BioTrendy - Kurczak gong bao - jaki jest przepis

Kurczak gong bao – jaki jest przepis?

Kurczak gong bao – jaki jest przepis?

Danie kurczak gong bao lub inna nazwa kurczak kung pao to tradycyjne danie pochodzące z dworu cesarskiego w Chinach. Zdecydowanie danie to zasmakuje wielbicielom azjatyckiej kuchni, a także wielu osobom, które preferują ostre potrawy. Jak przyrządzić kurczaka gong bao?

CO TO JEST KURCZAK GONG BAO?

Przeczytaj więcej o kurczaku gong bao: https://poprostuzdrowo.pl/kurczak-gong-bao

Kurczak gong bao lub kurczak kung pao to danie pochodzące z chińskiej prowincji – Syczuan. Co ciekawe, mówi się, że pomysłodawcą tego przepisu był sam gubernator prowincji Syczuan – Ding Baozhen, który żył w latach 1820 – 1886 w XIX wieku w okresie rządów dynastii Qing. Ding Baozhen prawdopodobnie zainspirował się lokalną potrawą, jednak doprawił ją według sposobu znanego na północy kraju, czyli na ostro. Nazwa dania – kurczak gong bao wywodzi się właściwie od tytułu honorowego, które nosił w XIX-wieku ten gubernator- gongbao.

Dowiedz się, czym są poliole: https://poprostuzdrowo.pl/poliole

KURCZAK GONG BAO – JAK GO PRZYRZĄDZIĆ?

Podstawowym i niezmiennym składnikiem tego dania jest mięso z kurczaka, orzeszki arachidowe oraz ostra papryka. Dodatkowo bardzo aromatycznym dodatkiem do tego dania jest bardzo gęsty sos przygotowany na bazie sosu sojowego, który jest dodatkowo zagęszczany mąką kukurydzianą. Co ważne, po niektóre produkty do przygotowania tego dania kurczaka gong bao, należy wybrać się do działu kuchnie świata w specjalistycznym sklepie lub po prostu wystarczy zamówić je przez internet w sklepie internetowym.

KURCZAK GONG BAO – SKŁADNIKI

Składniki niezbędne do przygotowania marynaty do mięsa kurczaka:

  • 4 duże łyżki sosu sojowego,
  • 1.5 łyżki octu ryżowego,
  • 1.5 łyżeczki cukru brązowego,
  • 1.5 łyżki mąki kukurydzianej.

Składniki potrzebne do przygotowania dania:

  • 500 gram piersi z kurczaka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • Kawałek około 3 centymetrów świeżego korzenia imbiru,
  • 4 całe cebulki dymki,
  • 3 średniej wielkości papryczki chilli,
  • Pół szklanki niesolonych i niesmażonych orzeszków ziemnych,
  • 2 średniej wielkości czerwone papryki,
  • 0.5 łyżeczki pieprzu syczuańskiego,
  • 2.5 łyżki oleju ryżowego,
  • Sól i pieprz czarny.

Składniki do przygotowania sosu:

  • 2.5 łyżki sosu sojowego,
  • 2.5 łyżeczki brązowego cukru,
  • 3.5 łyżeczki octu winnego,
  • 2 łyżki wody,
  • 1.5 łyżeczki sezamowego oleju
  • 2.5 łyżeczki mąki kukurydzianej.

KURCZAK GONG BAO – PRZEPIS KROK PO KROKU

Pierś z kurczaka należy oczyścić z błonek oraz kostek, a następnie trzeba pokroić w małe około trzy centymetrowe kawałeczki. W misce lub w kubku należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty, czyli: sos sojowy, cukier brązowy, ocet ryżowy oraz mąkę kukurydzianą. Potem trzeba zalać tak przygotowaną marynatą mięso kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej jedną godzinę w dość chłodne i ciemne miejsce. W czasie gdy kurczak się marynuje, można pokroić w drobną kosteczkę czerwoną paprykę oraz papryczkę chilii, usuwając wcześniej nasiona. Następnie należy posiekać cebulkę dymkę oraz jej szczypior. Potem można pokruszyć orzeszki ziemne i uprażyć je na suchej patelni. Imbir trzeba zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami natomiast czosnek wycisnąć w wyciskarce. Wszystkie składniki sosu, czyli: brązowy cukier, sos sojowy, mąkę, ocet, olej i wodę należy dokładnie wymieszać w kubku. Następnie na patelni trzeba rozgrzać olej ryżowy, dodać czosnek, cebulę, imbir, a chwilę potem zamarynowanego kurczaka i papryki. Całość musi się smażyć przez kilka minut, aż mięso się zetnie, natomiast papryki zmiękną. Można także przez kilka minut danie dusić pod przykrywką. Po kilku minutach należy dodać posiekane i uprażone orzechy oraz sos. Całe danie trzeba dokładnie wymieszać oraz doprawić solą oraz pieprzem czarnym. Na koniec należy danie kurczak gong bao posypać szczypiorkiem z cebulki dymki.

KURCZAK GONG BAO – Z CZYM GO NAJLEPIEJ PODAWAĆ?

Ryż ugotowany na sypko jest najlepszym dodatkiem do każdej, bez wyjątku potrawy z Chin. Danie można także podawać z makaronem sojowym. Natomiast jako dodatek do dania można podać surówkę colesław lub świeżą surówkę z kapusty.

Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Chronione przez Copyscape Plagiarism Checker - nie kopiuj treści z tej strony

Facebook Twitter

Zobacz również: