SPIS TREŚCI:
Orzechy włoskie to prawdziwa super żywność. Spożywane regularnie w małej ilości cieszą kubki smakowe i pozytywnie wpływają na zdrowie.
SKĄD POCHODZĄ ORZECHY WŁOSKIE?
Orzechy włoskie zaczęto uprawiać ok. 2500 lat p.n.e. Obecnie występują w Europie, Azji i obu Amerykach. Największymi światowymi producentami są Chiny i Stany Zjednoczone. Orzech włoski owocuje późno od posadzenia i daje cenne owoce czyli orzechy włoskie pod postacią twardej zdrewniałej skorupki otaczającej orzech pokryty cienką skórką.
JAK ORZECHY WŁOSKIE ZNALAZŁY SIĘ W POLSCE?
Według archeologicznych danych w Polsce orzech włoski spotykany był w czasach wczesnopiastowskich. Czy przywędrował do nas z Włoch? Jedne podania mówią, że przez rumuńską Wołoszczyznę został przywieziony z Bałkanów i dlatego powinien nazywać się wołoski. Jednak bardziej prawdopodobna jest hipoteza, że orzechy włoskie zostały przywiezione do Polski z Włoch przez zakonników i przez nich rozpropagowane – sadzili je w klasztornych sadach.
ORZECHY WŁOSKIE W HISTORII EUROPY
Orzechy włoskie chętnie sadzono przy dworach jako ozdobne drzewa. Były popularne na południu Europy, we Włoszech i Grecji. Około XV wieku doceniono owoce tych pięknych drzew jako surowiec do wyciskania oleju, a także jako baza do farb olejnych. W Polsce orzechy włoskie rosną w przydomowych ogródkach w miastach i na wsiach, a dzięki dopłatom rozwinęły się ekologiczne uprawy orzechów włoskich.
EKOLOGICZNE ORZECHY WŁOSKIE
Orzechy włoskie bio rosną na specjalnych plantacjach orzecha włoskiego lub pojedynczo w gospodarstwach ekologicznych. W certyfikowanym sposobie uprawy nie wolno stosować nawozów sztucznych, ani syntetycznych pestycydów czy herbicydów. Zabronione jest używanie GMO. Orzechy włoskie bio są oznakowane na opakowaniu symbolem zielonego ekoliścia obowiązującego w całej Unii Europejskiej.
ORZECHY WŁOSKIE BIO CODZIENNIE

Warto włączyć na stałe do diety ekologiczne orzechy włoskie, ponieważ są atrakcyjne smakowo i odżywczo. Orzech włoski czyli jadalne nasiona orzecha, należy uzyskać rozbijając twardą skorupę. Orzechy włoskie bio po wyłuskaniu mogą być spożywane bezpośrednio jako orzechy włoskie łuskane lub po uprażeniu. Ekologiczne orzechy włoskie to wysokoenergetyczna przekąska i składnik wielu dań i deserów. Z orzechów włoskich bio powstaje też cenny olej bogaty w kwasy tłuszczowe omega -3. Taki olej jest też chętnie stosowany w kosmetologii.
ORZECHY WŁOSKIE WARTOŚCI ODŻYWCZE
Orzechy włoskie ze względu na to, że zawierają dużo tłuszczu, charakteryzują się sporą kalorycznością – prawie 700 kcal w 100 g produktu. Owoc orzecha włoskiego jest bardzo bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega 3 w idealnej proporcji. Orzechy są skarbnicą wielu składników mineralnych, a przede wszystkim magnezu, cynku, miedzi i wapnia. Orzechy włoskie bio, spożywane w już stosunkowo niewielkiej ilości, pozytywnie wpływają na zdrowie.
ORZECHY WŁOSKIE SUPER ŻYWNOŚĆ
Co sprawia, że orzech włoski tak wyróżnia się na tle innych orzechów, które i tak są przecież bardzo cenne żywieniowo? Orzechy włoskie na tle innych orzechów zawierają:
- Więcej przeciwutleniaczy:
- Gamma – tokoferol, forma witaminy E, ma działanie przeciwzapalne;
- Sterole i związki fenolowe, w tym kwas elagowy działający przeciwnowotworowo;
- Dużo białka w tym L – argininę cenną w dietoprofilaktyce chorób układu sercowo – naczyniowego;
- Najwięcej kwasów tłuszczowych omega -3, które są takie cenne w diecie. Kwas alfa – linolenowy ALA należący do omega -3 jest czynnikiem obniżającym poziom lipidów we krwi, stany zapalne i ciśnienie tętnicze krwi. Działa także ochronnie na kości.
KOMU, KOMU ORZECHY WŁOSKIE?
Badania potwierdzają, że osoby długo żyjące regularnie jedzą orzechy włoskie. Aby utrzymać dobre zdrowie w starszym wieku, zalecane jest spożycie garści orzechów włoskich kilka razy w tygodniu. Garść to tyle wyłuskanych orzechów ile zmieści się w dłoni, średnio jest to 7 orzechów włoskich. Według badań takie regularne jedzenie orzechów włoskich wpływa na lepszą pamięć. Uważna obserwacja natury daje też podpowiedź – wyłuskane orzechy włoskie wyglądają jak mózg!
Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).