Wpływ miodu na zdrowie człowieka

Wpływ miodu na zdrowie człowieka

Miód ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Od wieków znany jest z działania prozdrowotnego i leczniczego. Powszechnie stosuje się go w medycynie naturalnej jako remedium na wiele rozmaitych dolegliwości. Które z właściwości miodu udowodniono naukowo?

Miód – właściwości

Okazuje się, że miód ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Przez to może pomóc w leczeniu infekcji bakteryjnych. Bywa pomocny w zwalczaniu zapalenia gardła, kataru i nie tylko. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów. Dodatkowo miód jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak wapń, żelazo, potas, magnez, miedź, cynk czy witaminy z grupy B. Dlatego bywa on pomocny we wzmocnieniu układu odpornościowego i poprawie ogólnego zdrowia organizmu.

Trzeba też wspomnieć o jego właściwościach prebiotycznych. Miód korzystnie wpływa na bakterie jelitowe, dlatego jest powszechnie uznawany za produkt spożywczy, który może wpłynąć pozytywnie na układ pokarmowy i przeciwdziałać niektórym schorzeniom jelitowym.

Przed zakupem miodu warto również dokładnie sprawdzić jego pochodzenie i upewnić się, że jest to produkt wysokiej jakości. Zalecane jest kupowanie ekologicznego miodu, ze znanych, lokalnych pasiek.

Miód w kosmetykach – właściwości

Miód ma bardzo wiele zastosowań w medycynie i kosmetologii. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym jest pomocny w leczeniu infekcji i stanów zapalnych skóry. Kremy powstałe z miodu zalecane są przy wielu dolegliwościach, takich jak:

  • trądzik,
  • stany zapalne, zmiany ropne i czyraki,
  • długotrwałe rany skóry i tkanek miękkich,
  • wrzody troficzne,
  • panaryt,
  • odleżyny.

Miód stosowany w kosmetykach, wykazuje również działanie regenerujące i przeciwbólowe. Wskazane jest stosowanie go w chorobach zwyrodnieniowych i reumatoidalnych zapaleniach stawów. Co więcej, miód koi podrażnienia oraz łagodzi objawy alergii. Bogaty jest w różne składniki odżywcze. Mowa tutaj o bioaktywnych składnikach, takich jak:

  • aldehydy,
  • kwasy organiczne,
  • fenole,
  • ketony,

a także witaminy i minerały, które są niezbędne do zachowania zdrowia organizmu i skóry. Miód zawiera między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, D i E, a także minerały takie jak potas, żelazo, magnez czy miedź.

Miód – inne istotne kwestie

Wpływ miodu na zdrowie człowieka jest bardzo pozytywny. Znany jest on z właściwości leczniczych i odżywczych. Liczne badania naukowców wykazały, że miód ma zdolność hamowania rozwoju bakterii chorobotwórczych, takich jak np. Helicobacter pylori czy Escherichia coli. Co więcej, miód może być stosowany zewnętrznie jako naturalny środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny do leczenia ran, oparzeń i trudno gojących się owrzodzeń. To także źródło cennych składników odżywczych.

Mowa tutaj o witaminach z grupy B, witaminie C czy potasie. Do tego dolicza się też wapń, żelazo i przeciwutleniacze chroniące ludzki organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu miód może być szczególnie korzystny dla osób borykających się z niedoborem tych składników w diecie.

PRODUKTY NA BAZIE MIODU 

Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Chronione przez Copyscape Plagiarism Checker - nie kopiuj treści z tej strony

Facebook Twitter

Zobacz również: