SPIS TREŚCI:
Ma kształt gruszki, ciemnozieloną skórkę, jasnozielony miąższ i brązową pestkę. Mowa oczywiście o awokado – roślinie z południowego Meksyku cieszącej się ogromną popularnością na całym świecie. Jakie właściwości ma awokado? Co czyni go tak pożądanym składnikiem praktycznie w każdej kuchni?
NAJZDROWSZY OWOC ŚWIATA
Awokado to owoc rosnący na drzewach o nazwie smaczliwka wdzięczna. Uprawia się go głównie w Ameryce Północnej. Poza walorami smakowymi awokado ma również wiele właściwości prozdrowotnych. Owoc jest źródłem błonnika, steroli roślinnych, składników mineralnych (potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo), a także witamin antyoksydacyjnych (C, A i E). Do tego zawiera witaminę K i witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. O wyjątkowych właściwościach awokado świadczy przede wszystkim bardzo dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Kwasy tłuszczowe z grupy omega są ważną częścią każdej zdrowej diety. Nie tylko wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (w tym mózgu), ale również mają zbawienny wpływ na układ krążenia (obniżają poziom “złego” cholesterolu we krwi), narząd wzroku, kości, stawy i odporność organizmu.
KALORYCZNOŚĆ AWOKADO
Jedynym minusem może być kaloryczność awokado. W 100 gramach produktu znajduje się aż 160 kalorii, co czyni go jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Oprócz wysokiej kaloryczności awokado ma też dużą gęstość odżywczą. Bogactwo wszystkich wymienionych wyżej składników odżywczych (głównie zdrowych tłuszczów) sprawia, że z owocu nie muszą rezygnować osoby na diecie odchudzającej. Wręcz przeciwnie – posiłek z dodatkiem awokado zwiększa uczucie sytości, ogranicza napady głodu między posiłkami, a więc również minimalizuje ryzyko niezdrowego podjadania.
AWOKADO W KUCHNI I KOSMETYCE
Z wyjątkowych właściwości awokado chętnie korzystają mieszkańcy całego globu. Japończycy dodają owoc do sushi (zarówno rolek tradycyjnych, jak i wegetariańskich). W Brazylii bardzo popularne są napoje mleczne z awokado i lodem. Jednym z najsłynniejszych przysmaków na bazie awokado jest guacamole – meksykański sos dodawany do kanapek, tortilli, a nawet chipsów. Co ciekawe, w kuchni można wykorzystać także pestkę awokado. Wystarczy przez kilka dni suszyć ją na słońcu, a następnie włożyć do woreczka i rozdrobnić młotkiem. Mniejsze kawałki warto zmiksować w blenderze, aby uzyskać proszek. Tak przygotowaną miksturę można dodawać do zup, sałatek, deserów i koktajli. Z właściwości awokado chętnie korzysta również branża kosmetyczna. Wyciągi z miąższu dodawane są między innymi do kremów, balsamów, peelingów i maseczek.
ZDROWA DIETA NA CO DZIEŃ
Chcesz każdego dnia jeść smacznie i zdrowo, aby dostarczać organizmowi wszystkich cennych składników odżywczych? Jeśli nie lubisz lub nie masz czasu gotować, zapoznaj się z ofertą cateringu dietetycznego w Twojej okolicy, na przykład na stronie: https://www.maczfit.pl/lodz. Znajdziesz tam diety pudełkowe w różnych wariantach kalorycznych.
Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).