BioTrendy - Popularne - Kwasy Tłuszczowe Omega 3 6 9

Popularne: Kwasy tłuszczowe omega 3 6 9

Popularne: Kwasy tłuszczowe omega 3 6 9

KATEGORIA KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3 6 9 (1)


(1) Powyższe zestawienie przedstawia najczęściej wybierane produkty w danej kategorii, w ramach serwisu BioTrendy.pl

Jeśli chodzi o usuwanie tłuszczu z diety, jedyną rzeczą, której nie chcesz zmniejszać, są kwasy tłuszczowe omega-3. W przeciwieństwie do „złych” tłuszczów nasyconych lub trans, omega-3 to tłuszcz wielonienasycony, o którym wiadomo, że obniża poziom trójglicerydów, podnosi poziom „dobrego” cholesterolu HDL i poprawia pewne funkcje mózgu. Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 zawierają dwa związki, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które, jak się uważa, zmniejszają niektóre reakcje zapalne w organizmie. Dlatego suplementy diety omega-3 są często przepisywane w połączeniu z terapią reumatoidalnego zapalenia stawów . Kwasy tłuszczowe omega-3 pełnią wiele funkcji w organizmie. Funkcje te obejmują:

  • Regulują stan zapalny;
  • Wspomagają właściwe krzepnięcie krwi;
  • Bbniżają ciśnienie krwi;
  • Wspierają właściwy rozwój układu nerwowego oraz budowę błon komórkowych, zwłaszcza komórek mózgu, siatkówki i plemników;
  • Wspomagają przemieszczanie się substancji do i z komórek.

Organizm może wytwarzać wiele potrzebnych mu tłuszczów z innych tłuszczów lub surowców. Natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 są uważane za niezbędne tłuszcze, co oznacza, że można je uzyskać tylko z żywności, która je zawiera. Należą do nich:

  • Tłuste ryby, takie jak: łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki, sardele;
  • Siemię lniane i olej lniany;
  • Orzechy: badania wykazały, że garść orzechów, takich jak orzechy włoskie, pekan lub migdały – może mieć pozytywny wpływ na profil lipidowy;
  • Awokado;
  • Niektóre ciemne, liściaste warzywa, takie jak: jarmuż, szpinak, portulaka, kapusta włoska, gorczyca.

Istnieją również dostępne suplementy diety omega-3, które są szeroko dostępne w postaci kapsułek lub płynu. Porozmawiaj z lekarzem przed przyjęciem jakiegokolwiek suplementu diety omega-3, ponieważ może on wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew i innymi lekami na choroby przewlekłe, które możesz przyjmować. Badania sugerują, że spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 może przynosić następujące korzyści:

Zdrowie serca – Stwierdzono, że zwiększenie poziomu DHA i EPA (poprzez spożywanie ryb lub przyjmowanie suplementów diety zawierających olej rybny ) zmniejsza liczbę czynników ryzyka chorób układu krążenia. Na przykład badania pokazują, że spożycie omega-3 może obniżyć poziom trójglicerydów i nieco obniżyć ciśnienie krwi. Niektóre badania sugerują, że kwasy omega-3 mogą również zmniejszać ryzyko zawału serca, udaru i śmierci u osób z chorobami układu krążenia.

Reumatoidalne zapalenie stawów – Regularne przyjmowanie suplementów diety zawierających olej rybny może zmniejszyć poranną sztywność, liczbę obrzęków stawów i potrzebę stosowania leków kortykosteroidowych u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Działanie przeciwzapalne oleju rybnego może mieć kluczowe znaczenie dla jego roli w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Dodatkowe korzyści – Wiele badań wykazało, że kwasy omega-3 mogą być również korzystne dla osób z następującymi problemami zdrowotnymi. Jednak Narodowe Centrum Medycyny Komplementarnej i Alternatywnej ostrzega, że potrzebne są dalsze badania, zanim będzie można wyciągnąć wnioski na temat stosowania kwasów omega-3 w leczeniu tych schorzeń: depresja (szczególnie MDD), ADHD, demencja, zespół suchego oka, zwyrodnienie plamki związane z wiekiem, toczeń. Kilka badań populacyjnych wskazuje, że spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka (w tym: raka piersi lub okrężnicy). Należy jednak przeprowadzić randomizowane, kontrolowane badania, zanim naukowcy będą mogli wyciągnąć jakiekolwiek wnioski na temat przeciwnowotworowego działania kwasów omega-3.

Chociaż suplementy omega-3 są ogólnie uważane za bezpieczne, gdy są przyjmowane w małych lub umiarkowanych porcjach do spożycia, w niektórych przypadkach mogą powodować następujące skutki uboczne:

  • Biegunka;
  • Zgaga;
  • Niestrawność;
  • Wzdęcia brzucha.

Rybi posmak jest częstym efektem ubocznym suplementów diety zawierających olej rybny. Przyjmowanie suplementu diety przed jedzeniem może zmniejszyć posmak lub tzw. odbijanie się. Należy pamiętać, że w dużych porcjach olej rybi może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym lekami przeciwpłytkowymi i przeciwzakrzepowymi. Powinieneś szczególnie porozmawiać ze swoim lekarzem, jeśli masz problemy z jedeną z poniższych rzeczy:

Alergia na ryby – Niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3, takie jak kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), pochodzą z ryb. Dlatego należy być bardzo ostrożnym przy pewnych wyborze niektórych suplementów diety zawierających olej z ryb, jeżeli wcześniej wystąpiły alergię na skorupiaki lub innego rodzaju ryby. Przyjmowanie produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia rybnego może spowodować wystąpienie reakcji alergicznej: od anafilaksji po wysypkę. Twój lekarz może mieć inne gotowe opcje, które pomogą Ci obniżyć poziom trójglicerydów, jeśli masz jedną z tych alergii.

Aktywne krwawienia lub stany, które normalnie zapobiegają krzepnięciu – Kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza w porcjach większych niż 3 gramy dziennie, mogą zmniejszać krzepnięcie krwi, ułatwiając krwawienie. W połączeni ze stanem chorobowym, który zmniejsza krzepnięcie lub powoduje aktywne krwawienie, czy to z powodu wypadku, krwawienia wewnątrzczaszkowego, czy wrzodu żołądka, a to może spowodować dalsze komplikacje.

Cukrzyca – Niektóre badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą nieznacznie zwiększyć poziom cukru we krwi. Jednak nie wydaje się, aby wpłynęło to na długoterminową kontrolę poziomów glukozy, ponieważ poziom hemoglobiny A1C w tych badaniach nie był znacząco zmieniony. Inne badania nie wykazały związku między poziomem glukozy we krwi a suplementami omega-3. Dlatego, że badania te są dość mocno zawiężone, należy najpierw omówić przyjmowanie suplementów diety zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 z lekarzem, który będzie uważnie obserwować Cię podczas przyjmowania tych produktów i dostosowywać dawki leków w razie potrzeby.

Bierzesz inne leki – Nie wszystkie leki wchodzą w interakcję z suplementami diety zawierającymi kwasy tłuszczowe omega-3, ale dobrze jest poinformować lekarza, że przyjmujesz takie suplementy diety, a także wszelkie inne leki lub suplementy diety, które przyjmujesz. Leki rozrzedzające krew, takie jak: Coumadin (warfaryna), aspiryna, leki przeciwpłytkowe (takie jak: Plavix) i niesteroidowe leki przeciwzapalne (w tym: Advil, Motrin, Aleve) mogą dodatkowo zwiększyć prawdopodobieństwo krwawienia.

Niskie ciśnienie krwi – Jeśli już zażywasz leki obniżające ciśnienie krwi, produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 mogą do tego dodać, a tym samym jeszcze bardziej obniżyć ciśnienie krwi. Chociaż objawia się to przy wyższych dawkach, a działanie obniżające ciśnienie krwi było niewielkie w tych badaniach (od 3 do 5 mm Hg w przypadku skurczu i 2 do 3 mm Hg w przypadku rozkurczu), efekt ten może być nasilony w przypadku stosowania leków na ciśnienie krwi lub jeśli pacjent na początku ma niskie ciśnienie krwi.

Osobom z chorobami serca często zaleca się codzienne przyjmowanie 1 grama (1000 mg) kombinacji DHA i EPA z oleju rybnego. Chociaż olej rybny może być korzystny dla naszego zdrowia, możliwe jest przedawkowanie (nadmierne spożycie) zawartych w nim kwasów tłuszczowych omega-3, wywołując szereg działań niepożądanych, w tym:

  • Krwawiące dziąsła;
  • Krwotok z nosa Hipoglikemia (wysoki poziom cukru we krwi);
  • Niedociśnienie (niskie ciśnienie krwi);
  • Biegunka;
  • Refluks;
  • Bezsenność;
  • Toksyczność witaminy A.
  • Należy również pamiętać, że porcje kwasów tłuszczowych omega-3 większe niż 3 gramy (3000 mg) mogą zwiększać ryzyko krwawienia, nawet jeśli nie przyjmuje się leków rozrzedzających krew. Istnieje również obawa, że wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 może spowolnić krzepnięcie krwi do takiego stopnia, że zwiększa ryzyko udaru krwotocznego. Osoby zagrożone udarem powinny stosować olej rybny wyłącznie pod nadzorem kardiologa. Ze względu na to, że olej rybny zawiera duże ilości witaminy A, przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy A może wywołać toksyczność. Objawy te obejmują zawroty: głowy, nudności, bóle stawów i podrażnienie skóry.

    Powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł wiarygodnych według serwisu BioTrendy.pl w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

    Chronione przez Copyscape Plagiarism Checker - nie kopiuj treści z tej strony

    Facebook Twitter