Cholesterol to termin, który może budzić grozę. Jednak nie zawsze powinien. Wynika to z faktu, że występują rodzaje cholesterolu w postaci dwóch lipoprotein, a mianowicie “dobry cholesterol”, czyli cholesterol HDL oraz “zły cholesterol”, czyli cholesterol LDL. Rola cholesterolu w organizmie. Cholesterol jest lipidem z grupy steroidów. Znajduje się on w organizmie każdego człowiek, a podczas badania krwi określany jest jako cholesterol całkowity. Dzieli się on na wspomniane wcześniej części — frakcję LDL i HDL. Obie znajdują się w krwi, jednak ich proporcja decyduje o tym, czy poziom cholesterolu we krwi jest zbyt wysoki. Cholesterol normy. Zalecany poziom cholesterolu we krwi jest sprawą indywidualną, ponieważ zależy od wielu czynników. Jeżeli chodzi o cholesterol LDL norma zależy przede wszystkim od płci pacjenta oraz ryzyka sercowo-naczyniowego, na które składają się m.in. przebyte choroby i palenie tytoniu. Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego cholesterol całkowity powinien kształtować się w okolicach 190 mg/dl u zdrowej osoby. Warto pamiętać, że jeżeli chodzi o cholesterol HDL norma dla jego poziomu będzie inna niż dla LDL oraz cholesterolu całkowitego. Kiedy mamy do czynienia ze zbyt wysokim cholesterolem? Wysoki cholesterol to miano, jakim określa się poziom całkowitego cholesterolu, który przekracza 190 mg/dl lub poziom złego cholesterolu przekraczający 115 mg/dl. Określenie jego poziomu umożliwia tylko i wyłącznie profesjonalne badanie cholesterolu w ramach badania krwi pacjenta. Jeśli chodzi o wysoki cholesterol, to objawy mogą obejmować m.in. otyłość, żółtaki cholesterolowe (żółte plamy i zgrubienia na ciele, w kącikach oczu), objawy choroby wieńcowej. Często może to być szybkie męczenie się, brak koncentracji oraz obniżona witalność. Jak obniżyć cholesterol? Najskuteczniejszą metodą walki z tym problemem jest odpowiednia dieta na cholesterol. Pierwszą jej zasadą jest ograniczenie spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego bogatych w lipidy podnoszące poziom cholesterolu we krwi. Nabiał jak jajka, masło, tłuste sery oraz podroby także podnoszą cholesterol. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny ograniczyć także ilość spożywanych ciast z kremem i słodyczy. Zamiast tego lepiej wybierać owoce, warzywa, chude mięsa oraz ryby. Innym sposobem na obniżenie cholesterolu mogą być także tabletki na cholesterol. Powinny być one przepisane przez lekarza, gdyż muszą być one dopasowane do płci, wieku oraz stanu zdrowotnego pacjenta. Na własną rękę z cholesterolem można walczyć tylko za pomocą diety i zdrowego stylu życia.