BioTrendy - Dieta Jajeczna PL – na czym polega Jak stosować

Dieta jajeczna – na czym polega? Jak stosować?

Dieta jajeczna – na czym polega? Jak stosować?

Restrykcyjna i monotonna – dieta jajeczna to kolejne z dość specyficznych, aczkolwiek wysoce skutecznych w zakresie odchudzania rozwiązań. Zliczana do diet redukcyjnych (odchudzających), sprzyja szybkiej utracie masy ciała. Nie da się ukryć, że dieta jajeczna dedykowana jest tylko tym osobom, które lubią jajka 1. Dieta jajeczna została opracowana przez specjalistów do walki z otyłością z amerykańskiej Kliniki Mayo. Wdrożenie wszystkich, czasami niezwykle uciążliwych zasad planu żywieniowego, pozwala zrzucić nawet do ośmiu kilogramów w siedem dni. Nie zaleca się jednak stosowania jadłospisu opartego na samych jajkach dłużej aniżeli dwa tygodnie. Aby uniknąć ewentualnych skutków ubocznych i działań niepożądanych warto uwzględnić dietę na okres od 3 do 5 dni. W tym czasie uda nam się zrzucić rekomendowane przez twórców 4-5 kilogramów, eliminując ryzyko wystąpienia np. efektu jojo 2.

Dieta jajeczna, jak każda dieta restrykcyjna, charakteryzuje się wieloma skutkami ubocznymi, mającymi wyraźny wpływ na pogorszenie się naszego zdrowia. Każdy tego typu plan żywieniowy powinien być prowadzony pod czujnym okiem lekarza – dietetyka bądź lekarza rodzinnego. Dieta trwająca ponad pięć dni niemal zawsze kończy się efektem jojo 3. Wyróżniamy kilka podstawowych wersji diety jajecznej 9:

  • Dieta grejpfrutowo-jajeczna – jedno z najpopularniejszych rozwiązań bazujące na niskiej podaży węglowodanów oraz wysokiej podaży białka. Wariant ten uwzględnia pół grejpfruta do każdego posiłku.
  • Dieta winno-jajeczna – butelka wina dziennie, jajka, czarna kawa, woda i mały stek na kolacje brzmią raczej jak kaprys, a nie jak program żywieniowy. Dieta winno-jajeczna co jakiś czas wraca do łask. Rekomendowana przez gwiazdy i celebrytki, nie tylko jest niezdrowa, ale również gwarantuje efekt jojo.
  • Klasyczna dieta jajeczna – plan żywieniowy uwzględniający więcej źródeł białka, w szczególności zwierzęcego. Wysokobiałkowe menu z dodatkiem niskowęglowodanowych warzyw jest nieco mniej monotonne, aniżeli spożywanie samych jajek.

  • Ekstremalna dieta jajeczna – równie popularna co wcześniej wymieniona, dopuszcza spożywanie wyłącznie jajek oraz wody. Wszystkie inne dodatki np. warzywa są w jej przypadku niewskazane.

PROGRAM DIETY

Dieta jajeczna, jak sama nazwa wskazuje, bazuje na jajkach. Jajka idealnie sprawdzą się w czasie redukcji. Średniej wielkości jajko posiada około 70 kalorii i szereg mikro- i makroskładników. Bogate w pełnowartościowe białko, a także przyswajalne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) oraz witaminy z grupy B, na długo zaspokoi nasz apetyt. Jaja zalecane są w diecie ze względu na właściwości odchudzające wspomnianego już białka. Te tylko część kalorii zamienia w tłuszcz – resztę od razu przekształca w energię. Co więcej, pełnowartościowe aminokwasy zawarte w białku warunkują prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem profilu hormonalnego 4.Finalnie warto wspomnieć, iż w jajku znajdziemy wysoce pożądane minerały, w tym magnez, potas, wapń oraz fosfor. Na uwagę zasługuje również zlokalizowana w żółtku lecytyna. Podstawowe założenia diety jajecznej 5:

  • Podstawą diety są gotowane jajka.
  • Dziennie winniśmy spożyć co najmniej 6 jajek.
  • Jajka nie powinny gotować się dłużej, aniżeli 10 min – w innym wypadku stracą swoje właściwości.
  • Jadłospis winien uwzględniać trzy posiłki w ciągu dnia.
  • Do każdego dania, poza jajkami, należy dodać tłuszcz (zależnie od naszych preferencji oliwę z oliwek, majonez bądź masło), a także warzywa.

Dieta jajeczna jest dietą niskowęglowodanową, stąd też w czasie jej trwania zabrania się spożywania produktów skrobiowych takich jak pieczywo, ziemniaki czy warzywa korzeniowe oraz produktów zawierających cukier (słodycze i większość owoców).

NAJCZĘŚCIEJ WYBIERANE SUPLEMENTY DIETY W KATEGORII ODCHUDZANIE I DIETA (1):


(1) Powyższe zestawienie przedstawia najczęściej wybierane produkty w danej kategorii, w ramach serwisu BioTrendy.pl

JADŁOSPIS PODCZAS DIETY

Kluczowym produktem omawianej diety jest oczywiście jajko. Spożywanie dziennie co najmniej sześciu gotowanych na twardo jajek może obrzydzić nawet najskuteczniejszą dietę redukcyjną. Jadłospis opisywanego planu żywieniowego jest monotonny, ale gwarantuje szybką utratą masy ciała – tak jak wspomniano wcześniej, nawet do pięciu kilogramów w kilka dni 6.

Inne produkty dozwolone w czasie diety jajecznej 7, 13:

  • Płyny: od 2 do 3 litrów niesłodzonych płynów. Poza wodą dopuszczalne są herbata owocowa, ziołowa, czarna, czerwona bądź zielona, a także słaba kawa;
  • Owoce: cytrusy, jabłka, kiwi, brzoskwinie, gruszki (jako dodatek do śniadania bądź kolacji);
  • Tłuszcze: zdrowe tłuszcze sprzyjające uwolnieniu się do organizmu witamin oraz substancji aktywnych znajdujących się w jajkach np. majonez, oliwa z oliwek, masło;
  • Warzywa.

Produkty stanowczo zakazane w czasie diety jajecznej 5, 8:

  • Wszelkiego rodzaju używki, ze szczególnym uwzględnieniem alkoholu;
  • Napoje gazowane, energetyczne oraz słodzone;
  • Słodycze;
  • Warzywa korzeniowe.

Jadłospis diety jajecznej nie jest zbyt bogaty. Trzy posiłki dziennie – każdy uwzględniający dwa jajka na twardo oraz dodatki. Nierzadko zdarza się, że już po kilku dniach nie jesteśmy w stanie patrzeć na jajka. W ostatnich dniach diety możemy sobie pozwolić na zastąpienie jajek spożywanych na kolację piersią z kurczaka. Nieco mniej restrykcyjny wariant opisywanej diety zezwala na spożywanie jajek w różnej formie – nie tylko jajek na twardo, ale również na miękko, w koszulce, a także jajecznicy. Niezależnie od rodzaju planu żywieniowego, niedozwolone są jajka smażone na tłuszczu oraz jajka sadzone 10, 13.

PRZECIWWSKAZANIA

Dieta jajeczna to przykład głodówki, podczas której efekty uzyskane w czasie kilkudniowego spożywania samych jajek są bardzo często krótkotrwałe. Nierzadko dieta wyrządza więcej szkód niż pożytku, prowadząc na przykład do niepożądanego efektu jojo 6.

MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

Monodieta jajeczna prowadzi do gwałtownego wzrostu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, zwiększa ryzyko wystąpienia zakrzepów. Dodatkowo, niska podaż węglowodanów może skutkować ogólnym osłabieniem organizmu i szeroko pojętą sennością. Zbyt długa dieta jajeczna prowadzi do zaburzeń układu pokarmowego. Mogą wystąpić wymioty. Ponadto, zbyt duża ilość białka może wywołać reakcje alergiczne, w tym wysypkę i świąd 11. Dieta jajeczna jest dietą niskoenergetyczną. Większość klasycznych programów żywieniowych oscyluje wokół 1000 kalorii dziennie, co oczywiście nie zaspokaja zapotrzebowania organizmu przeciętnej jednostki. Niewielka ilość przyswajanych kalorii może skutkować spadkiem masy ciała, jednakże powrót do konwencjonalnego żywienia niemal zawsze wiąże się z powrotem utraconych kilogramów. Nadmienić należy, że jadłospis uwzględniający same jajka jest niezbilansowany. Chociaż jajko zawiera szereg witamin, minerałów i związków o pozytywnych właściwościach, są to jedynie wybiórcze składniki. Brak podaży cennych witamin rozpuszczalnych w wodzie, kluczowych dla organizmu makro- i mikroskładników, a także antyoksydantów prowadzi do poważnych niedoborów. Te natomiast mogą skończyć się stanami zapalnymi, uszkodzeniami komórek, a nawet chorobą nowotworową 12, 14. Niedobór błonnika w diecie jajecznej przyczynia się do spadku odporności organizmu i pogorszenia się kondycji psychicznej. Wśród innych nieprzyjemnych objawów na szczególną uwagę zasługują:

  • Odwodnienie;
  • Zmęczenie i ociężałość;
  • Bóle głowy;
  • Nudności;
  • Zaparcia i wzdęcia;
  • Skurcze mięśni;
  • Inne zaburzenia trawienia.

BIBLIOGRAFIA / REFERENCES:

1. Fuller NR, Caterson ID, Sainsbury A, Denyer G, Fong M, Gerofi J, Baqleh K, Williams KH, Lau NS, Markovic TP, The effect of a high-egg diet on cardiovascular risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) study-a 3-mo randomized controlled trial., The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 101, Issue 4, 1 April 2015, Pages 705–713;
2. Susanna C Larsson Agneta Åkesson Alicja Wolk, Egg consumption and risk of heart failure, myocardial infarction, and stroke: results from 2 prospective cohorts, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 102, Issue 5, 1 November 2015, Pages 1007–101;
3. Łagowska K., Woźniewicz M., Jeszka J., Ocena wartości odżywczej diet odchudzających zamieszczonych na portalach internetowych, Probl Hig Epidemiol 2011, 92(4): 824-827;
4. Adda Bjarnadottir, Why Eggs Are a Killer Weight Loss Food, Healthline.com, 18 August 2016 [dostęp: 24.04.2020];
5. Małgorzata Rapiej-Szczęsna, Czy dieta jajeczna jest skuteczna?, Zdrowie.wprost.pl, 08.04.2020 [dostęp: 20.04.2020];
6. Paulina Wójtowicz, Ewelina Stanios, Dieta jajeczna, określana także jako dieta kliniki Mayo, Zywienie.abczdrowie.pl, 13.02.2020 [dostęp: 14.04.2020];
7. Agata Bernaciak, Dieta jajeczna – jadłospis, przepisy, zasady i efekty, Polki.pl, 23.04.2020 [dostęp: 18.05.2020];
8. Paulina Banaśkiewicz-Surma, Błyskawiczna redukcja masy ciała na diecie jajecznej, Fitness.wp.pl, 10.03.2017 [dostęp: 14.04.2020];
9. Agnieszka Wójcik, Dieta jajeczna (odchudzająca) – efekty, jadłospis i przepisy, Zdrowie.tvn.pl, 22.10.2018 [dostęp: 10.05.2020];
10. Białokoz-Kalinowska I., Zapolska J., Piotrowska-Jastrzębska J., Kontrowersje w leczeniu dietetycznym otyłości, Pediatr Med Rodz 2008, 4 (4), p. 253-256;
11. Jose M. Miranda, Xaquin Anton, Celia Redondo-Valbuena, Paula Roca-Saavedra, Jose A. Rodriguez, AlexandreLamas, Carlos M. Franco, and Alberto Cepeda, Egg and Egg-Derived Foods: Effects on Human Health and Use as Functional Foods, Nutrients. 2015 Jan; 7(1): 706–729.
12. Malia Frey, Mia Syn, What Is the Egg Diet?, Verywellfit.com, 18.02.2020 [dostęp: 18.04.2020];
13. Natalie Olsen, MaryAnn De Pietro, Is the egg diet effective?, Medicalnewstoday.com, 17.01.2020 [dostęp: 30.04.2020];
14. Natalie Butler, Ana Gotter, Egg Diet – Meal plan, Side effects of the egg diet, Takeaway, Healthline.com, 17.09.2018 [dostęp: 24.04.2020];

Powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł wiarygodnych według serwisu BioTrendy.pl w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Protected by Copyscape

Facebook Twitter

Zobacz również: