Kwasy tłuszczowe są często nazywane tłuszczami, jednak tak naprawdę wchodzą w skład tłuszczów występujących naturalnie. Mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak nadmiar niektórych z nich może być szkodliwy. Warto dowiedzieć się, czym są dokładnie, gdzie występują i jakie działanie na organizm mają ich poszczególne rodzaje. Czym są tłuszcze? W celu właściwego zrozumienia, czym są kwasy tłuszczowe, należy zapoznać się z definicją tłuszczu. Jest to zwyczajowa nazwa dla lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, czyli substancji odżywczych nierozpuszczalnych w wodzie. Najpopularniejsze podział tłuszczów wynika z ich pochodzenia. Dzieli się je na tłuszcze roślinne oraz tłuszcze zwierzęce. Są one jednym z podstawowych składników odżywczych pełniących funkcję materiału energetycznego i zapasowego. Kwasy tłuszczowe i ich podział. Kwasy tłuszczowe to substancje odżywcza, którą można znaleźć w tłuszczach. Dzieli się ona na kwasy tłuszczowe nasycone i kwasy tłuszczowe nienasycone. Ten pierwszy rodzaj kwasów charakteryzuje się brakiem podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym. Tłuszcze je zawierające mają zazwyczaj formę stałą. Należą do nich przede wszystkim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego np. smalec, tłuste wędliny, masło itp. Można znaleźć je także w tłuszczu kokosowym i palmowym. Tłuszcze nasycone są odporne na wysoką temperaturę, dlatego stosuje się je podczas obróbki termicznej pożywienia. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe mają jedno lub kilka podwójnych wiązań węglowych. W związku z tym dzieli się je na tłuszcze wielonasycone i jednonasycone. Większość nienasyconych kwasów tłuszczowych musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie. Znajdują się w tłuszczach pochodzenia roślinnego, np. oleju lnianym, rzepakowym i oliwie z oliwek. Kwasy tłuszczowe, a ich wpływ na organizm człowieka. Kwasy tłuszczowe odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Nasycone kwasy tłuszczowe regulują produkcję hormonów oraz gospodarkę hormonalną organizmu. Są one także odpowiedzialne za poziom cholesterolu w organizmie. Wspierają działanie układu odpornościowego. Mimo tych zalet należy pamiętać, że energia pochodząca z tłuszczy nie powinna stanowić więcej niż 10% dziennej porcji energii. Tłuszcze nienasycone nie powinny być poddawane działaniu wysokiej temperatury. Wspomagają one właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Ponadto rozpuszczają się w nich niektóre witaminy. Ich przykładem są wielonasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 6 9.