W Polsce miód od setek lat ma szczególne znaczenie w kuchni. Wykorzystywano go do słodzenia wypieków, dodawano do napojów, a także pędzono alkohol na jego bazie. Dodatkowo produkty pszczele stosowano w medycynie ludowej na różne dolegliwości. Miody są lubiane przez Polaków do tej pory, dlatego warto przekonać się również do ich alkoholowej wersji. Historia miodów pitnych w Polsce sięga średniowiecza. Już 1000 lat temu po smaczny i zdrowy trunek sięgali królowie oraz możnowładcy. Alkohol wytwarzany na bazie miodu jest ceniony do dziś, dlatego warto poznać jego wyjątkowy smak i aromat. Dowiedz się więcej o miodach pitnych.
JAK POWSTAJĄ MIODY PITNE?
Miody pitne powstają w czasie fermentacji brzeczki miodowej. W ten sposób tworzy się słodki i mocny półtorak, nieco słabszy dwójniak i trójniak. Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe dla zdrowia są alkohole wytwarzane na podstawie tradycyjnej receptury. Miody pitne w Spiżarni Schronisko Smaków spełniają ten warunek. Tradycyjne miody pitne mają znakomity smak i aromat, gdyż produkuje się je z produktów pochodzących z ekologicznych pasiek. Pszczelarze dbają o to, by pszczoły zbierały nektar z pól, łąk i lasów, w których nie stosuje się szkodliwych substancji chemicznych. Dzięki temu alkohol jest jeszcze zdrowszy. Dodatkowo miód pitny ma piękny kolor bursztynowy, który cieszy oko i zachęca do spróbowania trunku. Co więcej, do miodu pitnego można dodać przyprawy korzenne, owocowe soki lub inne składniki, które nadają napojom alkoholowym nowego, ciekawego smaku i aromatu.
JAK PODAWAĆ MIÓD PITNY?
Miód pitny smakuje najlepiej, gdy podaje się go w temperaturze pokojowej. Jest znakomitym uzupełniam deseru, zwłaszcza w jesienno-zimowym stylu. Ciasto dyniowe, sernik z korzennymi nutami, a także piernik i makowiec to doskonali towarzysze miodowych alkoholów. Jeżeli chce się rozgrzać ciało w mroźny wieczór, na przykład po spacerze, można pić miód na gorąco. W takiej formie trunek jest smaczny i aromatyczny nawet bez dodatków, jednak dosypanie kilku goździków, szczypty cynamonu, gwiazdki anyżu sprawia, że miód pitny nabiera zupełnie nowego charakteru. Ciekawym połączeniem jest alkohol na bazie miodu na gorąco z dodatkiem plastra pomarańczy, który sprawia, że grzaniec ma orzeźwiający aromat. Niewiele osób wie o tym, że miody pitne wykorzystuje się również do drinków podobnie jak rum, gin, wódkę lub tequilę. Wystarczy połączyć miód pitny z wodą mineralną, sokiem, naparem z kawy, syropem owocowym lub sokiem, a następnie dodać do nich miętę, lód oraz cytrynę i limonkę. Taka wersja popularnych drinków znakomicie smakuje przez całą zimę.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE MIODÓW PITNYCH
Miód pitny powstaje na bazie naturalnego miodu pszczelego, dlatego ma szereg właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim miód jest jednym z antybiotyków występujących w przyrodzie, dlatego alkohol powstający na jego bazie sprawia, że organizm jest chroniony przed atakiem wirusów, bakterii i innych drobnoustrojów chorobotwórczych. Codzienny kieliszeczek miodu pitnego stymuluje układ odpornościowy do pracy, dlatego warto po niego sięgać, gdy zimą zwiększa się podatność na wirusy i bakterie. Dodatkowo miody pitne pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego. Alkohol na bazie miodu wspomaga pracę serca, chroniąc je przed negatywnym wpływem złej diety. Trójniak, dwójniak lub półtorak jest również wsparciem dla układu trawiennego, obciążonego metabolizmem tłuszczów i innych ciężkostrawnych składników.
Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).