BioTrendy - Czy Twoja dieta wpływa na samopoczucie psychiczne

Czy Twoja dieta wpływa na samopoczucie psychiczne?

Czy Twoja dieta wpływa na samopoczucie psychiczne?

Codzienny sposób odżywiania się może wpływać nie tylko na zdrowie fizyczne, ale także nasz nastrój, poziom energii, zdolność koncentracji czy poziom przeżywanego stresu. W tym artykule przeczytasz o tym, jak za pomocą diety możesz wspierać swoją kondycję psychiczną. Styl życia, w tym dieta może wpływać (pozytywnie lub negatywnie) na samopoczucie psychiczne. Jeśli jednak przytłaczają Cię życiowe trudności, zmagasz się z przeciążającym stresem, chronicznie obniżonym nastrojem lub jesteś osobą w kryzysie psychicznym, w pierwszej kolejności skontaktuj się ze specjalistą zdrowia psychicznego, na przykład psychologiem lub psychoterapeutą – znajdziesz ich w Ośrodku Pomarańczowe Ja w Poznaniu.

CZŁOWIEK JEST CAŁOŚCIĄ

Warto zacząć od tego, że człowiek stanowi zintegrowaną całość. Pomimo tego, że w zakresie dostępnych na rynku “usług” związanych ze zdrowiem najczęściej widzimy podział (lekarz od ciała, psycholog od “głowy”, dietetyk od odżywiania itp.), w rzeczywistości wszystkie obszary wpływają na siebie w wzajemnie. Dlatego też zdrowie i nasze ogólne samopoczucie nie sprowadzają się tylko do zdrowego ciała, ale ważna jest też kondycja psychiczna – nastrój, poziom motywacji, radzenie sobie ze stresem itp. Podobnie z resztą opisuje tę sprawę Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), definiując zdrowie jako stan pełnego dobrostanu (ang. wellbeing) fizycznego, psychicznego i społecznego – a nie tylko brak obiektywnie istniejącej choroby czy niepełnosprawności.

Oprócz tego, że zdrowie składa się z wielu elementów trzeba pamiętać, że ciało i umysł wpływają na siebie wzajemnie. A jeśli tak, to troszcząc się o ciało, wspieramy także dobrą kondycję psychiczną.

BioTrendy - Czy Twoja dieta wpływa na samopoczucie psychiczne
Czy Twoja dieta wpływa na samopoczucie psychiczne?
TROSKA O CIAŁO – TROSKA O NASTRÓJ

Większość z nas bez problemu wskazałaby podstawowe elementy zdrowego stylu życia, takie jak odpowiednia ilość snu, aktywność fizyczna i zdrowe nawyki żywieniowe. Badania wskazują, że wszystkie te elementy, poprzez wpływ na ciało i znajdujące się w nim mechanizmy (w szczególności funkcje układu nerwowego i hormonalnego) wpływają również na samopoczucie psychiczne. Wniosek? Jeśli chcesz długofalowo zatroszczyć się o swoją kondycję psychiczną, oprócz typowej higieny zdrowia psychicznego, zadbaj także o zdrowe ciało. W jaki sposób?

Większość z nas potrzebuje 7-8 godzin snu na dobę a zalecenia aktywności fizycznej według WHO dla osób dorosłych to przynajmniej 150-300 minut aerobowej aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności tygodniowo (lub równoważna ilość intensywnej aktywności). O każdym z tych aspektów (o spaniu i aktywności fizycznej) można by pisać osobne artykuły, jednak tym razem najbardziej skupimy się na diecie, rozumianej jako codzienny, długofalowy sposób odżywiania się.

JAK JEŚĆ, ABY WSPIERAĆ KONDYCJĘ PSYCHICZNĄ?
  • Unikaj głodówek i diet niepochodzących od specjalistów w zakresie żywienia,
  • Jedz regularnie i staraj się komponować sycące posiłki,
  • Weź pod uwagę ważne składniki pokarmowe (opis poniżej).
JEDZ REGULARNIE I STARAJ SIĘ KOMPONOWAĆ SYCĄCE POSIŁKI

Regularne, odpowiednio skomponowane dania umożliwiają regulację gospodarki glukozowo-insulinowej oraz funkcjonowania ośrodków głodu i sytości w układzie nerwowym. Skutek to mniejsze spadki energii w ciągu dnia a także redukcja rozpraszających zachcianek na podjadanie między posiłkami.

Jak komponować sycące posiłki?

Wbrew pozorom nie chodzi tylko o ilość kilokalorii dostarczanych z posiłkiem. Tutaj ma znaczenie także objętość posiłku (na przykład: miska sałaty z pomidorami dostarcza mniej energii niż łyżka oleju), zawartość błonnika, ładunek glikemiczny całego dania oraz zawartość wszystkich trzech makroskładników w jednym posiłku: węglowodanów (najlepiej złożonych), tłuszczy i białka.

W praktyce:

  • Odstaw głodówki, restrykcyjne diety, ale unikaj także przejadania się. Spożywaj odpowiednią dla swojego zapotrzebowania ilość energii. Swoje zapotrzebowanie możesz obliczyć samodzielnie za pomocą narzędzi internetowych lub poprosić o to dietetyka. Istnieje jednak wiele zdrowych osób, które intuicyjnie spożywają odpowiednią ilość energii.
  • Wybierając produkty zbożowe, sięgaj po wersje pełnoziarniste (“brązowe”), ogranicz spożycie słodkich i przetworzonych produktów, wzbogać też dietę o dużą ilość warzyw – zapewni to odpowiednią podaż błonnika oraz pomoże komponować posiłki o większej objętości i o niższym ładunku glikemicznym.
  • W każdym posiłku staraj się zapewnić źródło: węglowodanów (np. produkty zbożowe, warzywa, owoce), tłuszczy (m.in. oleje, ryby, orzechy, nasiona, jaja) oraz białka (produkty mleczne, jaja, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych) – zwiększy to poczucie sytości po posiłku i ograniczy apetyt między posiłkami. Zyskasz też pewność, że dostarczasz organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, ponieważ każda z tych grup pełni swoje funkcje (m.in. budulcowe i energetyczne).
MIEJ NA UWADZE WAŻNE DLA KONDYCJI PSYCHICZNEJ SKŁADNIKI POKARMOWE

Komponując sycące, pełnowartościowe posiłki jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wszelkich składników potrzebnych do odpowiedniego funkcjonowania układu nerwowego i neuroprzekaźników, co będzie wpływało na zdolność do koncentracji uwagi, pamięć, motywację czy nastrój. Gdy ich brakuje, możemy doświadczać obniżonego nastroju, zniechęcenia, drażliwości senności i mniejszej odporności na stres.

BioTrendy - Czy Twoja dieta wpływa na samopoczucie psychiczne 2
Miej na uwadze ważne dla kondycji psychicznej składniki pokarmowe

Witamina D3 (cholekalcyferol) – To witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Wykazano istotny wpływ cholekalcyferolu na funkcje poznawcze (funkcjonowanie intelektualne). Zbyt niski poziom witaminy D3, na który jesteśmy szczególnie narażeni w okresie od października do kwietnia, zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń nastroju i depresji.

  • Źródła witaminy D3: ryby morskie, tran, drożdże, jaja, suplementacja. W okresie od maja do września – ekspozycja na promienie słoneczne.


Tryptofan – Jest aminokwasem, będącym prekursorem serotoniny. Serotonina odpowiada z kolei między innymi za nastrój, regulację stresu, odczuwanie głodu i sytości oraz jakość snu. Niski poziom tryptofanu w diecie może doprowadzać do niższego poziomu serotoniny, co może skutkować obniżeniem nastroju, poczuciem zmęczenia i pogorszeniem ogólnego samopoczucia na co dzień.

  • Źródła tryptofanu: orzechy, kakao, mleko, sery, banany, jaja, ryby, chude mięso.


Magnez i witamina B6 – Posiadają wiele funkcji, w tym między innymi są odpowiedzialne za prawidłowe wydzielanie dopaminy (neuroprzekaźnik), co w konsekwencji wywiera wpływ na poziom energii, motywacji, nastrój i odporność na stres.

  • Źródła magnezu: kasza gryczana, pestki dyni, mak, kakao, gorzka czekolada, awokado, otręby, fasola, woda średnio- i wysokozmineralizowana.
  • Źródła witaminy B6: chude mięso, ryby, nasiona i pestki, produkty mleczne, jaja, niektóre warzywa.


Kwasy omega-3 (DHA, EPA) – Ten rodzaj kwasów tłuszczowych jest elementem błon komórkowych neuronów, może też redukować stany zapalne i wpływać profilaktycznie na ryzyko wystąpienia depresji a nawet wspierać proces leczenia innych zaburzeń psychicznych.

  • Źródła kwasów omega-3: oleje roślinne (w tym lniany, rzepakowy), jaja, ryby morskie, siemię lniane, pestki, nasiona (w tym szczególnie nasiona chia).


Funkcjonowanie mikrobioty jelitowej – Styl życia, w tym szczególnie dieta mogą mieć wpływ na funkcjonowanie mikrobiomu zamieszkującego nasze jelita. On zaś z kolei wywiera wpływ na wiele procesów fizjologicznych oraz funkcje układu nerwowego. Możesz wspierać prawidłowe funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego poprzez pielęgnowanie regularnych rytmów posiłków oraz rytmów okołodobowych (snu i czuwania), niskoprzetworzoną, zróżnicowaną i bogatą w różne produkty pochodzenia roślinnego dietę a także unikając czynników wpływających na nią degradująco – w tym przede wszystkim alkoholu oraz stosowanych w nieuzasadnionych przypadkach leków i antybiotyków.

Uwaga: stosowanie preparatów zawierających szczepy bakterii probiotycznych powinno odbywać się wyłącznie pod okiem wykwalifikowanego specjalisty – lekarza lub dietetyka.

SIĘGAJ PO POMOC

Jeśli potrzebujesz wsparcia w poprawie swojego stanu zdrowia pamiętaj, że możesz sięgnąć po pomoc specjalisty. Psycholog lub psychoterapeuta mogą pomóc Ci uporać się z trudnościami natury emocjonalnej lub problemami w relacjach z innymi, do dietetyka zaś warto zwrócić się, jeśli potrzebujesz dokładnego zadbania o swoją dietę – także wtedy, gdy ma ona służyć wsparciu kondycji psychicznej.

Ośrodek Psychoterapii i Pomocy Psychologicznej „Pomarańczowe Ja”
ul. Czajcza 2A/13
61-546 Poznań

Telefon: 515 321 007
https://www.terapiapoznan.pl/kontakt/

Powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł wiarygodnych według serwisu BioTrendy.pl w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Protected by Copyscape

Facebook Twitter

Zobacz również: