Biotyna, znana także jako witamina B7 lub H, jest jedną z witamin z grupy B, które pomagają naszemu ciału przekształcać pożywienie w energię. Sama nazwa pochodzi ze starożytnej greki – od słowa „biotos”, które oznacza „życie”. Witaminy z grupy B wpływają na utrzymanie zdrowych włosów, skóry, oczu, wątroby, a także układu nerwowego. Biotyna może wspomagać regulowanie poziom cukru we krwi, funkcjonowanie stawów i kości oraz korzystnie wpływać na rozwój płodu. Ile biotyny powinno się dostarczać organizmowi? Jak rozpoznać niedobór? W czym występuje biotyna? Odpowiadamy na najważniejsze pytania.
CO MOŻE SPOWODOWAĆ NIEDOBÓR BIOTYNY?
Jak większość ssaków, ludzie nie mają zdolności do syntezy biotyny na poziomie komórkowym, dlatego potrzebują egzogennego źródła tej witaminy. Powinna ona pochodzić przede wszystkim ze zdrowej i zbilansowanej diety. Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, organizm nie ma zdolności do jej przechowywania – konieczne jest regularne dostarczanie biotyny w pożywieniu. Istnieje wiele czynników, które mogą zwiększać ryzyko niedoboru biotyny. To m.in.: spożywanie alkoholu, palenie, ciąża czy niektóre choroby wątroby. Dorośli powinni dziennie przyjmować od ok. 30 do 100 mikrogramów biotyny.
Biorąc pod uwagę, że biotyna jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania komórek – ich wzrostu i rozwoju – nie powinno nas zaskakiwać, że niedobór tej witaminy może skutkować szeregiem problemów zdrowotnych. Większość oznak jawnego niedoboru witaminy H można podzielić na dwie kategorie: problemy dermatologiczne oraz zaburzenia neurologiczne. Niepokoić powinny takie czynniki jak m.in.: wypadanie włosów, łuszcząca się czerwona wysypka wokół oczu, łamliwe paznokcie, pęknięcia w kącikach ust, nieustanne zmęczenie, halucynacje i depresja.
W JAKICH PRODUKTACH MOŻNA ZNALEŹĆ BIOTYNĘ?
Biotyna (www.auraherbals.pl) znajduje się w wielu produktach spożywczych, zarówno w postaci wolnej, jak i związanej z białkami pokarmowymi. Do bogatych źródeł witaminy H zaliczamy: pełnoziarnisty chleb, gotowane jajko, wątróbkę, cheddar, wieprzowinę, łososia, awokado, maliny oraz kalafior. Warto zauważyć, że chociaż gotowane jajka są dobrym źródłem biotyny, to tylko ich żółtko zawiera tę witaminę. Surowe białko jaja posiada awidynę, która może hamować wchłanianie biotyny.
Jeśli z określonych powodów nie możemy dostarczać organizmowi witaminy H w odpowiedniej ilości poprzez codzienną dietę, jej uzupełnieniem może być odpowiednia suplementacja. Warto jednak w takim przypadku wybierać produkty ze sprawdzonym składem i zapoznać się z zasadami ich przyjmowania lub skonsultować z lekarzem.
Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).