SPIS TREŚCI:
Parzenie kawy dla prawdziwego baristy jest jak codzienny rytuał. Na rynku istnieją specjalne sklepy z kawą oraz ekspresy, dzięki którym bariści wspinają się na wyżyny. Najlepsza kawa składa się z głównie z ziaren kawy Arabiki, lecz mimo że jest bardzo aromatyczna i czuć w mniej goryczy, jej profesjonalne parzenie wymaga ekspresu. Smakosz kawy powinien zaopatrzyć się w porządnej klasy ekspres, który zaparzy smaczną kawkę w kilka minut. Warto zaopatrzyć się więc w taki sprzęt, by na co dzień rozkoszować się smakiem małej czarnej niczym spod ręki baristy. Dobry ekspres przyda się w każdym domu kawosza, w gastronomii, kawiarni, a nawet w banku. Walory parzonej kawy z ekspresu zadowolą niejednego gościa w domu oraz klienta, gdy prowadzimy własny biznes – Dowiedz się więcej o ekspresach do kawy.
CZYM RÓŻNIĄ SIĘ EKSPRESY CIŚNIENIOWE OD KOLBOWYCH?
Profesjonalne ekspresy kolbowe to urządzenia, które wymagają większego zaangażowania użytkownika w zaparzeniu kawy. Możemy w nim przygotować napój kawowy z odpowiednią intensywnością, lecz wymaga to czasu. Ekspresy kolbowe nie mają wbudowanego młynka. Zaparzy się w nim jedynie kawę uprzednio zmieloną. Jednak kolbowe ekspresy profesjonalne są pożądanymi urządzeniami wśród prawdziwych baristów. Mogą w nich przygotować na przykład espresso macchiato. Barista bez trudu zmieli kawę i spieni mleko. Atutem ekspresu kolbowego jest niezawodność i długa żywotność urządzenia. Ten ekspres do kawy jest również bardzo ceniony ze względu na możliwość zaparzenia napoju wedle upodobań smakowych i mocy naparu. Profesjonalny ekspres ciśnieniowy to taki, który ma wbudowany młynek. Posiada niezbędne akcesoria do przygotowania różnych mieszanek kawowych. Jego czyszczenie jest niezmiernie proste, dzięki funkcji automatyczne czyszczenie. W takim ekspresie można przyrządzić różne specjały kawowe i poznać różne smaki oraz aromaty kaw. Jego prosta obsługa sprawia, że przygotowanie ulubionej, porannej kawusi nie pochłania dużo czasu. Ekspres ciśnieniowy świetnie sprawdza się przy organizacji różnych imprez rodzinnych oraz spotkań towarzyskich.
JAKIE RODZAJE KAW MOŻNA ZAPARZYĆ W EKSPRESACH?
W ekspresie kolbowym przygotujesz kawę wcześniej zmieloną z zakupionych ziaren lub gotową kawę mieloną. Przygotujesz więc jedynie kawę czarną, a jeśli użyjesz zamontowanego spieniacza, to również mleczną. Dalsze przyrządzanie będzie należeć do Ciebie i Twoich upodobań — do filiżanki możesz dodać osobno spienione mleko, syropy smakowe, gałkę lodów lub bitą śmietanę. Będziesz potrzebować jednak dodatkowych urządzeń, takich jak młynek. Ekspresy automatyczne, czyli ciśnieniowe mają tę zaletę, że przyrządzisz w nich różne rodzaje napojów kawowych: latte macchiato, kawa latte, kawy mleczne, flat white. Przygotowany napój wzbogacisz smwaczną pianką, którą daje automatycznie spienione mleko. Uszczęśliwisz tym samym swoje kubki smakowe oraz zrelaksujesz się codziennie przy innym napoju na bazie ulubionej kawy. Wystarczy, że naciśniesz wybrany przycisk na ekspresie, a urządzenie przygotuje napój od A do Z bez Twojej ingerencji. Bez względu na to, czy wybiera się ekspres ciśnieniowy, czy też stawia się na opcję ręcznego spieniania mleka, w każdym urządzeniu można przygotować mocne espresso. To właśnie ten napar stanowi bazę do przyrządzania cappuccino, latte, mocci i wielu innych kaw. Dzięki temu ekspres daje przestrzeń do wielu eksperymentów z kawą i tworzenia własnych, ulubionych kompozycji o działaniu pobudzającym lub relaksującym.
GDZIE ZNAJDUJĄ SWOJE ZASTOSOWANIE PROFESJONALNE EKSPRESY?
Profesjonalny ekspres do kawy najlepiej sprawdza się w lokalach gastronomicznych, na stacjach benzynowych, w salach konferencyjnych, kawiarniach oraz biurach. Możliwość podłączenia ekspresu w małej gastronomii przyciągnie dodatkowych klientów, którzy będą delektować się smakiem ulubionych napojów. Ekspresy otworzą nową ścieżkę na drodze Twojego biznesu. Możesz otworzyć kawiarnię lub za ich pomocą wzbogacić swoje menu. Cudowna kawa zachwyci Twoich klientów, a Twój lokal będzie chętnie odwiedzany. Profesjonalny ekspres do kawy jest bardzo dobrą inwestycją domową, ale przede wszystkim biznesową. Można używać go zarówno od czasu do czasu, jak i regularnie na co dzień. Urządzenie sprawdza się jako element wyposażenia gastronomicznego na wynajem. Wypożyczenie ekspresu profesjonalnego to doskonałe rozwiązanie w przypadku organizacji większych imprez, konferencji itp. Profesjonalny ekspres kolbowy pozwala ugościć aromatyczną kawą nawet kilkaset osób w ciągu śniadania, a ekspres ciśnieniowy obsługiwany nawet przez osobę bez doświadczenia — zaserwowanie doskonałej kawy w przerwie na kawę na całodniowym evencie. Profesjonalny ekspres to dobry wybór również do hotelu. Goście hotelu często chcą móc odpocząć przez chwilę w lobby i napić się dobrej kawy, nawet gdy wybierają nocleg bez posiłków lub przyjeżdżają do obiektu jedynie na konferencję.
Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).