Ciąża to czas, w którym kobieta powinna szczególnie zwracać uwagę na swoją dietę. Już dawno rozprawiono się z przekonaniem, że ciężarne powinny jeść za dwoje, jednak jedzenie dla dwojga to zupełnie inna kwestia. Zdrowie matki i dziecka zależy bowiem od jakości codziennych posiłków, a nie od ich ilości oraz wielkości. Jeśli interesuje Cię zdrowe odżywianie w ciąży, sprawdź, dlaczego w stanie błogosławionym warto sięgać po bakalie i orzechy. Bakalie i orzechy to jedne z najbardziej wartościowych pokarmów na świecie. Dzięki nim można dostarczyć organizmowi szeregu ważnych składników odżywczych. Kobiety w ciąży powinny sięgać po bakalie i orzechy każdego dnia. Sprawdź, dlaczego to takie ważne.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE BAKALII I ORZECHÓW
Bakalie i orzechy to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Już kilka sztuk dostarcza organizmowi ogromnej dawki magnezu, potasu, miedzi i selenu. Dodatkowo znajdują się w nich witaminy K i E oraz niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu kwas foliowy. Ten ostatni powinien być suplementowany, by uniknąć wad cewy nerwowej, np. rozszczepu podniebienia u maluszka. Zdrowe bakalie w Naturalnie Zdrowe skutecznie uzupełniają dietę w ważne składniki, dlatego powinna je jeść każda pani w stanie błogosławionym.
W bakaliach i orzechach znajdują się również kwasy tłuszczowe nienasycone, potrzebne do prawidłowej pracy mózgu. Ponadto w suszonych owocach dostarcza się błonnika, który chroni przed zaparciami w ciąży oraz ogranicza pojawianie się napadów wilczego apetytu. Błonnik jest również wskazany w profilaktyce cukrzycy ciążowej, która coraz częściej dotyka ciężarne ze względu na późniejszy wiek przyszłych matek.
ORZECHY W CIĄŻY – CZY JEŚĆ I JAKIE? Panie często zadają to pytanie z powody obaw, że orzechy spożywane w ciąży doprowadzą do wystąpienia alergii pokarmowych u dziecka. W rzeczywistości orzechy w diecie przyszłej mamy w żadnej sposób nie przyczyniają się do uczulenia u malucha, a jedynie dostarczają obojgu wielu cennych składników.
JAKIE BAKALIE I ORZECHY WYBIERAĆ W CIĄŻY?
W ciąży wskazane jest unikanie wysoko przetworzonych produktów. Z tego powodu zabronione jest sięganie po orzeszki i bakalie w czekoladzie, w paprykowej lub serowej skorupce oraz inne niezdrowe przekąski. Wartościowe są jedynie orzechy kupowane w łupinie lub łuskane, sprzedawane bez wcześniejszego stosowania konserwantów. Panie w ciąży dodatkowo powinny unikać orzechów solonych, na przykład prażonych bakalii i orzeszków ziemnych w paczkach lub puszkach. Nadmiar soli przyczynia się do pojawiania się nadciśnienia tętniczego, które w ciąży może doprowadzić do niebezpiecznej dla życia rzucawki.
Jeśli chodzi o bakalie, przede wszystkim powinno się unikać w nich dodatku cukru. Suszona żurawina, morele, rodzynki oraz daktyle lub figi często są dosładzane w celu przedłużenia trwałości produktu. Nadmiar cukru w diecie nie tylko zwiększa ryzyko cukrzycy ciążowej, ale również przyczynia się do nadmiernego tycia i trudności ze zrzuceniem nadwagi po porodzie.
Wybierając bakalie i orzechy dla ciężarnej, powinno się zwracać uwagę na pochodzenie produktu. Najlepszym wyborem jest żywność ekologiczna, wytwarzana w certyfikowanych gospodarstwach rolnych. Dzięki temu wybrane produkty będą w pełni bezpieczne dla mamy i dziecka oraz przyczynią się do poprawy ich stanu zdrowia. Jednocześnie powinno się zachować umiar w spożywaniu bakalii i orzechów. Oba produkty są wysoko kaloryczne, dlatego ich zalecane dzienne spożycie to jedynie kilka sztuk.
Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).