BioTrendy - PL - Dieta na zimę - jakie produkty wybierać

Dieta na zimę – jakie produkty wybierać?

Dieta na zimę – jakie produkty wybierać?

Zdrowa i zbilansowana dieta to jedna z podstaw dobrego samopoczucia. Jedząc zdrowe, nieprzetworzone produkty jesteśmy mniej narażeni na zapadnięcie na choroby cywilizacyjne, lepiej się czujemy, mamy więcej energii. Zimą szczególnie trudne może być stworzenie diety, która będzie w pełni naturalna. Zimowa dieta powinna zawierać sezonowe warzywa i owoce, które nie są importowane, ale pochodzą jedynie od lokalnych dostawców i ekologicznych producentów. Zimą również znajdziesz sezonowe owoce i warzywa, łatwo dostępne, które dodatkowo nie wymagają skomplikowanych przepisów. Wybieraj produkty z wysoką zawartością witamin i składników mineralnych, które wzmocnią organizm w sezonie grypowym. Jakie warzywa i owoce najlepiej spożywać zimą? Które z nich są dla nas najbardziej odpowiednie? Sprawdź nasze propozycje.

JAK ODŻYWIAĆ SIĘ ZIMĄ?

Zima to szczególny czas. To właśnie wtedy szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na dietę oraz dobór produktów. W tym czasie warto starać się podnosić odporność organizmu, nie tylko poprzez stosowanie różnego rodzaju suplementów, ale przede wszystkim włączając do swojej diety najwyższej jakości produkty. Z pozoru zimą nie mamy dostępu do świeżych owoców, które nie są importowane. To jednak nie do końca prawda. Na straganach i pobliskich targowiskach nie znajdziemy oczywiście takich samych produktów jak latem czy jesienią, ale krajowi dostawcy oferują także lokalne, inne niż latem produkty.

Dieta na zimę nie powinna być restrykcyjna. Wcale nie bez powodu zimą zazwyczaj przybieramy na wadze. Za pomocą dodatkowych 1-2 kilogramów organizm próbuje zabezpieczyć się przed chłodem. Gorzej jednak, gdy na dwóch kilogramach się nie kończy, a przybieramy na wadze o wiele więcej. Jak więc skomponować jadłospis na zimę, by w zdrowiu dotrwać do wiosny?

Zimą warto sięgać po zdrowe posiłki, które dostarczą nam wystarczającej ilości energii, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania. Pierogi z mąki żytniej to idealna propozycja na obiad, natomiast płatki orkiszowe to pomysł na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Jeśli jesz lub pijesz więcej niż potrzebuje twoje ciało, przybierasz na wadze, ponieważ energia, której nie używasz, jest magazynowana w postaci tłuszczu. Jeżeli jesz i pijesz za mało, to tracisz na wadze.

Należy również jeść szeroką gamę żywności, aby upewnić się, że otrzymujesz zbilansowaną dietę, a Twój organizm otrzymuje wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje. Zdrowe odżywianie to nie tylko właściwa dieta, prawidłowy dobór pokarmów, ale również to, jakie posiłki są przygotowywane. Jesli chcesz zdrowo się odzywiać kupuj produkty od lokalnych dostawców. Jeśli zaś chodzi o owoce i warzywa, zimą wybieraj te sezonowe, które nie są importowane zza granicy. Wówczas masz pewność, że są to produkty o wiele bardziej zdrowe, dostarczające orgnizmowi sporej dawki witamin i minerałów. Zbilansowana dieta to temat, który ostatnio przejawia się we wpisach blogowych, internecie i telewizji. To naturalne, że chcemy być zdrowsi.

ZIMA A PRZYBIERANIE NA WADZE

Zima to niezwykle trudny czas nie tylko dla naszej skóry, ale także dla naszego organizmu. Za oknem mróz, śnieg i brak słońca. To niezwykle trudne warunki do funkcjonowania. Wszystko to sprawia, że nie tylko mamy gorszy nastrój, ale również jesteśmy osłabieni i brakuje nam energii. Wirusy i bakterie tylko czyhają na to, by zaatakować w jak najmniej oczekiwanym momencie. Z tymi wszystkimi przeciwnościami, związanymi z niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi możesz walczyć poprzez zastosowanie właściwej, prawidłowo zbilansowanej diety.

Podczas zimowych miesięcy apetyt często dopisuje na aż nadto. Uwielbiamy wówczas sięgać po słodkie przekąski, czekoladę, ciasta oraz ciężkie potrawy. Oczywiście faktem jest, że zimą wzrasta nasze zapotrzebowanie energetyczne. Pamiętajmy, że organizm musi utrzymać stałą temperaturę ciała, nawet wówczas, gdy na zewnątrz temperatura spada do –20 stopni, co stanowi nie lada wyzwanie. Wytwarzanie ciepła to bowiem proces niezwykle pracochłonny.

Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Chronione przez Copyscape Plagiarism Checker - nie kopiuj treści z tej strony

Facebook Twitter

Zobacz również: