SPIS TREŚCI:
Od kilku lat można obserwować stale rosnące zainteresowanie produktami bezglutenowymi. Bezglutenowe mąki, makarony, chleby, ciasta to podstawowy asortyment, jaki oferuje bezglutenowy sklep. Czym jednak jest gluten i dlaczego tak popularne stało się jego unikanie? Od kiedy dieta bezglutenowa zaczęła zyskiwać na popularności, naukowcy z całego świata uważnie się jej przyglądają oraz poddają analizie. Żywność bezglutenowa uwielbiana jest nie tylko przez osoby cierpiące na alergie, ale także przez te zupełnie zdrowe. Czy wykluczenie glutenu jest rozsądne? Mowa tutaj o sporej grupie produktów, ponieważ to konkretne białko znajduje się między innymi w pszenicy, jęczmieniu, życie oraz w zanieczyszczonym owsie, czyli w zbożach, które są podstawą diety.
GLUTEN FREE – CZY GLUTENU NALEŻY SIĘ BAĆ?
Dieta bezglutenowa spowodowała, że gluten zyskał wielu wrogów. Niewiele osób jednak wie czym rzeczywiście jest. Gluten to mieszanina białek roślinnych. Występuje w większości zbóż, takich, jak pszenica, jęczmień, żyto, pszenżyto, czy orkisz. Charakterystyczną dla glutenu cechą jest jego wysoka kleistość. To właśnie dzięki glutenowi ciasto podczas wyrabiania nabiera ciągliwej konsystencji. Ma to wpływ na wyrastanie ciasta podczas pieczenia oraz na jego konsystencję po upieczeniu. Dlatego produkty bez glutenu tak bardzo różnią się od swoich pierwowzorów.
PRODUKTY BEZGLUTENOWE – DLA KOGO JEST DIETA BEZGLUTENOWA?
Niestety jednocześnie gluten to także najczęściej po mleku występujący alergen pokarmowy. Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu narażone są na uszkodzenia kosmków jelitowych, co w rezultacie prowadzi do celiakii. To właśnie osobom z tym schorzeniem najczęściej proponuje się stosowanie diety bezglutenowej i spożywanie wyłącznie produktów, które nie zawierają glutenu.
Należy mieć świadomość, że celiakia, to choroba autoimmunologiczna. Zdiagnozowana osoba zmuszona jest do stosowania diety bezglutenowej przez całe życie. Drugą grupą, której zaleca się stosowanie diety bezglutenowej są osoby, mające alergię na gluten. W przypadku takich osób dieta stosowana jest do momentu, aż alergia ustąpi lub zmniejszy swoje nasilenie.
CZY WARTO PODDAĆ SIĘ DIECIE BEZGLUTENOWEJ?
Bardzo szybko dieta bezglutenowa przedostała się do szerszej publiki. W dużej mierze stało się to dzięki celebrytom promującym ją jako zdrowy styl odżywiania. Wiele osób sugeruje, że dzięki wyeliminowaniu z diety glutenu udało im się zrzucić nadprogramowe kilogramy lub zyskać więcej energii. Rzeczywiście taki efekt jest możliwy, jednak nie warto wierzyć ślepo trendom.
Wyeliminowanie ze swojej codziennej diety glutenu nie jest polecane osobom zdrowym. To przede wszystkim dlatego, że trzeba by wykluczyć ze swojego jadłospisu sporą ilość produktów, zawierających cenne składniki odżywcze. Mowa tutaj między innymi o makaronie, kaszy jęczmiennej, pieczywie, otrębach pszennych, a także wielu produktach mlecznych dostępnych w marketach. Wykluczając je z diety, organizm nie otrzyma wielu cennych składników, takich jak błonnik, węglowodany, żelazo, wapń, cynk oraz witamin B1 i B2.
Częstym argumentem wśród osób, które decydują się na dietę bezglutenową jest chęć utraty zbędnych kilogramów. Warto więc wiedzieć, że dieta bezglutenowa nie powinna być traktowana jako dieta odchudzająca, a nawet może prowadzić do poważnych chorób, jak osteoporoza lub anemia. Dlatego przed podjęciem decyzji o wyeliminowaniu glutenu z diety bezwzględnie należy przedyskutować to z lekarzem lub innym specjalistą, na przykład z dietetykiem.
NIE TYLKO PŁATKI ŚNIADANIOWE – CO OFERUJE SKLEP BEZGLUTENOWY?
Osoby, które rzeczywiście zmagają się z alergiami pokarmowymi lub chorują na celiakię muszą wykluczyć gluten ze swojej diety. Nie jest to takie proste, ponieważ występuje on w wielu produktach, nawet tych niezupełnie oczywistych. Upieczenie pieczywa bez glutenu również może nie należeć do najłatwiejszych. W tym celu trzeba mieć przede wszystkim odpowiednią wiedzę. Do przygotowania bezglutenowego pieczywa potrzebna będzie mąka bezglutenowa, które często jest mieszanką kilku innych. Problemem może być także przygotowanie wielu posiłków, które są nieziemsko smaczne, takich jak pierogi, czy naleśniki. Chociaż powstaje coraz więcej piekarni, kawiarni i cukierni, które oferują produkty bezglutenowe, wciąż jest ich bardzo mało, a osoby z alergią na gluten zdane są same na siebie. Warto również dodać, że w większości marketów żywność bezglutenowa zajmuje zaledwie kilka półek.
Osoby, które są na diecie bezglutenowej mogą znaleźć wszystkie potrzebne produkty, odwiedzając bezglutenowy sklep. Można w nim znaleźć chleb bezglutenowy, ciastka bezglutenowe, mąki do produkcji pieczywa, oraz wiele innych. Każdy produkt bezglutenowy oznaczony jest symbolem przekreślonego kłosa.
Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).