SPIS TREŚCI:
W przypadku diety ketogenicznej można spotkać się z określeniem talerza dobrej diety. Przedstawia on przeciętny posiłek osoby wybierającej ten sposób odżywiania. Nie jest to rozkład procentowy, a wizualny. Połowę talerza stanowią warzywa (minimum 0,5 kg dziennie), przede wszystkim te niskowęglowodanowe. Bardzo ważne w diecie ketogenicznej są również źródła białka. Bywają jednak nierzadko zaniedbywane. Tłuszcze nie powinny zajmować dużej objętości talerza, ponieważ są produktem wysokokalorycznym. Pozostałą jego część stanowią dodatki, takie jak owoce jagodowe czy gorzka czekolada, które można spożywać w niewielkiej ilości. Co jeść na diecie keto?
DIETA KETOGENICZNA – CO MOŻNA JEŚĆ? – NAJLEPSZE ŹRÓDŁA BIAŁKA NA KETO
W diecie ketogenicznej bardzo ważne jest zadbanie o jak najlepsze źródła białka. Ten makroskładnik stanowi podstawę opisywanej diety ketogenicznej. Wychodzi na pierwszy plan, przed tłuszczami. Mięśnie szkieletowe, podroby, jaja, ryby, owoce morza, nabiał i odżywki białkowe to niektóre ze źródeł protein. Nie wszystkie uznawane są jednak za tak samo dobre. Jakie są najlepsze produkty na keto, jeśli chodzi o białko?
MIĘSO
To właśnie na mięśniach szkieletowych większość osób opiera swoją dietę ketogeniczną. Może to być wieprzowina, wołowina, indyk, kurczak, gęś, cielęcina czy jagnięcina. Oczywiście, warto wprowadzić mięso do diety jako jej element. Warto jednak mieć na uwadze, że nie wszystkie rodzaje mięs dostarczą taką samą ilość składników odżywczych. Należy też zweryfikować, czy wybrany produkt pochodzi z dobrej hodowli, czy z niepewnego źródła. Jeśli chodzi o to, co można jeść na keto, zdecydowanie będą to mięsa z tej pierwszej grupy. Przetwory mięsne powinny z kolei stanowić niewielki dodatek, a nie podstawę diety. Najlepiej jest spożywać jak najmniej przetworzone produkty.
PODROBY
Podroby dostarczają wielu cennych składników odżywczych, a dodatkowo są niedrogie i łatwo dostępne. Warto spożywać je 2-3 razy w tygodniu. W ten sposób można zapewnić organizmowi właściwą ilość żelaza, witamin z grupy B oraz innych wartościowych składników. Ciekawym pomysłem będą m.in. gulasz z serc drobiowych, pieprzowy pasztet z wątróbki drobiowej.
JAJKA
Co jeść na diecie keto? Oczywiście jajka. Najpopularniejsze są te kurze, które stanowią doskonałe i bogate w składniki odżywcze źródło białka w diecie. Można też eksperymentować z innymi jajkami. Warto zwracać uwagę, czy pochodzą one co najmniej od kur z wolnego wybiegu, a najlepiej od wiejskiego gospodarza. Warto sprawdzać oznaczenia na jajkach:
- 0 – jaja z chowu ekologicznego,
- 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu.
- 2 – jaja z chowu ściółkowego.
- 3 – jaja z chowu klatkowego.
Warto wybierać te z oznaczeniem 0 lub 1.
RYBY I OWOCE MORZA
Ryby i owoce morza to produkty, o których często zapominają osoby będące na diecie ketogenicznej. Są one jednak cennym źródłem nie tylko białka, ale również kwasów omega-3, jodu i selenu. Jedne z najlepszych ryb to te tłuste, czyli makrele, śledzie, szproty, dzikie łososie i pstrągi, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Jeśli chodzi o owoce morza, warto sięgać m.in. po krewetki.
NABIAŁ
Nabiał jest ważny w diecie ketogenicznej, lecz nie powinien stanowić głównego źródła białka. W skład tej kategorii wchodzą na ogół produkty przetworzone. Mimo to warto spożywać je regularnie, w szczególności kiedy potrzebujemy dużej podaży białka. Można wybierać np. sery żółte, sery podpuszczkowe, sery pleśniowe czy mozzarellę. Koniecznie trzeba zwracać uwagę na proporcje białka w danych produktach mlecznych. Tak naprawdę jogurty czy kefiry mają zwykle dość niską podaż białka.
ODŻYWKI BIAŁKOWE
Odżywki białkowe mogą stanowić dodatek do diety, ale warto je stosować w ostateczności. Sprawdzą się w przypadku osób regularnie trenujących. W niektórych sytuacjach miewają one kontrowersyjny wpływ na gospodarkę cukrową, w związku z czym utrudniają keto adaptację. Po okresie adaptacji można po nie sięgać, lecz zdecydowanie lepiej zastąpić je wysokiej jakości nieprzetworzonymi źródłami białka.
Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).