BioTrendy - Nieznany świat japońskiej herbaty

Nieznany świat japońskiej herbaty

Nieznany świat japońskiej herbaty

Chociaż kawa, woda mineralna czy napoje gazowane znajdują coraz więcej zwolenników cały czas codziennym napojem mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni pozostaje herbata. My najczęściej używamy pojęć zielona herbata lub japońska herbata. Dla Japończyków tak ogólne pojęcia nie istnieją. Wiedza i kultura spożywania herbaty jest tak skomplikowana, że śmiało można ją porównać do winiarskiej pasji Włochów czy Francuzów. Istnieje wiele gatunków herbaty, sposobów uprawy, regionów i sposobów jej przygotowania. Od codziennej filiżanki, która towarzyszy mieszkańcom Japonii praktycznie wszędzie, przez cały dzień aż do herbaty matcha używanej przy słynnej ceremonii parzenia herbaty zwanej chanoyou bądź chado. Najszlachetniejsze gatunki herbaty takie jak matcha są bardzo drogie i często stanowią prezent na specjalną okazję. Cała oprawa przygotowania i serwowania herbaty matcha to ceremonia trwająca nieraz kilka godzin, na potrzeby turystów skrócona do około godziny.

GDZIE KUPIĆ HERBATĘ MATCHA?

Oryginalna matcha musi przede wszystkim pochodzić z Japonii. Szlachetne odmiany herbaty nie mają zamienników, a herbaty oferowane na rynku jako japońskie często Japonię mają wyłącznie w nazwie. Moyamatcha.com to specjalne miejsce w internecie dla miłośników japońskiej herbaty. Sklep oferują jedną z najlepszych herbat matcha pochodzącą z krzewów uprawianych w regionie Uji. Taka herbata wymaga specjalnej oprawy – w moyamatcha.com można też zamówić specjalne czarki i inne akcesoria służące do przygotowania i podawania herbaty. Zestawy łączące szlachetne odmiany herbaty ze specjalną ceramiką to fantastyczny prezent dla fanów japońskiej kultury. Strona Moyamatcha.com to także szereg ciekawych artykułów wyjaśniających wszystko, co wiąże się z japonską herbatą.

JAK ZAPARZYĆ HERBATĘ MATCHA?

Trudno wyobrazić sobie wielogodzinną ceremonię. Matcha to sproszkowane liście, dlatego pijąc taką herbatę wykorzystujemy cały potencjał jej zdrowotnych składników. Można podawać ją na zimno po prostu mieszając z wodą. Można roztrzepać ją specjalną miotełka zwaną chasen w czarce z gorącą (ale nie wrzącą!) wodą. Tak przygotowana matcha nie tylko znakomicie smakuje, ale ma doskonały wpływ na krążenie, trawienie. Pobudza lepiej niż napoje energetyczne, a jest bez porównania zdrowsza. Podobno regularne spożywanie herbaty matcha to jeden z czynników zapewniających niespotykaną gdzie indziej długowieczność mieszkańców Japonii. Oprócz napoju matcha dodawana do potraw i deserów znakomicie podkreśla smak tworząc wyjątkowo wykwintną kompozycję.

Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Chronione przez Copyscape Plagiarism Checker - nie kopiuj treści z tej strony

Facebook Twitter

Zobacz również: