Dieta South Beach to jeden z niewielu planów żywieniowych stworzony bezpośrednio przez specjalistę – amerykańskiego kardiologa Arthura Agatstona. W odróżnieniu od innych, dieta ta pozwala nie tylko schudnąć, ale również znacząco zmienić nawyki żywieniowe na przyszłość. Jej zasadniczym celem jest nie tyle co utrata zbędnych kilogramów, ale bezpieczne odchudzanie zestawione z zachowaniem zdrowia oraz kondycją fizyczną.
Dieta Plaż Południowych składa się z 3 faz. W porównaniu do diety Dukana są one nieco mniej restrykcyjne. Zasadniczo, cały plan żywieniowy opiera się na spożywaniu warzyw, owoców, a także produktów pełnoziarnistych o dużej zawartości błonnika i niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo, w czasie jej trwania spożywać możemy nienasycone tłuszcze, chude białko oraz odtłuszczony nabiał. Można śmiało stwierdzić, że dieta South Beach jest wyjątkowa. W przeciwieństwie do innych nie wymaga liczenia kalorii czy ważenia posiłków. Decydując się na ten plaż żywieniowy możemy spożywać dokładnie tyle posiłków na ile mamy ochotę – zasadniczo zaleca się 3 większe oraz 2 przekąski na dzień. South Beach to dieta niezwykle zrównoważona, która pozwala nam na przygotowywanie różnorodnych, smacznych potraw. Oczywiście, jej głównym atutem jest szybka utrata tkanki tłuszczowej. Jako że zawiera wszystkie niezbędne witaminy, minerały oraz makro- i mikroskładniki, nie możemy zaliczyć jej do diet proteinowych, niskowęglowodanowych czy też niskotłuszczowych. Dieta Plaż Południowych jest dietą zrównoważoną, odżywczą i wyjątkowo zdrową. Każda z jej trzech faz utrwala w nas odpowiednie nawyki żywieniowe, które zaprocentują w dalekiej przyszłości.
PROGRAM DIETY
Dieta South Beach składa się z 3 faz. Aby osiągnąć zamierzone efekty należy dokładnie przestrzegać zaleceń każdej z nich. Fazy diety South Beach 2:
(1) Powyższe zestawienie przedstawia najczęściej wybierane produkty w danej kategorii, w ramach serwisu BioTrendy.pl |
JADŁOSPIS PODCZAS DIETY 1
Lista produktów dozwolonych w czasie fazy I diety South Beach: | |
---|---|
Mięso drobiowe i wędliny: | Gotowane bądź wędzone piersi z indyka lub kurczaka, niskotłuszczowe gotowane bądź wędzone szynki, mielone z kurczaka lub indyka |
Inne mięso: | Chuda wołowina (polędwica, rostbef), wieprzowina (surowa bądź gotowana szynka i polędwica), cielęcina (udziec, nerkówka, antrykot), jagnięcina (udziec) |
Owoce morza: | Ryby, skorupiaki, wodorosty morskie (niezależnie od rodzaju, w każdej postaci) |
Sery: | Odtłuszczone oraz light, twarożek (maksymalnie 3% tłuszczu) |
Mleko i produkty mleczne: | Odtłuszczone mleko i maślanka (maksymalnie 1% tłuszczu), beztłuszczowy jogurt naturalny, niesłodzone mleko sojowe |
Warzywa: | Świeże, mrożone bądź z puszki, w tym: cukinia, fasolka szparagowa, grzyby, kabaczki, dowolna kapusta (również kiszona), karczochy, kiełki, ogórki (również kiszone), papryka, pomidory, rzodkiewka, szparagi, szpinak, sałata i inne |
Jaja: | Bez ograniczeń |
Soja i produkty sojowe: | Jako zamiennik mięsa (kotlety, kiełbaski, paszteciki, mielone) |
Rośliny strączkowe: | Świeże, mrożone bądź z puszki (biała/czarna/czerwona fasola, ciecierzyca, soja, soczewica) |
Orzechy i nasiona: | Wyłącznie 1 porcja/dobę (15 szt. migdałów lub 3 łyżki nasion słonecznika lub 25 szt. orzechów laskowych lub 15 szt. orzechów nerkowca lub 15szt. orzechów włoskich lub 30 szt. pistacji lub 3 łyżki pestek z dyni lub 3 łyżki siemienia lnianego |
Tłuszcze: | Maksymalnie dwie łyżki dziennie (olej rzepakowy lub oliwa z oliwek lub olej kukurydziany lub olej lniany lub olej słonecznikowy lub olej sojowy lub oliwa z pestek winogron lub majonez odtłuszczony lub tłuszcze do smarowania pozbawione kwasów tłuszczowych trans) |
Słodycze: | Maksymalnie 100 kcal dziennie, w tym: niskosłodzone galaretki, dżemy, kakao, lody, napoje, guma do żucia |
Przyprawy: | Dowolne bezcukrowe |
Napoje: | Herbaty ziołowe, kawa, herbata, soki warzywne bezcukrowe, napoje gazowane bezcukrowe |
Inne: | Do 100 kcal fruktozy dziennie, sacharyna, chrzan, sok z cytryny/limonki, pasta paprykowa |
Lista produktów dozwolonych w czasie fazy II diety South Beach: | |
---|---|
Owoce (zgodnie z zaleceniami II fazy): | Banan (1 szt.), brzoskwinia (1 szt.), grejpfrut (połowa), jabłko (1 szt.), kiwi (1 szt.), mango (połowa), melon (ćwiartka), morele (4 szt.), granat (1 szt.), papaja (1 szt.), pomarańcza (1 szt.), suszone śliwki (4 szt.), śliwki (2 szt.), winogrona (15 kulek), wiśnie/czereśnie (12 szt.), agrest (3/4 szklanki), gruszka (1 szt.), maliny (3/4 szklanki), truskawki (3/4 szklanki), żurawina (3/4 szklanki) |
Produkty zbożowe: | Pełnoziarniste pieczywo (1 kromka), pełnoziarniste i niskocukrowe płatki śniadaniowe, płatki owsiane, kasza gryczana, ryżowy/gryczany/pszenny/sojowy makaron (pół szklanki ugotowanego), ryż brązowy/dziki (pół szklanki ugotowanego) |
Warzywa: | Marchewka i zielony groszek (pół szklanki) |
Inne: | Gorzka/deserowa czekolada, białe/czerwone wino (do 2 kieliszków), piwo (okazyjnie – max 0.33l) |
Lista produktów dozwolonych w czasie fazy III diety South Beach: | |
---|---|
Możemy spożywać wszystkie produkty: | Nawet te zakazane w fazie I i II. Ważne, aby unikać składników pobudzających apetyt bądź wywołujących napady łaknienia. Uwaga. Nie należy spożywać produktów o indeksie glikemicznym większym aniżeli 60 |
PRZECIWWSKAZANIA
Dieta South Beach, ze względu na wysoką zawartość produktów niskowęglowodanowych, nie może być stosowana przez osoby borykające się z hipoglikemią. Osoby z cukrzycą winne przed rozpoczęciem omawianego planu żywieniowego skonsultować się z lekarzem. Jednostki z podwyższonym cholesterolem, będąc na diecie, muszą całkowicie ograniczyć spożycie jajek bądź stosować jedynie same białka lub ich substytuty 3.
MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
Skutkiem ubocznym diety Plaż Południowych jest przede wszystkim zmęczenie, osłabienie i rozdrażnienie. Niezwykle ważne jest aby w I i II fazie diety spożywać preparaty witaminowe oraz środki apteczne zawierając wapń. Dodatkowo, nieumiejętne stosowanie się do zaleceń planu żywieniowego może doprowadzić do awitaminozy i ubytku składników mineralnych 4.
BIBLIOGRAFIA:
1. Agatson, Signorile, Dieta South Beach Turbo, REBIS, Poznań 2009 r. [dostęp 23.10.2017];
2. J. Wills, Biblia żywności i żywienia, Amber, Warszawa 2002 r. [dostęp 19.09.2017];
3. J. Biernat, Żywienie, żywność a zdrowie, Astrum, Wrocław 2001 r. [dostęp 23.09.2017];
4. S. Kahlau, 100 pomysłów na diety i smukłą sylwetkę, Muza, Warszawa 2005 r. [dostęp 14.07.2018].
Powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł wiarygodnych według serwisu BioTrendy.pl w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).