SPIS TREŚCI:
Płatki kukurydziane są niezwykle popularne na całym świecie. Każdego dnia spożywają je na śniadanie osoby w różnym wieku. Dlaczego warto po nie sięgać? Jakie mają zalety i wartości odżywcze?
EKOLOGICZNE PŁATKI KUKURYDZIANE
Płatki kukurydziane BIO są znakomitym wyborem na zdrowe śniadanie. Tego rodzaju produkt zawiera wiele cennych składników odżywczych. Należy jednak pamiętać o tym, aby kupować płatki pochodzące wyłącznie z upraw ekologicznych, które są pozbawione dodatku cukru. „Idealne” płatki kukurydziane na śniadanie i nie tylko nie zawierają cukru, ani żadnych dodatków, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy. W 100 gramach zawierają około 360 kalorii. Produkt ten stanowi źródło bogate w wiele cennych składników, które niezwykle pozytywnie wpływają na ludzkie zdrowie i wspierają działanie organizmu oraz poprawiają nastrój. Płatki z kukurydzy zawierają: witaminy A, C, D, E oraz witaminy z grupy B, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk sód, białka i węglowodany.
JAK WYGLĄDA PRODUKCJA PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH?
Płatki kukurydziane są produkowane z ziaren kukurydzy. Zebrane ziarna poddaje się obróbce cieplnej w specjalnych zbiornikach, dopóki nie stają się miękkie. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie kukurydzy, a następnie zmielenie i upieczenie jej. Następnym etapem jest wzbogacenie płatków o cenne składniki odżywcze, czyli dodaje się do nich liczne witaminy i minerały. Tak przygotowane płatki kukurydziane są bardzo zdrowe i warto je stosować w swojej codziennej diecie – można spożywać je z mlekiem na śniadanie lub dodawać do wypieków i nie tylko. Należy natomiast unikać płatków, które zawierają cukier, syrop glukozowy, regulatory kwasowości czy sól. Dopuszczalny jest natomiast dodatek ekstraktu słodowego, który ma pozytywny wpływ na organizm ludzki. Warto również zauważyć, że płatki kukurydziane nie zawierają glutenu, podobnie zresztą jak sama mąka kukurydziana. Jednak jeśli do płatków zostaną dodane pewne składniki, takie jak między innymi mąka pszenna czy słód jęczmienny – w końcowym produkcie mogą pojawić się śladowe ilości glutenu.
PŁATKI KUKURYDZIANE W CODZIENNEJ DIECIE
Płatki kukurydziane BIO są bardzo zdrowe. Zaleca się spożywać je na śniadanie, a także i lekką kolację. Można je podawać z mlekiem lub jogurtem naturalnym i owocami, zarówno suszonymi, jak i świeżymi. Tego rodzaju produkt można zakupić z różnymi dodatkami (np. płatki kukurydziane z suszonymi owocami lub płatki kukurydziane w czekoladzie). Warto zauważyć, że osoby, które lubią jadać płatki czekoladowe powinny zrezygnować z niezdrowych produktów i postawić na ekologiczne płatki kukurydziane w czekoladzie bądź samodzielnie takie płatki przygotować. Należy pamiętać, że czekolada, choć poprawia smak i wpływa na samopoczucie człowieka, sprawia, że płatki są przez to znacznie bardziej kaloryczne.
PŁATKI KUKURYDZIANE – ZALETY

Płatki kukurydziane są doskonałym rozwiązaniem dla tych osób, które mają problemy z układem pokarmowym lub cierpią na różne choroby z nim związane. Powinny stosować je również osoby starsze oraz po operacjach i zabiegach chirurgicznych, które przez jakiś czas muszą spożywać wyłącznie posiłki lekkostrawne. Płatki kukurydziane zaleca się także wtedy, kiedy występują kłopoty z wątrobą, trzustką, żołądkiem, jelitami, pęcherzykiem żółciowym czy też drogami żółciowymi.
PŁATKI KUKURYDZIANE – PRZECIWWSKAZANIA
Choć płatki kukurydziane BIO są bardzo zdrowe, gdyż są pełne cennych witamin i minerałów oraz innych odżywczych elementów, nie są dobrym wyborem dla każdego. Kto powinien zrezygnować z płatków z kukurydzy? Po produkt ten nie powinny sięgać osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność, ponieważ zawiera on sporo węglowodanów prostych, które nie są w tych przypadkach wskazane. Płatki kukurydziane zawierają również wysoki indeks glikemiczny i są pozbawione błonnika, który jest niezwykle cenny właśnie w przypadku diety przeciwcukrzycowej. Osoby, które zmagają się z cukrzycą bądź insulinoopornością powinny wybierać płatki owsiane. Takie płatki, a zwłaszcza płatki kukurydziane w czekoladzie, nie są także dobrym wyborem dla kogoś, kto chce zrzucić zbędne kilogramy, gdyż zawierają dość dużo kalorii.
PŁATKI KUKURYDZIANE – CENA
Wszelkie rodzaju artykuły spożywcze najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Płatki kukurydziane w sklepie frutavita.pl to produkt całkowicie ekologiczny, z certyfikowanych upraw. Warto zwrócić uwagę także na cenę takich produktów. Wbrew pozorom nie jest zbyt wysoka i tyczy się to również takich artykułów jak płatki kukurydziane. Cena ich wynosi około 5,20 zł za 250 gram.
Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).