BioTrendy - Pyszne dania z tofu

Pyszne dania z tofu

Pyszne dania z tofu

Tofu stanowi doskonały zamiennik sera w potrawach wegańskich, ale warto wprowadzić je do jadłospisu bez względu na preferowany rodzaj diety. Można z niego przyrządzać dania wytrawne i słodkie ze względu na neutralny smak. Przekonaj się, jakie propozycje z tofu przygotowaliśmy dla Ciebie.

CO TO JEST TOFU I JAKIE SĄ JEGO WŁAŚCIWOŚCI?

W Polsce wiele osób wciąż nie wie, czym dokładnie jest tofu. Tymczasem to po prostu ser wytwarzany z mleka sojowego w procesie koagulacji. Koagulacja polega na oddzieleniu białka sojowego od serwatki z użyciem środka koagulującego. Jako taki środek może być użyty chlorek magnezu, siarczan wapnia, ocet winny lub sok z cytryny. Kostki sera powstają z wytrąconego białka sojowego. Dzięki neutralnemu smakowi sprawdzają się w rozmaitych potrawach. Tofu może mieć różne konsystencje ze względu na rodzaj użytego koagulantu. Za to dodatek przypraw sprawia, że nabiera bardziej wyrazistego smaku. Tofu jest powszechnie stosowane w potrawach azjatyckich. Może być dodawane do dań serwowanych na ciepło i na zimno. Warto komponować je z warzywami, owocami, makaronem lub kaszą. Dobrze smakuje również z mięsem oraz rybami. Ser sojowy stanowi skarbnicę witamin oraz składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Obfituje w witaminy z grupy B, a także witaminy C, K oraz A. Jest pełne wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, sodu i fosforu. Ze względu na wysoką zawartość białka tofu powinny stosować osoby na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Tofu skutecznie zastąpi mięso. Do swojego jadłospisu powinny włączyć je również osoby odchudzające się, ponieważ jest niskokaloryczne, a na dodatek lekkostrawne. Poza tym w serze sojowym znajdują się fitoestrogeny, które mogą łagodzić objawy menopauzy.

MAKARON Z TOFU I WARZYWAMI – NIECODZIENNA PROPOZYCJA

Spaghetti nie musi być podawane wyłącznie z tradycyjnymi sosami kuchni włoskiej. To makaron, który doskonale sprawdza się w połączeniu z różnymi produktami. Dziś proponujemy tofu w marynacie: https://uwielbiam.pl/przepis/makaron-z-tofu. Marynata nadaje potrawie specyficzny, wyrazisty smak. Do jej przygotowania potrzebny jest sos sojowy, papryczka chilli, papryka słodka mielona, papryka wędzona w proszku, sól, pieprz oraz olej rzepakowy. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie zalać nimi tofu i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Na późniejszym etapie potrzebny będzie także prażony sezam, czerwona cebula, czerwona papryka, a także cukinia.

SAŁATKA Z TOFU – NIE TYLKO DLA WEGAN

Na śniadanie przyda się konkretna porcja białka, którą zapewni sałatka z tofu: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-brukselka-i-smazonym-tofu. Nasza receptura nie wymaga skomplikowanego przygotowania. Aby zrobić smaczną i pożywną sałatkę, potrzebujesz brukselkę, którą trzeba lekko podsmażyć. Po kilku minutach na patelnię wrzuć również plastry sera sojowego. W tym przypadku wybierz tofu wędzone. Podsmażaj je po 2 minuty z każdej strony. Sałaty, rukolę oraz szpinak umyj starannie i rozłóż w misce. Dodaj tofu z brukselką.

TOFUCZNICA – ZAMIAST JAJECZNICY

Tofucznicę doskonale znają weganie, którzy jedzą ją zamiast jajecznicy. To ciekawy pomysł na śniadanie. Zdecydowanie urozmaici codzienne menu. Tofucznicę przygotowuje się w podobny sposób jak wspomnianą jajecznicę. Szczegóły przepisu możesz sprawdzić na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/tofucznica. Najpierw pokrój drobno cebulkę i podsmaż ją na maśle do momentu, aż ulegnie zeszkleniu. Do zeszklonej cebulki należy dodać tofu rozgniecione widelcem. Aby tofucznica kolorem przypominała jajecznicę, potrzebna będzie kurkuma.

CIASTO Z TOFU – KAKAOWA WERSJA Z PISTACJAMI

Tofu nadaje się również do wypieków. Zobacz nasz przepis na kakaowy tofurnik z pistacjami: https://uwielbiam.pl/przepis/tofurnik-kakaowy-z-pistacjami. Spód z mielonych migdałów i oleju kokosowego jest łatwy w wykonaniu. Potem kieruj się dokładnie wskazówkami z przepisu, aby w odpowiedni sposób przygotować tofu do ciasta. Gotowy wypiek możesz udekorować owocami lub pokrojonymi pistacjami.

Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Chronione przez Copyscape Plagiarism Checker - nie kopiuj treści z tej strony

Facebook Twitter

Zobacz również: