą różnicą, iż posiada w środku tylko jedną pestkę. Owoce palmy brazylijskiej zaliczane są do grona superfood (superżywności) – nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, o szczególnie dużej ilości składników odżywczych oraz korzystnych dla człowieka właściwościach 3, 8.

DZIAŁANIE NA ORGANIZM

Właściwości jagód acai wynikają głównie z ich wyjątkowego, niepowtarzalnego składu. Prezentowany owoc wyróżnia się na tle innych wysoką zawartością białka, uwzględniającego wszystkie aminokwasy egzogenne. Duża ilość przeciwutleniaczy, szereg witamin oraz spore ilości składników mineralnych – wszystko to sprawia, iż jagody acai stanowią główny składnik większości suplementów diety i preparatów witaminowych 4.

Jagody acai, a opóźnienie procesów starzenia się skóry 5: Jagody acai zawierają większość przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do zahamowania procesów starzenia się skóry. Owoc ten znalazł się na liście OxygenRadicalAbsorbance Capacity – zestawieniu uwzględniającym produkty spożywcze o znacznej ilości przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego.

Jagody acai, a zahamowanie rozwoju komórek rakowych 5: Resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy, a także kwas elagowy nie tylko wykazują działanie przeciwutleniające, ale również hamują rozwój komórek nowotworowych.

Jagody acai, a wsparcie układu sercowo-naczyniowego 5: Duża zawartość kwasów: oleinowego i linolowego w jagodach acai obniża poziom złego cholesterolu LDL oraz podnosi stężenie dobrego cholesterolu HDL, dzięki czemu niweluje ryzyko zachorowania na miażdżycę i inne choroby układu krwionośnego. Dodatkowo, owoce te zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zatorów żylnych.

Jagody acai, a odchudzanie 6: Jagody acai wspomagają odchudzanie niemal na każdej możliwej płaszczyźnie. Nie tylko pobudzają, wzmacniają organizm i dodają mu energii, ale również przyspieszają regenerację potreningową. Duża zawartość błonnika sprawia, acai są niezwykle sycące. Regularnie spożywane całkowicie eliminują niekontrolowane napady głodu, wspierają trawienie, zapobiegają zaparciom, a także przyspieszają przemianę materii. Dodatkowo, odpowiadają za proces termogenezy w organizmie. Co więcej, jagody acai stymulują naturalny detoks organizmu.

Jagody acai, a wzrost odporności 5: Zawarte w owocach acai minerały, witaminy i substancje aktywne oddziałują na system odpornościowy – chronią nie tylko przed wirusami i bakteriami, ale również szkodliwymi substancjami zawartymi w powietrzu bądź w żywności.

Jagody acai, a poprawa koncentracji 6: Duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega3 doskonale wpływa na koncentrację, pamięć i umiejętności intelektualne.

Jagody acai, a walka z cukrzycą 5: Jagody acai regulują poziom cukrów oraz tłuszczów w organizmie. Niski wskaźnik glikemiczny sprawia, iż znajomicie nadają się one dla osób walczących z cukrzycą. Zawarte w owocach składniki odżywcze mają wpływ na naczynia włosowate oraz naczynia krwionośne siatkówki oka. Regularne picie soku z acai zapobiega wystąpieniu ślepoty spowodowanej postępującą cukrzycą.

SUPLEMENTACJA

Jagód acai – ze względu na wysoką zawartość tłuszczu – nie uświadczymy w formie świeżego owocu. Na rynku znajdziemy różne acai – mrożone, liofilizowane, w tabletkach, a także w proszku. Mrożony miąższ jest niezwykle rzadko spotykany. Jagody w tej formie są najbliższe zarówno smakiem jak i wartościami odżywczymi owocom dostępnym w Ameryce Południowej. Te doskonale sprawdzą się do tworzenia słodkich deserów. Liofilizowane acai charakteryzują się długim terminem ważności. Ich skoncentrowana postać posiada równie dużo cennych składników odżywczych. Z nich tworzone są tabletki bądź proszek. Ten ostatni nie jest przeznaczony do bezpośredniego jedzenia. Możemy dodawać go do deserów, jogurtu bądź naleśników. Najwygodniejszą formą podania opisywanych owoców są tabletki 7.

SUPLEMENTY DIETY ZAWIERAJĄCE JAGODY ACAI (1):


(1) Powyższe zestawienie przedstawia najczęściej wybierane produkty w danej kategorii, w ramach serwisu BioTrendy.pl

STOSOWANIE

Działanie acai będzie widoczne wyłącznie przy regularnym spożywaniu dowolnej formy owoców. Decydując się na proszek, acai liofilizowane bądź owoce mrożone, z czasem możemy znudzić się monotonnym smakiem produktu. Należy mieć na uwadze również to, że jagody mrożone posiadają stosunkowo krótki termin przydatności. Znacznie wygodniejszą opcją są tabletki. Większość producentów oferuje suplementy diety przeznaczone do spożywania raz dziennie. Przed zakupem danego produktu należy zapoznać się z zawartością suchego ekstraktu z jagód acai w jednej kapsułce. Ta może się różnić w zależności od firmy czy przeznaczenia medykamentu 6.

MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

Ze względu na swoje naturalne pochodzenie, a także niezwykle bogaty skład, jagody acai są niemal w pełni bezpieczne dla życia i zdrowia. Możliwe działania niepożądane związane ze spożywaniem owoców w dowolnej formie są przejściowe. W przypadku intensywnego spożycia u osób o normalnej wadze mogą prowadzić do znacznej utraty masy ciała, a w efekcie do niedowagi. U osób szczególnie podatnych na alergie pokarmowe, może wywołać niepożądane reakcje w postaci wyprysków na skórze, wymiotów bądź trudności w oddychaniu. Zbyt duża ilość przyjmowanych tabletek bądź acai w innej formie może wywołać również biegunkę i gazy 6.

BIBLIOGRAFIA:

Powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł wiarygodnych według serwisu BioTrendy.pl w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).Protected by Copyscape

2 thoughts on “Jagody acai (acai berry) – właściwości i zastosowanie

  1. polecam acaiberry 900! stosuję go codziennie od 3 miesięcy i nie tylko chodzi o to, że spadła mi waga, ale znacznie lepiej się czuję, mam szybszy metabolizm i regularną przemianę materii!

  2. Udało mi się schudnąć stosując supple właśnie z jagodami acai, ale wow – nie wiedziałem że one mają aż tyle właściwości odżywczych. Fajny artykuł :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.