Dieta antystresowa – na czym polega? Jak stosować?

Dieta antystresowa – na czym polega? Jak stosować?

Istnieje wiele sposobów radzenia sobie ze stresem – jednym z nich jest dieta. Dieta antystresowa opiera się na zdrowych, zbilansowanych produktach. Jej ogólny sens nie sprowadza się do jedzenia określonej liczby kalorii, zaś do zmiany trybu życia. Antystresowy plan żywieniowy winien być bogaty w odpowiednie minerały, makro- i mikroskładniki oraz witaminy. Bez większych przeszkód mogą go stosować wszyscy – niezależnie od wieku czy płci (nawet dzieci). Dieta antystresowa wpływa korzystnie na działanie układu nerwowego. Regularnie stosowana niweluje napięcie psychiczne, zwiększa odporność na stres, wyraźnie poprawia samopoczucie, a także sprzyja psychicznemu relaksowi. Zasadniczo dieta ta opiera się na wysokojakościowych produktach, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo oraz witaminy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w momencie jej stosowania, zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe – na zdrowsze i lepsze dla naszego organizmu.

CZYM JEST STRES?

Aby wiedzieć, jak działa dieta antystresowa oraz w którym momencie naszego życia sprawdzi się najlepiej, winniśmy zdefiniować samo pojęcie stres. „Jest to stan organizmu wywołany przez pobudzenie go nieobojętnymi bodźcami (stresorami); bodźcem takim może być zarówno zaatakowanie organizmu przez bakterie, jak i silne przeżycie psychiczne. H. Selye definiuje stres jako ogólną reakcję organizmu na jakiekolwiek stawiane mu żądanie, jest to więc stan, w jakim znajduje się organizm, a nie czynnik, który ten stan wywołuje. W pierwszej fazie stresu zwykle występuje reakcja obronna, polegająca na mobilizacji sił organizmu, w dalszej fazie lub przy silnym stresie w organizmie pojawiają się zaburzenia; powtarzanie się stresu może powodować ciężkie stany chorobowe” 1. Stres jest niezwykle ciekawym zjawiskiem, występującym zarówno w formie bodźca, przyczyny, reakcji, skutku, jak i współzależności pomiędzy wymaganiami stawianymi danemu człowiekowi, a stopniem możliwości ich realizacji. Poziom stresu zależny jest od wielu czynników (stresorów). Stresorami, które w największym stopniu wpływają na nasze życie są: śmierć bliskiej nam osoby, rozwód bądź separacja, kara pozbawienia wolności, choroba, utrata pracy, ciąża, problemy w pracy etc. Długotrwały stres prowadzi do wielu chorób psychosomatycznych, w tym chorób serca, cukrzycy, wrzodów żołądka, problemów układu trawiennego, a także zaburzeń funkcjonowania układu immunologicznego. O silnym, a zarazem długotrwałym stresie świadczy szereg objawów fizycznych 2:

  • Bezsenność;
  • Chroniczne zmęczenie;
  • Bóle i zawroty głowy;
  • Problemy trawienne, w tym biegunka oraz obstrukcja;
  • Bóle w klatce piersiowej;
  • Bóle karku, a także pleców;
  • Napady lęku;
  • Alergie;
  • Choroby skóry;
  • Reumatoidalne zapalenie stawów;
  • Astma.

Jeśli chodzi o psychiczne skutki stresu, wato wymienić depresję, napięcie prowadzące do licznych kłótni i sprzeczek, poczucie słabości 3.

PROGRAM DIETY

To, co warto zaznaczyć na samym początku to to, że dieta antystresowa nie uwzględnia określonej ilości kalorii. W przypadku planu żywieniowego redukującego stres najważniejszą kwestią jest odpowiedni dobór produktów. Kluczowe założenia diety antystresowej 4:

  • Będąc na diecie antystresowej spożywamy pięć posiłków dziennie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolację.
  • Posiłki winne być sporządzone z wysokojakościowych produktów bogatych w białka, węglowodany i tłuszcze nienasycone.
  • W ciągu dnia powinniśmy spożywać dużo owoców oraz warzyw, najlepiej sezonowych, ze szczególnym uwzględnieniem: jabłek, truskawek, grejpfrutów, bananów, papryki, ogórka, selera, cykorii, cebuli oraz kapusty.
  • Codziennie należy spożywać co najmniej 2 litry wody mineralnej – niegazowanej, a także pić świeże soki i herbaty ziołowe (np. melisę).
  • Posiłki winne być doprawione odpowiednimi przyprawami charakteryzującymi się właściwościami uspokajającymi: gałką muszkatołową, melisą, bazylią, tymiankiem oraz majerankiem.
  • W naszej diecie nie może zabraknąć płatków owsianych, orzechów, kakao bądź gorzkiej czekolady oraz kiełków zbóż.
  • Z naszych posiłków muszą koniecznie zniknąć fast-foody, wieprzowina, napoje energetyzujące, alkohol, kawa, tłusty nabiał, a także pozostałe słodycze.
  • Dietę można wzbogacić o dodatkowe suplementy diety – uspokajające, poprawiające pamięć i koncentrację np. z żeń-szeniem.

Uwaga! Dieta antystresowa jest oparta na produktach zawierających składniki działające uspokajająco. Przede wszystkim witaminy: B6, C oraz A, minerały: magnez, potas, cynk oraz antyoksydanty.

NAJCZĘŚCIEJ WYBIERANE SUPLEMENTY DIETY W KATEGORII ODCHUDZANIE I DIETA (1):


(1) Powyższe zestawienie przedstawia najczęściej wybierane produkty w danej kategorii, w ramach serwisu BioTrendy.pl

JADŁOSPIS PODCZAS DIETY

PRODUKTILOŚĆ W MIARACH DOMOWYCHILOŚĆ W GRAMACH LUB MILILITRACHWARTOŚĆ ENERGETYCZNA POSIŁKU (KCAL)
PIERWSZE ŚNIADANIE364 kcal
Pieczywo pełnoziarniste żytnie2 kromki50 g117 kcal
Dżem niskosłodzony truskawkowy30 ml42 kcal
Świeży sok pomarańczowySzklanka250 ml106 kcal
Banan1 szt.100 g99 kcal
DRUGIE ŚNIADANIE201 kcal
Sok z grejpfrutaSzklanka250 ml99 kcal
Suszone owoce goiGarść25 g102 kcal
OBIAD444 kcal
HalibutFilet150 g145 kcal
Ryż brązowyGarść80 g255 kcal
Szparagi300 g44 kcal
PODWIECZOREK226 kcal
Müsli ze śliwkami z jogurtem naturalnym 0%150 g226 kcal
KOLACJA217 kcal
Chleb razowy2 Kromki50 g92 kcal
Tuńczyk rozdrobnionyPuszka150 g122 kcal
Herbata ziołowa niesłodzonaFiliżanka150 ml3 kcal
ŁĄCZNIE1452 kcal

Przy diecie antystresowej kluczowe znaczenie mają węglowodany, które to pomagają utrzymywać odpowiedni poziom cukru we krwi. Te znajdziemy przede wszystkim w owocach, produktach pełnoziarnistych, orzechach, fasoli, a także soczewicy.

Ważne zasady diety antystresowej 5:

  • Przy diecie antystresowej należy spożywać produkty w jak najmniejszym stopniu przetworzone: brązowy ryż (zamiast białego), makaron, płatki owsiane (zamiast kukurydzianych), rośliny strączkowe (ciecierzycę, groch, soczewicę), a także świeże owoce i warzywa.
  • Codziennie należy spożywać pięć porcji warzyw świeżych oraz trzy bądź więcej porcji owoców – również świeżych.
  • Dieta antystresowa nie przewiduje stosowania cukru. Płatki owsiane bądź müsli należy słodzić owocami.
  • Dieta antystresowa musi zawierać produkty bogate w witaminę B, magnez i kwasy omega-3 – głównie ziarna np. siemię lniane (idealne do müsli).
  • W czasie diety antystresowej nie można spożywać używek: kawy, tradycyjnej herbaty, napojów gazowanych, papierosów, alkoholu, a także soli.
  • Przez cały okres trwania diety należy unikać jedzenia wysoko przetworzonego, w tym fast-foodów.

Źródła najważniejszych pierwiastków, niezbędnych przy diecie antystresowej:

PIERWIASTEKŹRÓDŁO
CynkOwoce morza, chude mięso, drób, ryby, chleb pełnoziarnisty, orzechy, zboże, kasze
KrzemMleko, zboża, kapusta (niezależnie od rodzaju), pokrzywa (np. w formie herbaty)
MagnezKakao, soczewica, kasza, orzechy, jabłka, czekolada, banany, pomidory, ogórki, mięso (wołowe, wieprzowe, drobiowe)
WapńGroch, kapusta, szpinak, soczewica, sok pomarańczowy, mleko, łosoś, makrela, czekolada
MiedźNasiona, orzechy, pomidory, ziemniaki, produkty pełnoziarniste, ryż brązowy
FosforOrzechy, nasiona, warzywa strączkowe, tuńczyk
PotasBanany, buraki, kapusta, chudy jogurt, sok pomidorowy i pomarańczowy, sałata, łosoś, makrela, śledź, ziemniaki
SódSałata, seler, chleb
ŻelazoChleb pełnoziarnisty, groch, fasola, orzechy
SelenCzosnek, jaja, ryż brązowy, szparagi
ChromGrejpfruty, orzechy, produkty pełnoziarniste, ryż brązowy, szparagi
MolibdenOrzechy, produkty pełnoziarniste, ryż brązowy, szpinak, drożdże
ManganGroch, kukurydza, oliwki, ryż, ziemniaki, szpinak
NikielOrzechy, warzywa strączkowe, czekolada, ryby morskie
KobaltMleko
FluorKapusta, dorsz, sardynki, łosoś

PRZECIWWSKAZANIA

Nie istnieją żadne przeciwskazania do stosowania diety antystresowej.

MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

Dieta antystresowa jest w pełni bezpieczna dla organizmu, a co za tym idzie, nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi.

BIBLIOGRAFIA:

1.

    • Okoń W., Nowy słownik pedagogiczny, Wydawnictwo Akademickie Żak, Warszawa 2001;

2.Skynner Robin, Cleese John, Żyć w rodzinie i przetrwać, Czarna Owca, Warszawa 2012;
3.

    • Lazarus R. S., Paradygmat stresu i radzenia sobie, Nowiny Psychologiczne, 3-4, 2-39, 1986;

4.http://dieta.edu.pl

    • [dostęp 15.04.2017];

5.http://www.cudownezdrowie.pl/diety-a-zdrowie/dieta-antystresowa/

    [dostęp 15.04.2017];

Dieta Cambridge - na czym polega? Jak stosować?

Powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł wiarygodnych według serwisu BioTrendy.pl w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).Protected by Copyscape

Facebook Twitter

Zobacz również: