Dieta dr Dąbrowskiej – na czym polega? Jak stosować?

Dieta dr Dąbrowskiej – na czym polega? Jak stosować?

Doktor medycyny Ewa Dąbrowska to jedna z wielu współczesnych specjalistek, które winą za powstawanie tzn. chorób „cywilizacyjnych” obarcza przede wszystkim przekarmienie. Po wielu latach ciężkiej pracy doszła do wniosku, że jedynym skutecznym lekarstwem w walce nie tylko z otyłością, ale również chorobami zwyrodnieniowymi jest post 1. Dieta dr Dąbrowskiej, nierzadko zwana głodówką bądź dietą półgłodówkową, bazuje na zdrowych, pozbawionych chemii produktach – głównie warzywach oraz owocach.

PROGRAM DIETY

Post jako metoda leczenia nie jest znany przez lekarzy, gdyż na uczelniach medycznych nie ma wykładów na ten temat. Dziś, mając już wieloletnie doświadczenie w stosowaniu tego sposobu leczenia, zrozumiałam, że jest to metoda uzdrawiania nie tylko ciała, lecz i ducha 2 – tak o głodówce mówiła w jednej z radiowych audycji jej twórczyni tj. doktor Dąbrowska. Po wielu latach pracy z różnego rodzaju pacjentami, specjalistka otwarcie przyznaje: to szeroko pojęta chemia jest źródłem całego zła, jakie ma miejsce w naszym organizmie. Założenia zaproponowanej przez nią diety są stosunkowo proste. Większość z nas mogła stosować ten plan żywieniowy nawet o tym nie wiedząc. Dieta dr Dąbrowskiej ma docelowo zniwelować ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, tj. głównie związanych z otyłością. Podstawowe zasady kształtują się następująco 3:

  • Pokarm należy przyjmować w stanie naturalnym, czyli w możliwie najmniej przetworzonym – dodatkowo, w ograniczonej ilości. To właśnie nadmiary, a także niedobory (nie tylko ilościowe, ale również jakościowe) objawiają się licznymi chorobami cywilizacyjnymi.

  • Ograniczenie spożycia cukru oraz tłuszczu (w szczególności białej mąki, słodyczy i tłustego mięsa) niweluje ryzyko wystąpienia niewrażliwości komórek na insulinę, a co za tym idzie, powstania takich chorób jak: otyłość, choroba wieńcowa, nadciśnienie, cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu.

  • Ograniczenie spożycia przetworzonych olejów, tłuszczów zwierzęcych, alkoholu oraz cukru niweluje ryzyko blokady enzymy delta 6-desturazy, a tym samym, powstania szeroko pojętych zapaleń i zmian miażdżycowych.

  • Ograniczenie spożycia przetworów mącznych niweluje ryzyko zubożenia organizmu o witaminy z grupy B, E i pierwiastki chrom i wapń, a tym samym powstania chorób wynikających z ich braku.

  • Nie jest ważne, ile zjemy w ciągu dnia. Ważne jest jakie produkty wybierzemy. Jako że jest to głodówka, pierwsze dni mogą być szczególnie uciążliwe. Po kilku uczucie głodu całkowicie znika, a ograniczenie ilości spożywanych pokarmów staje się dużo łatwiejsze.

Program odchudzania w diecie dr Dąbrowskiej nie jest zbyt skomplikowany. Bez wątpienia można nazwać go głodówką. Pierwszy etap bazuje na kilkutygodniowej kuracji oczyszczającej. Tutaj najlepiej sprawdzi się dieta warzywno-owocowa, która dostarczy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów oraz innych mikro- i makroskładników. Dopiero w drugim etapie uzupełniamy nasz plan żywieniowy o inne produkty (oczywiście nieprzetworzone): pełne ziarno, rośliny strączkowe, mleko (najlepiej zsiadłe) oraz twaróg 4. Doktor Dąbrowska nie precyzuje jak długo ma trwać dieta. W jej publikacjach pada kluczowe stwierdzenie „tak długo, dopóki objawy męczącej nas choroby nie przejdą”. Zasadniczo najlepsze wyniki uzyskuje się po sześciu tygodniach. W czasie drugiego etapu, warto raz na jakiś czas wracać do fazy oczyszczającej tj. co kilka dni robić głodówkę. Dłuższe kuracje – powyżej miesiąca – zalecane są dla osób borykających się z wysokim cholesterolem czy chorobą wieńcową. Krótsze – tygodniowe – doskonale sprawdzą się w przypadku wszystkich tych, którzy pragną jedynie oczyścić (detoks) swój organizm.

JADŁOSPIS PODCZAS DIETY

Doktor Dąbrowska kładzie duży nacisk na jakość spożywanych produktów. Aby doprowadzić do utraty wagi, a więc do aktywacji procesów spalania własnych złogów tłuszczu oraz degradacji zwyrodniałych już tkanek, należy sięgnąć po rozwiązania niskoodżywcze: marchewka, buraki, seler, rzodkiewka, chrzan, pietruszka, kalafior, cebula, kapusta, czosnek, por, ogórki (najlepiej kiszone), kabaczki, dynie, sałata, pomidory, papryka. Dodatkowo, sprawdzą się cytrusy – w szczególności grejpfruty i cytryny, a także jabłka oraz wszelkiego rodzaju zioła. W czasie trwania diety stanowczo zabrania się spożywania: zbóż oraz orzechów, ziemniaków, roślin strączkowych, chleba i przetworów mącznych, mleka, oleju, mięsa oraz słodkich owoców. Produkty te są szczególnie odżywcze, zaś uwzględnienie ich w planie żywieniowych może pokrzyżować nam plany w zakresie redukcji masy tłuszczowej. Co więcej, w tym czasie nie zaleca się picia mocnej herbaty, kawy oraz napojów alkoholowych. Nie skazane są także inne używki np. papierosy. W diecie dr Dąbrowskiej chodzi o maksymalne oczyszczenie organizmu, więc ważne jest unikanie wszystkiego, co takie zanieczyszczenia może powodować – nawet leków 5. Wszystkie wymienione wyżej warzywa oraz owoce mogą być spożywane w dowolnej postaci 6:

  • Nieprzetworzonej;
  • Soku;
  • Surówek;
  • Surowych zup;
  • Duszonej;
  • Gotowanej;
  • Fermentowanej (kiszonej);
  • Wywarów;
  • Suszonej (w szczególności owoce).

Dieta dr Dąbrowskiej może być samodzielnie prowadzona tylko wtedy, gdy nie przyjmujemy żadnych (oczywiście z polecenia lekarza) leków. W innym wypadku musi być pod kontrolą lekarza. Mimo że jest to dieta oczyszczająca, w czasie jej trwania nie zaleca się wykonywania lewatyw. Duża ilość zawartego w pokarmie błonnika i tak oczyści nasze jelita. Uregulowanie wypróżnień sprawi, że nie będziemy czuć głodu (oraz napadów głodu), a także słabości związanej z przyjmowania ograniczonej ilości jedzenia. Aby przyspieszyć cały proces leczenia warto w czasie trwania diety zadbać o ciało – zwłaszcza w aspekcie fizycznym. Najlepiej sprawdzi się tu codzienna gimnastyka (w domowym zaciszu) oraz spacery na świeżym powietrzu.

 

Produkty dozwolone w diecie dr Dąbrowskiej 6:
Warzywa:

Marchew, pietruszka, rzepa, chrzan, seler, buraki, brokuł, jarmuż, rzodkiew, kalafior, kapusta (biała, włoska, czerwona, pekińska), szpinak, szparagi, dynia, natka pietruszki, pokrzywa, kalarepa, cukinia, czosnek, botwinka, szczaw, papryka, szczypiorek, bakłażan, por, seler naciowy, rukola, pomidor, kabaczek, ogórki, cebula oraz różne rodzaje sałat.

Owoce:

Jabłka, cytryny, grejfruty, śliwki, maliny, mandarynki, granat, agrest, wiśnie, kiwi, pomarańcze, awokado, porzeczki, jagody, arbuz, morele.

Kiszonki:

Z kapusty, ogórków, buraków, kalafiorów, marchwi, białej rzodkiewki, cebuli, czosnku, fasolki szparagowej, botwinki, bakłażanu, papryki.

Soki warzywne oraz owocowe:

Z jabłek, pomidorów, marchewki, ogórków, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki, selera i marchwi, jabłek i buraków.

Kompoty warzywne oraz owocowe:

Z jabłek, dyni, śliwek, czereśni, wiśni, moreli, gruszek, truskawek, brzoskwiń, malin, porzeczek, jeżyn.

Napoje:

Woda mineralna i źródlana, soki warzywne i owocowe, zielona herbata, ziołowe herbaty, kompoty bez cukru, wywary z warzyw.

Przyprawy :

W małej ilości, do smaku: bazylia, rozmaryn, tymianek, mięta pieprzowa, szałwia lekarska, lebiodka (oregano), cząber ogrodowy, majeranek, goździki, cynamon, chrzan, koperek, czosnek.

 

Produkty zabronione w diecie dr Dąbrowskiej:
Zboża i produkty zbożowe:

Pszenica, proso, owies, jęczmień, żyto, kukurydza, gryka, ryż, orkisz, kasza jaglana. Wszystkie nieprzetworzone, bądź w niewielkim stopniu przetworzone wyroby: makarony, pieczywo białe, razowe oraz mieszane.

Mleko i przetwory mleczne:

Twaróg, żółty ser, biały ser, świeże, zsiadłe mleko, maślanka, jogurt, kefir, śmietana.

Jaja:

Kurze, kacze, gęsie, przepiórcze, indycze.

Mięso i przetwory mięsne:

Mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, baranina, konina, dziczyzna.

Ryby i owoce morza:

Flądra, szczupak, dorsz, płastuga, lin, karaś, morszczuk, sandacz, sola, mintaj, kergulena, płoć, dorada, kraby, krewetki, ostrygi, małże.

Tłuszcze:

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego: Masło, miękkie margaryny, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, smalec, słonina, tran, łój.

Napoje:

Czarna herbata, kawa, napoje gazowane, alkohol.

Inne:

Cukier, słodycze, ostre przyprawy.

 

Przykładowy zestaw na pierwszy dzień 6:
Śniadanie:
  • Sok z marchwi, selera oraz pietruszki;
  • Surówka (kapusta pekińska, 2 plastry pomarańczy przyprawione bazylią i oregano);
  • Brokuły gotowane na parze, posypane kiełkami lucerny.
Obiad:
  • Sok z zielonych jabłek i jarmużu;
  • Zupa jarzynowa (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, łyżka koperku, majeranek, czosnek, bazylia – całość zmiksowana);
  • Leczo (cebula, czosnek, czerwona papryka, żółta papryka, zielona papryka, pomidory, dynia, sól, pieprz – gotowane do miękkości).
Kolacja:
  • Sok z jarmużu, natki pietruszki, jabłka, selera naciowego, cytryny i imbiru;
  • Mus jabłkowy z cynamonem (gotowane jabłka przetarte przez sito);
  • Grillowana cukinia z tymiankiem i czosnkiem.

 

Przykładowy zestaw na drugi dzień:
Śniadanie:
  • Zakwas z buraków z czosnkiem i majerankiem;
  • Surówka (kalafior, pomidor, ogórek, awokado, szczypiorek, koperek, sok z cytryny, zioła);
  • Starte pieczone buraki ze szczypiorkiem, papryką czerwoną i kiełkami rzodkiewki.
Obiad:
  • Sok z rukoli, jabłka, kiwi, imbiru i natki pietruszki;
  • Bulion warzywny z makaronem z selera i marchewki z natką pietruszki;
  • Gołąbki (kapusta, marchew, seler, cebula, natka pietruszki, suszone pomidory, kalafior).
Kolacja:
  • Sok z papryki, jabłka, imbiru i bazyli;
  • Pieczone buraki faszerowane warzywami (pomidory, papryka, marchewka, czosnek, cebula, natka pietruszki, kolendra);
  • Cukinia duszona z brokułami, kalafiorem, marchewką cebulą, szpinakiem, oregano i tymiankiem.

Dla kogo? Dieta dr Dąbrowskiej przeznaczona jest dla osób, które borykają się z chorobami cywilizacyjnymi, związanymi z nadmiarem spożywanego pokarmu tj. należącymi do zespołu X. Dolegliwości tych jest wiele. Do najpopularniejszych należą: cukrzyca typu II, choroba wieńcowa, otyłość, nadciśnienie, dna, miażdżyca zarostowa kończyn, różnego rodzaju alergie skórne, choroba zwyrodnieniowa stawów, zaćma, paradontoza, choroba wrzodowa, stłuszczenie wątroby, zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, depresja, nerwica oraz jaskra 7.

PRZECIWWSKAZANIA

Dieta dr Dąbrowskiej, tak jak wszystkie inne głodówki oraz diety oczyszczające, nie może być stosowana przez każdego. Ze względu na duże ograniczenie spożywanych pokarmów, zabrania się jej kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym, a także dzieciom i młodzieży (faza dorastania). Ponadto prezentowany plan żywieniowy jest stanowczo niewskazany u osób z niedowagą. Post jest zabroniony wszystkim chorującym na cukrzyce typu pierwszego oraz osobom borykającym się z: awitaminozą, szeroko pojętymi nowotworami, niewydolnością nerek oraz serca, niewydolnością układu oddechowego oraz wątroby, nadczynnością tarczycy. Przeciwskazaniem do diety dr Dąbrowskiej są również anoreksja, bulimia, schorzenia genetyczne oraz zakaźne oraz ciężka depresja. Jeżeli chorujemy i zmuszeni jesteśmy przyjmować przepisane przez specjalistę leki, przed rozpoczęciem diety powinniśmy skonsultować się z naszym lekarzem prowadzącym 8.

MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

  • Kryzysy ozdrowieńcze: krótkotrwałe problemy zdrowotne powstały na skutek znacznej ilości toksyn w organizmie (ogólne osłabienie, ból głowy, nudności, wymioty, biegunka, gorączka bądź stany podgorączkowe, bóle stawów, bezsenność, zawroty głowy, zmiany skórne).

  • Hipoglikemia oraz nasilona ketoza na skutek niedożywienia.

  • Powikłania na skutek odstawienia stale spożywanych leków, przepisanych wcześniej przez lekarza.

BIBLIOGRAFIA:

1.

    • Dąbrowska E., Ciało i ducha ratować żywieniem, Wydawnictwo Michalineum – CMM, Marki-Struga k. W-wy 1996.

2.

    • Audycja, z 5 września 1994 roku, fragment z książki E. Dąbrowska, Ciało i ducha ratować żywieniem, s. 4.

3.

    • Ohsawa G.,Makrobiotyka Zen. Sztuka odmładzania i długowieczności, Stow. buddyjskie Zen „Czogie” w Polsce. Kraków 1985 r

4.

    • Dąbrowska B., Borkowska P., Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Program na 6 tygodni, Wydawnictwo WAM, 2019.

5.

    • Dąbrowska E., Przywracać zdrowie żywieniem, W Trosce O Zdrowie, Wydawnictwo MuchalineumCMM, Marki-Struga k. W-wy 2012.

6.

    • Dąbrowska B., Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy, Wydawnictwo WAM przy współpracy z Dr Ewą Dąbrowską, 2017.

7.Slavin J. L., Lloyd B., Health Benefits of Fruits and Vegetables, Volume 3, Issue 4, July 2012, Pages 506–516
8.David López-Romero,1 Jeannett A. Izquierdo-Vega, José Antonio Morales-González, Eduardo Madrigal-Bujaidar, Germán Chamorro-Cevallos, Manuel Sánchez-Gutiérrez, Gabriel Betanzos-Cabrera, Isela Alvarez-Gonzalez, Ángel Morales-González, and Eduardo Madrigal-SantillánEvidence of Some Natural Products with Antigenotoxic Effects. Part 2: Plants, Vegetables, and Natural Resin, Nutrients. 2018 Dec; 10(12): 1954.

Powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł wiarygodnych według serwisu BioTrendy.pl w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Protected by Copyscape

Facebook Twitter

Zobacz również: