Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebne są zarówno mikroelementy, jak również makroelementy. W przypadku niektórych substancji wystarczą ich śladowe ilości, jednak przy braku jakiejkolwiek z nich dochodzi do zaburzenia homeostazy, co z kolei wiąże się z coraz to poważniejszymi dolegliwościami zdrowotnymi. Witaminy i minerały nie zawsze mogą zostać dostarczone w odpowiedniej ilość na skutek spożywania wysoko przetworzonej żywności, która jest uboga w składniki odżywcze. Każda witamina i pierwiastek pełnią konkretne funkcje w organizmie i odpowiadają za przebieg najróżniejszych procesów. Kluczowe witaminy i ich rola w organizmie: Witamina A – jest niezbędna do prawidłowego wzrostu nabłonka, odpowiada za prawidłowe widzenie, jest składnikiem barwników siatkówki oka. Witaminy B (B1, B2, B3, B5, B6, B11 i B12) – biorą udział w metabolizmie aminokwasów i węglowodanów, wspierają pracę układu nerwowego i mięśnia sercowego, są niezbędne do regeneracji skóry i sprawnego układu odpornościowego, biorą udział w procesach oddychania komórkowego i przemianie kwasów tłuszczowych, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają niedokrwistości, uczestniczą w biosyntezie kwasów nukleinowych. Witamina D – uczestniczy w powstawaniu i wzroście kości, zwiększa wchłanialność wapnia w jelitach. Witamina E – zapewnia ochronę antyoksydacyjną, ograniczając szkodliwe działanie związane z procesami utleniania. Witamina K – jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów krzepnięcia krwi. Witamina C – wzmacnia system immunologiczny, odpowiada za syntezę kolagenu i procesy gojenia się ran, jest niezbędna przy tworzeniu kości. Witamina H – bierze udział w syntezie oraz rozkładzie lipidów, białek i węglowodanów. Sole mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania: Zadaniem minerałów jest utrzymanie równowagi płynów osmotycznych, budowanie tkanek miękkich i struktur szkieletu. Wchodzą one w skład witamin, enzymów, hormonów, katalizatorów i aktywatorów szeregu najróżniejszych substancji. Wapń – jest aktywatorem wielu enzymów, reguluje przepływ impulsów nerwowych, odpowiada za prawidłową kurczliwość mięśni, reguluje przepuszczalność membran komórek, zwiększa wchłanialność witaminy B12. Chlor – odpowiada za regulację równowagi osmotycznej komórek. Potas – utrzymuje prawidłowy balans płynów, jest niezbędny do właściwej pracy nerwów i mięśni. Sód – utrzymuje prawidłowy balans płynów w organizmie, bierze udział w transmisji nerwów i skurczu mięśni. Magnez – bierze udział w ponad trzystu reakcjach biochemicznych, jest konieczny do budowy silnych kości oraz poprawnego działania mięśni i nerwów. Fosfor – odpowiada za silne kości i zęby, bierze udział w metabolizowaniu i tworzeniu kwasów nukleinowych oraz ATP. Selen – jest silnym przeciwutleniaczem. Siarka – jest składnikiem hormonów, enzymów i białek. Żelazo – jest kluczowym składnikiem białek. Fluor – niezbędny do budowy szkliwa zębów. Jod – składniki hormonów produkowanych przez tarczycę. Molibden, mangan, cynk, miedź i kobalt są składnikami białek i oraz częścią wielu enzymów.