SPIS TREŚCI:
Olej MCT to produkt bardzo popularny w diecie ketogenicznej. Czym dokładnie jest i jak wpływa na organizm? Oleje MCT cieszą się coraz większą popularnością. Szczególne zainteresowanie budzą wśród osób, które stosują dietę ketogeniczną. Formuła olejów MCT jest bowiem oparta przede wszystkim na kwasie kaprylowym, który stanowi główny składnik w procesie wytwarzania ketonów. Dobrej jakości oleje MCT niemal od razu po spożyciu dostarczają energii i wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
CZYM JEST OLEJ MCT?
Kwasy tłuszczowe możemy podzielić m.in. ze względu na długość ich łańcucha węglowego. Większość tłuszczów w naszej diecie składa się z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które zawierają 12 i więcej atomów węgla. Z kolei krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają mniej niż 6 atomów węgla. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, czyli te, które znajdziemy w oleju MCT, mają od 6 do 12 atomów węgla. Im krótszy łańcuch, tym szybsze przekształcenie kwasów tłuszczowych w energię. Powstają wtedy ciała ketonowe, które są wykorzystywane przez organizm jako źródło energii zamiast glukozy. Kwasy średniołańcuchowe (MCT) są więc szybko trawione przez organizm i w odróżnieniu od długołańcuchowych kwasów tłuszczowych trafiają prosto do wątroby. Trawienie oleju MCT nie wymaga obecności lipazy i żółci, dzięki czemu proces ten jest szybszy. Do średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych należy kwas kapronowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy oraz kwas laurynowy. Olej MCT jest zwykle oparty na kwasie kaprylowym oraz kaprynowym. Badania nad olejem MCT wykazały, że może on pomagać w walce z bakteriami i grzybami.
JAKIE SĄ ŹRÓDŁA TŁUSZCZÓW MCT W POŻYWIENIU?
Aby zwiększyć udział tłuszczów MCT w diecie, można spożywać produkty bogate w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe lub też przyjmować suplementy, takie jak olej MCT. Do najważniejszych źródeł tłuszczów MCT należy olej kokosowy, olej palmowy i nabiał. Warto rozważyć wprowadzenie do diety przede wszystkim oleju kokosowego, ponieważ tłuszcz MCT stanowi ponad 60% jego wartości odżywczych. Nieco mniej, bo około 50% jest go w oleju z ziaren palmowych. Olej palmowy jest jednak gorszym źródłem MCT, ponieważ tłuszcz palmowy może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Natomiast w nabiale znajduje się mniej tłuszczów MCT – mleko pełne ma ich ok. 9%, a masło 8%. Włączając do diety czysty olej MCT, nie musimy się zastanawiać, czy dostarczymy jego odpowiednią ilość z pożywienia.
JAK TŁUSZCZ MCT WPŁYWA NA ORGANIZM?
Olej MCT ma pozytywny wpływ na organizm. Może pomagać w redukcji tkanki tłuszczowej, przyspieszając metabolizm i zwiększając uczucie sytości. Dzięki temu łatwiej kontrolować apetyt i nie przekroczyć dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Jako że tłuszcze MCT są szybko trawione, w pierwszej kolejności organizm wykorzystuje je jako źródło energii, a nie magazynuje w postaci tkanki tłuszczowej. Jeśli jednak spożywamy je w nadmiarze, one również mogą być magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Tłuszcz MCT dostarcza energię bezpośrednio do mięśni, dzięki czemu poprawia się wydajność mięśniowa, co ma znaczenie dla osób uprawiających sport. Olej MCT pomaga też utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, co zapobiega nagłym wahaniom glukozy i utrzymuje stały poziom energii. Tłuszcz MCT powoduje też wzrost termogenezy, czyli produkcji ciepła w organizmie. Wszystko dzięki temu, że jest on przetwarzany na energię i ciepło, co przyspiesza metabolizm, w odróżnieniu od większości tłuszczów, które organizm magazynuje jako tkankę tłuszczową. Olej MCT wpływa też na wzrost produkcji ketonów, co jest ważne dla osób pozostających na diecie ketogenicznej.
JAKĄ FUNKCJĘ PEŁNIĄ TŁUSZCZE MCT W DIECIE KETOGENICZNEJ?
Olej MCT jest produktem, który warto włączyć do diety ketogenicznej z kilku powodów. Bardzo istotny jest fakt, że tłuszcze MCT są szybciej metabolizowane niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, dzięki czemu szybciej też są przetwarzane na energię. Istnieje też mniejsze ryzyko, że zostaną one zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Dla osób pozostających na diecie ketogenicznej bardzo istotne jest, że tłuszcze MCT są bogate w kwasy tłuszczowe, które są łatwiej przetwarzane na ketony, czyli substancje syntetyzowane przez wątrobę, będące źródłem energii w diecie ketogenicznej. Olej MCT nie obciąża też nadmiernie układu trawiennego, ponieważ do trawienia nie wymaga enzymów trzustkowych. Jest też lekkostrawny. To wszystko sprawia, że tłuszcze MCT są coraz popularniejsze wśród osób stosujących dietę ketogeniczną i low carb. Pomagają one szybciej osiągnąć stan ketozy niż ma to miejsce w przypadku innego rodzaju tłuszczów.
JAK SPOŻYWAĆ OLEJE MCT?
Olej MCT ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw, np. zup, smoothie, sałatek, herbaty, czy popularnej kawy kuloodpornej. Aby zapewnić sobie pozytywny wpływ oleju na organizm, warto stosować go każdego dnia rano i przed treningiem, aby poprawić jego wydajność. Dostępne są zarówno oleje w płynie, jak i w proszku, dzięki czemu każdy może znaleźć produkty dopasowane do swoich potrzeb.
Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).