BioTrendy - PL - Chlebak, czyli jak nie marnować pieczywa

Chlebak, czyli jak nie marnować pieczywa

Chlebak, czyli jak nie marnować pieczywa

Chlebak to pojemnik na chleb, który jest obecny chyba w każdym domu. To nie tylko sposób na to, aby przechowywane w nim pieczywo dłużej zachowało świeżość. Chlebaki to różne wzory, wielkości i materiał wykonania. Dzięki temu z łatwością dobierzemy je do pozostałych elementów wystroju kuchni i jej stylu. Pieczywo, czyli chleby i bułki, wykonane z różnego rodzaju mąk to ważny składnik codziennej diety w wielu domach. Służy do robienia tostów, kanapek, które w zależności od dobranych składników mogą być bardzo ciekawym posiłkiem. Dziś szczególnie modny jest samodzielny wypiek chleba.

To moda bardzo zdrowa – a to dlatego, że do wypieku chleba w takich wypadkach zakupuje się mąki z różnych zbóż, które były hodowane bez użycia nawozów. Wybór takich mąk jest bardzo szeroki, możemy więc wybrać spośród nich taką, z której chleb nie tylko zachwyci nasze podniebienie, ale będzie odpowiedni dla naszego zdrowia. A gdy już chleb upieczemy, czy zakupimy go w ulubionej piekarni, to bardzo ważne jest to, by odpowiednio go przechowywać. W ten sposób będziemy mogli się cieszyć jego chrupkością i dobrą konsystencją. Do tego właśnie służy chlebak. Jaki jest najodpowiedniejszy? Jakie warunki musi zapewniać pieczywu? Odpowiedzi między innymi na te pytania w artykule poniżej.

CHLEB – W JAKICH WARUNKACH GO PRZECHOWYWAĆ?

Każdy chleb, nawet ten pieczony w domu, wymaga odpowiednich warunków jego przechowywania. Zanim jednak przejdziemy do opisów i charakterystyki różnych chlebaków, warto zapoznać się z tym, co chleb „lubi”, a co źle na niego wpływa. Dwie rzeczy, przed którym musimy nasze pieczywo uchronić, to przede wszystkim warunki, które je wysuszą (wtedy chleb staje się czerstwy) i pleśń w wyniku nagromadzenia się wilgoci. Trzeba pamiętać o tym, że o ile zjedzenie czerstwego pieczywa nam nie zaszkodzi, to pod żadnym pozorem nie można zjeść chleba, który spleśniał, odkrawając na przykład jego część. Odpowiednio dobrany chlebak zapewnia więc ochronę pieczywa przed wilgocią i przed wysuszeniem. Najodpowiedniejsza temperatura do przechowywania chleba to 18–22°C. Warto pamiętać o tym, żeby nie wkładać chleba w foliowe worki czy owijać folią aluminiową – te materiały sprawiają, że chleb (zwłaszcza ciepły) zaparza się, wilgotnieje i pleśnieje. Najodpowiedniejsze będą lniane woreczki lub bawełniany materiał.

CHLEBAK – MATERIAŁ MA ZNACZENIE

Chlebak to pojemnik, który może być wykony z różnego rodzaju materiałów. Odpowiedni materiał to nie tylko jakość warunków przechowywania pieczywa, ale również względy estetyczne. Do najpopularniejszych należą:

  • Chlebak drewniany – chyba najbardziej klasyczny i najbardziej idealny do przechowywania chleba, zapewnia mu odpowiednią temperaturę i wilgotność, poza tym drewno jako materiał naturalny nie wydziela żadnych toksycznych związków; takie chlebaki to dobre rozwiązanie do kuchni retro, klasycznych czy też rustykalnych.
  • Chlebak stalowy (metalowy) – łatwo się go czyści i jest odporny na różnego rodzaju uszkodzenia; znakomicie się sprawdzi w kuchniach nowoczesnych czy też nawet industrialnych, w których panuje pewna surowość i sterylność.
  • Chlebak ceramiczny – urzeka swoją estetyką i stylowością oraz zapewnia pieczywu idealne warunki przechowywania.
  • Chlebak bambusowy – lżejszy niż drewniany, często bardzo ozdobny i również odpowiedni do przechowywania chleba.
  • Chlebak gliniany – tutaj są wykorzystane niezwykłe właściwości gliny, z której naczynia były używane od wieków do przechowywania żywności.
  • Chlebak plastikowy – lekki i bardzo popularny, jednak ze względu na to, że jest wykonany z materiału syntetycznego, nie zapewnia odpowiedniego obiegu powietrza, taki materiał nie „oddycha”, więc i pieczywo w nim częściej nie zachowuje świeżości.

Jak więc widać, odpowiednio dobrany chlebak to nie tylko idealne warunki dla przechowywania pieczywa, ale również konkretny styl, dzięki czemu łatwo dobierzemy pojemnik do wystroju naszej kuchni.

KONSTRUKCJA CHLEBAKA – JAKA JEST NAJBARDZIEJ FUNKCJONALNA?

Chlebak to nie tylko różny materiał jego wykonania. To także pojemnik o różnych wielkościach. Najlepiej wybrać taki, który będzie pasował pojemnością do tego, ile pieczywa jemy. W ten sposób nie będziemy gromadzić jego zbyt dużej ilości, a tym samym, nie będziemy musieli go potem wyrzucać. Takie ograniczenie co do pojemności to dobry sposób na to, by nie kupować na zapas. Do najpopularniejszych chlebaków należą takie, które mają nieruchomą podstawę i odsuwaną pokrywę. To klasyka sama w sobie, która zapewnia łatwą i szybką obsługę pojemnika. Chlebak może też być otwierany od góry (ma wtedy przykrywkę). Istnieją także chlebaki, których przykrycie to deska do krojenia. Są również takie mające w komplecie różne pojemniki do przechowywania cukru, kawy czy herbaty.

Na przykładzie chlebaków widać, że odpowiednio dobrane wyposażenie kuchni to szeroki asortyment europ24.pl, który zapewni nam nie tylko zdrowe i odpowiednio przygotowane czy też przechowywane jedzenie, ale również stanie się spójnym elementem wyposażenia kuchni.

Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Chronione przez Copyscape Plagiarism Checker - nie kopiuj treści z tej strony

Facebook Twitter

Zobacz również: