SPIS TREŚCI:
Spirulina jest handlową nazwą sinic z rzędu Oscillatoriales. Zalicza się ją do tzw. superfoods i sprzedaje w formie proszku albo tabletek. Zastosowanie spiruliny jest jednak znacznie szersze i wynika z jej licznych prozdrowotnych właściwości. Jakie cenne substancje zawiera w sobie zielono-niebieska alga? W jaki sposób spirulina wpływa na ludzki organizm i jak ją stosować?
BOGATE ŹRÓDŁO SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
Spirulina to produkt, który zawiera niezwykle dużą ilość białka (ok. 70% w suchej masie) – aż 4 razy więcej niż mięso o tej samej wadze – oraz aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka. Ze względu na zawartość wspomnianych składników spożywanie suplementów diety z algami zaleca się wegetarianom oraz weganom. W spirulinie obecne są ponadto bioflawonoidy, witaminy z grupy B, witamina K, A, D, C oraz E, cynk, miedź, żelazo, selen i mangan. Alga zawiera również kwas linolenowy o działaniu przeciwbólowym i antybakteryjnym, kwas linolowy o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych, zwiększający wrażliwość na insulinę, wspierający pracę układu immunologicznego oraz redukujący tkankę tłuszczową, a także fikocyjaninę działającą oczyszczająco i przeciwzapalnie.
SPIRULINA NA ODPORNOŚĆ
Spożywanie spiruliny pobudza pracę wszystkich typów komórek układu odpornościowego, nawet jeśli komórki szpiku kostnego są uszkodzone. Ułatwia wytwarzanie przeciwciał i interferonu. Wspiera aktywność komórek NK. Ponadto zielono-niebieska alga powstrzymuje replikację wielu wirusów, w tym wirusa grypy i opryszczki. Wykazuje również działanie przeciwzapalne. Przeciwdziała niszczeniu tkanek oraz hamuje wypływanie cytokin z komórek tucznych. W celu wspierania odporności stosowana jest spirulina w proszku i tabletkach. Przyjmując suplementy z algą, warto równocześnie zażywać preparaty ze wzmacniającą układ immunologiczny witaminą C, której spirulina nie zawiera.
OBNIŻANIE CIŚNIENIA KRWI
Zawarta w aldze fikocyjanina obniża ciśnienie krwi. Aby skorzystać z tej właściwości, wystarczy spożywać 3,5-4,5 gramów spiruliny dziennie. Obniżając ciśnienie, a także rozszerzając naczynia krwionośne, produkt przeciwdziała wielu niebezpiecznym chorobom układu sercowo-naczyniowego.
REDUKCJA POZIOMU CUKRU I CHOLESTEROLU
Spożywanie spiruliny może przyspieszać utratę tkanki tłuszczowej i wspierać odchudzanie. Zielona alga zawiera sporo fenyloalaniny zmniejszającej apetyt. Ponadto błonnik obecny w spirulinie tworzy śluzową warstwę na ścianach jelit, dzięki czemu ogranicza wchłanianie się tłuszczów oraz nadmiaru cukrów. Alga pomaga też uregulować poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
ZAPOBIEGANIE NOWOTWOROM
Spirulina zawiera w sobie silne przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki. Zapobiega m.in. rozwojowi raka jamy ustnej. Może hamować wzrost komórek nowotworowych oraz tworzenie naczyń w obrębie nowotworu. Należy jednak pamiętać, że spożywanie spiruliny nie może być alternatywą dla standardowej terapii przeciwnowotworowej.
JAK MOŻNA STOSOWAĆ SPIRULINĘ?
Ze względu na zawarte w niej składniki odżywcze spirulina jest wartościowym produktem spożywczym polecanym m.in. weganom, sportowcom czy osobom wykonującym intensywny wysiłek fizyczny i psychiczny. Ma specyficzny smak, dlatego nie spożywa się jej samodzielnie, lecz dodaje do przygotowywanych koktajli z owoców i warzyw, batonów energetycznych czy innych deserów. Algi wykorzystuje się jednak nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i w farmaceutycznym jako suplement diety o wszechstronnym działaniu prozdrowotnym. Spirulina dostępna jest w postaci proszku, tabletek i kapsułek. Ponadto składnik wykorzystuje się w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, podrażnionej i trądzikowej. Można znaleźć go w składach kremów, maseczek czy naturalnych mydeł. Spirulina jest bogatym źródłem składników odżywczych i słynie z właściwości wspierających nasze zdrowie. Może być stosowana w formie suplementów, dodatków do żywności oraz kosmetyków. Wybierając preparat dla siebie, warto sprawdzać, z jakiego źródła pochodzą algi, aby mieć pewność, że nie zostały zanieczyszczone i zachowały pełnię prozdrowotnych właściwości.
Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).