Biotrendy - Mąka orkiszowa w Twojej kuchni - Jak jej używać?

Mąka orkiszowa w Twojej kuchni – Jak jej używać?

Mąka orkiszowa w Twojej kuchni – Jak jej używać?

Mnogość różnych rodzajów mąki sprawia, że każdy może pozwolić sobie na ciekawe eksperymenty w kuchni. Klasyczne wypieki po użyciu innego typu mąki mają nowy, ciekawy smak i inne wartości odżywcze. Dzięki mące orkiszowej można przygotować wypieki słodkie i wytrawne, zaskakujące teksturą i smakiem. Jakie zastosowanie ma mąka orkiszowa jasna i razowa? Jakie są jej właściwości odżywcze? Zastosowanie mąki orkiszowej w kuchni jest proste. Można zastąpić nią mąkę pszenną w większości przepisów. Orkisz jest dawną odmianą pszenicy, dlatego sprawdza się znakomicie w wielu przepisach sprzed lat. Jest również łagodniejszy dla żołądka, dlatego mąka pełnoziarnista to wybór idealny dla osób z wrażliwym układem pokarmowym i skłonnością do alergii. Mąka orkiszowa biała i razowa jest również odpowiednia dla dzieci. Jak używać jej w kuchni?

MĄKA ORKISZOWA ALTERNATYWĄ DLA MĄKI PSZENNEJ

Mąka pszenna jest najczęściej wykorzystywaną mąką w Polsce. Nie ma jednak żadnych przeszkód, by zastąpić ją innymi rodzajami mąki. Można używać jej do pieczenia, przygotowywania ciasta na naleśniki lub zagniatania klusek. Pszenica orkisz zawiera gluten, dlatego tworzy smaczne ciasta, jednak jest łagodniejsza dla żołądka i jelit niż mąka pszenna. Mąkę orkiszową białą tolerują nawet osoby z ograniczoną tolerancją glutenu. Dzięki temu jest to bezpieczna i zdrowa żywność dla szerokiej grupy osób. Więcej o mące z orkiszu dowiesz się na Diogra.

MĄKA ORKISZOWA PEŁNOZIARNISTA ŹRÓDŁEM BŁONNIKA I WITAMIN

Pradawna odmiana orkiszu dostarcza organizmowi dużych ilości błonnika. Dzięki niemu reguluje procesy trawienia i zapobiega zaleganiu treści pokarmowej w jelitach. Błonnik pomaga utrzymać stały poziom glukozy we krwi. Ograniczenie jego wahań chroni przed napadami apetytu i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Mąka orkiszowa dodatkowo jest bogata w witaminy z grupy B. Dzięki nim poprawia się samopoczucie emocjonalne, a układ nerwowy pracuje sprawniej. Ziarna orkiszu zawierają więcej tłuszczu niż inne odmiany pszenicy, dlatego dają uczucie sytości na dłużej. Sprawdzają się jako baza do wypieków dla osób, które są bardzo aktywne i potrzebują na co dzień dużo energii. Mąka zawiera witaminy A i K, dlatego korzystnie wpływa również na wzrok i układ krzepnięcia.

W mące orkiszowej znajduje się magnez, który chroni przed skurczami mięśni. Wysoki poziom magnezu w organizmie ogranicza ryzyko spadków koncentracji i problemów z pamięcią. Żelazo jest z kolei niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek, dlatego zapobiega niedokrwistości. Prozdrowotne właściwości orkiszu są zatem szerokie, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. Z pomocą mąki orkiszowej można piec własny chleb i bułki, by jeść zdrowe ziarna jak najczęściej. Wartość odżywcza mąki z orkiszu jest ceniona przez dietetyków, dlatego zalecają sięganie po nią nawet w przypadku osób, które z różnych przyczyn powinny stosować dietę eliminacyjną.

JAK WYKORZYSTAĆ MĄKĘ ORKISZOWĄ W KUCHNI?

Mąka orkiszowa w kuchni ma liczne zastosowania. Można używać jej do wypieków słonych i słodkich i do przyrządzania naleśników, pierogów, chlebów bądź bułek. Można użyć jej także do zagęszczania sosów i w innych przepisach, które wymagają zastosowania mąki pszennej. Orkisz ma nieco słodki smak, dlatego w wytrawnych przepisach warto mieszać mąkę na jego bazie z innymi mąkami. W ten sposób uzyskuje się zbalansowany przyjemny smak. Składniki odżywcze mąki orkiszowej są lepiej przyswajalne ze względu na ograniczenie reakcji alergicznych i dolegliwości ze strony jelit. Biegunki i wzdęcia są rzadsze, dlatego po orkisz od czasu do czasu mogą sięgać nawet osoby cierpiące na celiakię.

Z mąką orkiszową można zdecydować się na kulinarne eksperymenty. Warto używać jej do różnych celów, by poznawać nowe smaki i konsystencje. Wdrożenie orkiszu do diety sprawia, że można cieszyć się nowymi pomysłami na dobrze znane dania i ulubione posiłki całej rodziny. Co ważne, mąka orkiszowa ma optymalny stopień zmielenia, dlatego smakuje nawet osobom, które nie przepadają za pełnoziarnistymi i razowymi mąkami.

MĄKA ORKISZOWA RAZOWA ODPOWIEDNIA DLA DIABETYKÓW

Mąka orkiszowa razowa może być spożywana przez diabetyków. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego sprzyja utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi. Nie powoduje jego wahań, dlatego ma korzystny wpływ na kontrolę nad cukrzycą. Sprawdza się zarówno u osób ze stwierdzoną cukrzycą, jak i cierpiących na insulinooporność lub będących w grupie ryzyka zachowania na cukrzycę z powodu predyspozycji genetycznych. Diabetycy mogą jeść chleb na bazie orkiszu, a także zdrowsze wersje pierogów, naleśników lub klusek. Dzięki temu nie muszą rezygnować z ulubionych dań i jednocześnie zarzucać zdrowej diety. Orkisz działa również jako naturalny antybiotyk, dlatego pomaga łagodzić stany zapalne w organizmie i inne problemy wywołane przez cukrzycę.

Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Chronione przez Copyscape Plagiarism Checker - nie kopiuj treści z tej strony

Facebook Twitter

Zobacz również: