Doppio — co to za kawa?

Doppio — co to za kawa?

Doppio — co to za kawa?

Nie da się ukryć, że najpopularniejszym na świecie rodzajem kawy jest espresso. To bazowy produkt, który wykorzystywany jest do przygotowania innych napojów pobudzających. Mleczne wariacje takie jak caffe latte, cappuccino czy zimne, orzeźwiające kawy mrożone bazują właśnie na mocnej esencji espresso. Czym jest w takim razie doppio? Co kryje się za tą nazwą? Dowiedz się, co to za kawa i sprawdź, jak przygotować ja w domowym zaciszu.

CZYM JEST KAWA DOPPIO?

Nazwa doppio pochodzi z języka włoskiego i znaczy „podwójnie”. Można więc szybko stwierdzić, że ten rodzaj kawy to po prostu dwa espresso serwowane w jednej porcji. Doppio bardzo szybko zaczęło wypierać swoją szczuplejszą wersję. Wbrew pozorom napój ten różni się znacznie od swojego prekursora. Pojedyncze espresso przygotowuje się w ekspresie ciśnieniowym z jedną lub dwiema wylewkami. W pierwszym przypadku uzyskana kawa jest często pozbawiona balansu smaków, ponieważ woda nie dociera w równomierny sposób do każdego ziarenka. Z kolei druga opcja umożliwia zaparzenie dwóch pojedynczych espresso w tym samym momencie. Uzyskuje się w ten sposób równe i bogate w smaku doppio.

JAK POWINNO WYGLĄDAĆ DOPPIO?

W każdej restauracji czy kawiarni najważniejsze są dwie rzeczy — smak oraz wygląd przyrządzanych dań i napojów. Jeśli chodzi o kawę, to zdecydowanie bardziej liczy się ten pierwszy aspekt. Niezwykle istotne jest zachowanie równowagi wszystkich smaków — słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i słonego. Idealny balans można uzyskać tylko przy wykorzystaniu odpowiedniej mieszanki ziaren. Kawa ziarnista wysokiej jakości zapewni niepowtarzalny aromat. Jeśli chodzi o samą prezencję napoju, to nie można zapominać o naczyniu o odpowiedniej pojemności. Doppio to ekstrakt o objętości 30-60 ml, dlatego najlepiej wygląda w niewielkiej filiżance. Na powierzchni naparu powinna znaleźć się tzw. crema, czyli pianka, która powstaje w wyniku przepuszczania wody przez kawę. Ponadto, podwójne espresso powinno być gęste i charakteryzować się intensywnym smakiem.

JAK PRZYGOTOWAĆ DOPPIO?

Do zaparzenia podwójnego espresso w domowym zaciszu przydadzą się konkretne akcesoria i oczywiście wysokiej jakości kawa ziarnista. Bezpośrednio przed przygotowaniem wybraną mieszankę ziaren należy zmielić. Następnie wystarczy skorzystać z ekspresu ciśnieniowego. Niestety żadne inne urządzenie nie jest w stanie zaparzyć idealnego doppio. Duże znaczenie ma też proporcja zmielonej kawy do wody, która najczęściej wynosi 1:2. Nie można również zapominać o odpowiedniej dystrybucji i tampowaniu. Równomiernie rozmieszczona kawa zapewnia pożądany smak i aromat. Wszystkie akcesoria i potrzebne do uzyskania idealnego naparu znaleźć możesz w sklepie Cafe Silesia.

JAK PIĆ ESPRESSO DOPPIO?

Oczywiście każdy powinien pić kawę tak jak lubi. Nie ma żadnych, sztywnych wytycznych, które sugerowałyby, w jaki sposób spożywać ulubiony napój. Do espresso doppio można dodać spienionego mleka, aby otrzymać doppio macchiato. Inną opcją jest dolanie wody, co pozwoli przygotować popularne americano. Możliwości jest naprawdę wiele, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Warto jednak pamiętać, aby zamieszać doppio przed wypiciem, ponieważ pianka unosząca się na powierzchni sama nie przejawia wysokich walorów smakowych.

Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Chronione przez Copyscape Plagiarism Checker - nie kopiuj treści z tej strony

Facebook Twitter

Zobacz również: