Posted on

Zielona kawa (green coffee) – właściwości i zastosowanie

BioTrendy - Green Coffee

Zielona kawa, nazywana również kawą surową, to nic innego, aniżeli zwykłe ziarna kawy, które nie przeszły procesu palenia 1. Kawowce przywędrowały do Europy przede wszystkim z Afryki. Chociaż wyróżnia się ponad sto gatunków krzewów i drzew przynależnych do kawowców, tylko nieliczne z nich możemy spotkać w Azji 2.Historia kawy liczy sobie blisko tysiąc pięćset lat. Kawowce uprawiane są bowiem od VI wieku naszej ery. Obecnie plantacje kawowców znajdziemy nie tylko na wspomnianych wyżej kontynentach, ale również w Ameryce Południowej. Kawa – również zielona – powstaje z owoców kawowca: czerwonych pestkowców wyglądem przypominającym jagodę.

Kawa jako napój wywodzi się z Etiopii. Chociaż znana od stuleci, do Europy trafiła dopiero w XVI wieku. W Polsce kawa pojawiła się pod koniec XVII wieku za sprawą Turków roszczących sobie ówcześnie prawo do Mołdawii. Od samego początku napój ten cieszył się niesłabnącą popularnością – wpierw wśród wyższych klas, potem stopniowo wśród zwykłego ludu. Jako że uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych, niemożliwym jest jej produkcja w Polsce. Najpopularniejszy rodzaj kawy – Arabikę – uprawia się w klimacie subtropikalnym, na wysokości do 1200 m n.p.m.

DZIAŁANIE NA ORGANIZM

Nie sposób jest wymienić wszystkich pozytywnych właściwości prozdrowotnych zielonej kawy. Specyfik ten – podobnie jak tradycyjna kawa – doskonale sprawdzi się w przypadku odchudzania. Większość producentów suplementów na bazie zielonej kawy, reklamuje swoje produkty wskazując tylko tą jedną cechę – wpływ na redukcję wagi. Warto nadmienić jednak, że niepalona kawa wykazuje znacznie większe działanie zdrowotne. W ziarnach niepalonej (zielonej) kawy znajdziemy nie tylko białko, tłuszcz i wodę, ale również kofeinę, związki mineralne z przewagą potasu oraz magnezu, węglowodany, kwasy organiczne (w tym kawowy i chlorogenowy), glikozydy, pektyny oraz szereg witamin z grupy B 6. Ziarna Green Coffee posiadają szereg alkaloidów purynowych (nie tylko kofeinę, ale również teofilinę i teobrominę) i blisko 180 substancji lotnych 7. Zielona kawa posiada znacznie więcej przeciwutleniaczy, aniżeli zielona herbata. Dodatkowo, zawarty w niej kwas chlorogenowy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych zapobiega oraz hamuje postępowaniu procesów starzenia się organizmu. Regularne spożywanie suplementów na bazie zielonej kawy bądź samego napoju sprzyja utrzymaniu zdrowej i młodej skóry, również skóry twarzy. Warto nadmienić, iż kwas chlorogenowy obniża poziom wchłaniania się cukrów w przewodzie pokarmowym 3, 4, 5. Regularnie spożywana bądź pita zielona kawa wyraźnie poprawia aktywność naczyń krwionośnych, usprawniając przepływ krwi, a także obniżając ciśnienie krwi. Wpływając bezpośrednio na stężenie tlenku azotu w krwiobiegu, w połączeniu z kwasem kawoilochinowym i chlorogenowym ogranicza wystąpienie chorób układu krwionośnego 8, 9. Zielona kawa obniża stężenie kortyzolu, obniżając jednocześnie ciśnienie tętnicze i normalizując poziom stresu 10. Na szczególną uwagę zasługuje jej działanie neuroprotekcyjne. Kawa chroni bowiem komórki mózgowe, zabezpieczając ich delikatną strukturę przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu doskonale nadaje się jako wsparcie walki z chorobami takimi jak Parkinson bądź Alzhaimer 11. Zielona kawa jest wykorzystywana głównie przy redukcji tkanki tłuszczowej. Regularnie spożywana hamuje proces gromadzenia się komórek tłuszczowych, sprzyja bezpiecznemu (bez efektu jojo) odchudzaniu, blokuje absorpcję tłuszczu (dzięki kofeinie), zmniejsza wchłanianie glukozy w jelicie (za sprawą kwasu chlorogenowego) 12.

SUPLEMENTACJA

Zieloną kawę znajdziemy niemal wszędzie – zarówno w sklepach Internetowych jak i stacjonarnych. Decydując się na zakup zielonej kawy ze względu na jej właściwości zdrowotne, warto szukać produktów sprawdzonych producentów. Green Coffee dostępna jest zarówno w formie wygodnych do połykania kapsułek (tabletek) jak i proszku przypominającego wyglądem klasyczną kawę.

SUPLEMENTY DIETY ZAWIERAJĄCE ZIELONĄ KAWĘ (1):


(1) Powyższe zestawienie przedstawia najczęściej wybierane produkty w danej kategorii, w ramach serwisu BioTrendy.pl

STOSOWANIE

Jeśli chodzi o kawę do picia, proporcje ustala się zgodnie z zaleceniami producenta bądź własnymi upodobaniami – tak jak w przypadku klasycznej kawy. Standardowy napój winien zawierać do trzech łyżeczek zmielonej kawy. Długość parzenia nie powinna natomiast przekroczyć pięciu minut. Zielona kawa doskonale łączy się z różnego rodzaju dodatkami. Warto nadmienić jednak, że jeżeli zależy nam na redukcji nadprogramowych kilogramów, znacznie lepiej sprawdzi się klasyczna postać kawy – bez cukru i mleka. Tabletki na bazie Green Coffee należy spożywać zgodnie z zaleceniami producenta, nie przekraczając zalecanej porcji do spożycia.

MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

Zielona kawa jest stosunkowo bezpiecznym specyfikiem, jednakże niezalecanym dla każdego. Zarówno napój jak i suplementy Green Coffee nie są wskazane dla osób borykających się z cukrzycą i przyjmujących leki cukrzycowe, jednostek cierpiących na przewlekłe choroby serca oraz nadciśnienie, kobiet w ciąży oraz pań karmiących piersią. Nie zaleca się wywaru z zielonej kawy również osobom poniżej szesnastego roku życia 13.

BIBLIOGRAFIA:

Powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł wiarygodnych według serwisu BioTrendy.pl w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).Protected by Copyscape