SPIS TREŚCI:
Szukasz pomysłów na zdrową kolację? Przeczytaj poniższy wpis, a dowiesz się jakie zdrowe kolacje można szybko przygotować w domowym zaciszu. Są to dania zarówno na słodko jak i na słono. Z pewnością każda propozycja to smaczny posiłek, który można zaserwować również śmiało na śniadanie
5 POMYSŁÓW NA ZDROWĄ I NISKOKALORYCZNĄ KOLACJĘ!
W sieci można znaleźć wiele przepisów na kolacje, których sposób przygotowania jest niezwykle prosty. Do najbardziej popularnych zalicza się:
- Jajecznicę ze szpinakiem lub pieczarkami,
- Sałatkę z mozzarelli, z pomidorem i świeżą bazylią tzw. caprese,
- Serek wiejski z dodatkiem warzyw,
- Placek z ciecierzycy,
- Naleśniki gryczane z serem.
Zawarte przepisy zawierają świetne składniki na kolację, a ich przygotowanie jest bardzo proste.
ZDROWA KOLACJA MOŻE BYĆ SMACZNA
Kolacja warto, aby zawierała dużo składników białkowych. Należą do nich:
- Chude mięso,
- Twaróg i serek wiejski,
- Jajka,
- Ryby,
- Sery,
- Tofu.
Węglowodany również mogą być spożywane, ale w mniejszej ilości. Może być to np. kasza jaglana, pokrojone pieczywo, czy makaron typu spaghetti. Wszystko musi być jednak w rozsądnych ilościach. Sprawdzić się może również pszenica płaskurka, czy otręby pszenne. Te składniki są nie tylko zdrowe, ale można je podawać na wiele sposobów.
RADY NA TEMAT JEDZENIA KOLACJI
Podejmując temat, jakim jest ostatni posiłek w trakcie dnia, warto podsumować kilka z nich:
- Nie jedz zbyt wiele – Wysoka kaloryczność posiłku sprawi, że osoba nie będzie spała dobrze i obudzi się niewyspana, a dodatkowo organizm nie ma szans na uporanie się tego dnia z nadwyżką energii, którą dostała z jedzeniem. Kolacja, która ma mało kalorii również może być pyszna.
- Nie jedz zbyt późno – Kolacja jedzona później może spowodować problemy z zaśnięciem, bo organy wewnętrzne są obciążone i mogą spowodować dyskomfort. Najlepsza pora na jedzenie to nie później niż 2-3 godziny przed snem. Oczywiście to kwestia indywidualna osoby. Takie kwestie warto skonsultować również z dietetykiem.
- Nie jedz zbyt wcześnie – Wczesna kolacja może spowodować nagły spadek poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie rozregulowanie metabolizmu. Może to spowodować również nieprzyjemne ssanie w brzuchu.
- Nie jedz produktów ciężkostrawnych – Zjedzenie takich potraw może wywołać problemy z zaśnięciem oraz koszmary. Dla tego też należy bezwzględnie unikać: potraw smażonych, tłustych oraz bogatych w cukry proste na ten ostatni posiłek.
- Włącz do menu ciepłe, pożywne kolacje – Gdy użyjesz obróbki termicznej (oczywiście mowa o gotowaniu, duszeniu, pieczeniu z bardzo ograniczoną ilością tłuszczu) dochodzi do poprawy strawności posiłków, przez co organizm dużo lepiej funkcjonuje w nocy. Ciepła kolacja polecana jest zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, jak również osobom odchudzającym się. Przykładem pożywnego posiłku są warzywa w firmie zupy.
- Dostosuj rodzaj kolacji do swoich potrzeb – Konkretny rodzaj kolacji zależny jest często od indywidulanych preferencji, zapotrzebowania organizmu, jak również występujących potrzeb.
JAKICH PRODUKTÓW UNIKAĆ PRZED SNEM?
Kolacja jest bardzo ważnym posiłkiem, który w efektywny sposób zapobiega nagłym spadkom glukozy we krwi. Dzięki temu powstrzymywane są nagłe napady wilczego głodu, jak również nie występuje problem nocnego podjadania Przygotowując kolację warto skupić się, aby składała się ona z wartościowych składników. Nie mogą one zbytnio obciążyć organizmu, z jednej strony układu pokarmowego, ale mają również odżywić ciało. , Z tego powodu kolację warto spożyć na około 2-3 godziny przed snem. Ostatni posiłek warto, aby był z jednej strony syty, a z drugiej lekkostrawny. Najlepsze rozwiązanie to posiłek złożony z białek oraz węglowodanów złożonych, który nie tylko zaspokoi apetyt, ale i przyczyni się do rozwiązania problemów ze snem oraz zapobiegnie gromadzeniu zbędnej tkanki tłuszczowej.
Przed snem z pewnością należy unikać produktów ciężkostrawnych. Należą do nich m.in.: fast food, pizza, słodycze, słone przekąski. Przez to odkłada się tkanka tłuszczowa. Skutkiem mogą być również niespokojny sen oraz obolały żołądek.
Do kolacji warto unikać również mleka, które u osób, które nie tolerują laktozę mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Przykładami są ból brzucha, uczucie przelewania się w żołądku, jak również biegunka.
Dodatkowo warto być ostrożnym przy spożywaniu warzyw z wysoką zawartością błonnika tj. fasola, bób, ciecierzyca, brokuły, kalafior i kapusta. Produkty te mają działanie wzdymające i sprzyjają powstawaniu gazów jelitowych.
Warzywa, do których zalicza się cebulę, por i czosnek również mogą stworzyć problemy gastryczne, jak również posiadają ostre olejki eteryczne. Ten zapach jest długo wyczuwalny. To samo dotyczy niektórych owoców tj. śliwka, wiśnia oraz czereśnia. Dzięki nim poprawia się perystaltyka jelit i nadprodukowuje się gazy jelitowe. Na czarnej liście produktów znajdują się m.iin.: mocna kawa, herbata, napoje energetyczne. Składniki te utrudniają zasypianie.
Materiał zewnętrzny – powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).