Dieta trzustkowa to kolejne rozwiązanie dedykowane w ściśle określonym przypadku – przy leczeniu chorób i dolegliwości trzustki. Stworzony z należytą starannością plan żywieniowy stosowany jest głównie przy przewlekłych i ostrych stanach zapalnych narządu. Jako że dieta trzustkowa jest dietą zdrowotną, nie powinna być stosowana w żadnej innej sytuacji – zwłaszcza celem redukcji nadprogramowych kilogramów 1. Odpowiednio zaplanowana, wdrożona i przestrzegana dieta trzustkowa znacząco odciąża kluczowy organ, usprawniając jego pracę i sprzyjając normalnemu funkcjonowaniu.
Dieta trzustkowa pełni kluczowe znaczenie w zapobieganiu oraz niwelowaniu dolegliwości związanych z niewydolnością trzustki. Charakterystyczny, zdrowotny plan żywieniowy bazuje na produktach łatwostrawnych, pozbawionych tłuszczu i błonnika. Oczywiście, tak jak w przypadku większości diet zdrowotnych, nie istnieje jeden ścisły rodzaj diety trzustkowej. Każda kuracja jest odpowiednio modyfikowana do stanu chorego, a co za tym idzie, jego możliwości trawiennych 2. Plany żywieniowe, których celem jest zapobieganie oraz leczenie wybranych dolegliwości narządów organizmu są niezwykle restrykcyjne – wymagają bezwzględnego przestrzegania nierzadko uciążliwych zaleceń 3.
PROGRAM DIETY
Postępowanie dietetyczne w leczeniu trzustki zależne jest od stanu narządu. Wyróżniamy trzy zasadnicze „ścieżki” w tym zakresie: postępowanie dietetyczne dla osób borykających się z ostrym zapaleniem trzustki, przewlekłym zapaleniem trzustki oraz dla osób, które dochodzą do siebie po przebytej chorobie trzustki 4.
- Ostre zapalenie trzustki wymaga stosowania najbardziej restrykcyjnych rozwiązań żywieniowych. W pierwszych dobach po zdiagnozowaniu choroby podawanie jakiegokolwiek pokarmu czy napojów drogą ustną jest niedozwolone. Najcięższa postać choroby wyklucza tradycyjne żywienie. Przez pierwsze cztery dobry możliwe jest wyłącznie dożylne uzupełnianie płynów i elektrolitów. Po tym czasie do jadłospisu włączane są rozwiązania doustne – głównie kleiki na wodzie. W kolejnych dobach plan żywieniowy jest rozszerzany o budyń, kisiel, jogurt czy inne potrawy o papkowatej konsystencji. Dobra tolerancja posiłków sprzyja kolejnemu poszerzeniu jadłospisu o produkty łatwostrawne, pozbawione tłuszczu 5.
- Bezpośrednio po chorobie stosuje się dietę łatwostrawną, z ograniczeniem nie tylko tłuszczu, ale również błonnika. W jadłospisie przodują węglowodany. Proporcje makroskładników ustalane są w zależności od zapotrzebowania kalorycznego jednostki. Stanowczo zakazane są dania gotowe, fast foody, konserwy, dania z puszki oraz alkohol. Posiłki tworzone są na bazie pszennego pieczywa (czerstwego), kaszy manny, sucharków oraz mięsa – drobiu bez skóry i chudych ryb. Dozwolony jest także odtłuszczony nabiał. Przy diecie trzustkowej zaleca się spożywanie potraw gotowanych na parze bądź na wodzie. Surowe warzywa i owoce są niewskazane, za wyjątkiem soków i przecierów 6. Posiłki powinny być małe, aczkolwiek częste – nawet do siedmiu razy dziennie. Do picia dozwolona jest niegazowana woda oraz letnia, słaba herbata. Dopiero po kilku tygodniach dieta trzustkowa może zostać uzupełniona o produkty o większej zawartości białka i tłuszczu. Z czasem można urozmaicić dania o posiłki duszone oraz pieczone (w folii).
- Przy przewlekłym zapaleniu trzustki stosuje się klasyczną dietę niskotłuszczową o zwiększonej zawartości węglowodanów i białka. Oczywiście, alkohol nadal jest stanowczo zakazany. Ilość tłuszczu w diecie nie powinna przekroczyć 50 g/dobę. Ilość białka oscyluje się w granicach 1-1,5g/kg masy ciała. Ważne, aby proteiny pochodziły z wysokojakościowych, chudych produktów (np. drób bez skóry) 7. Węglowodany, a więc podstawowe źródło energii, winny pochodzić z pewnych źródeł. Szczególnie ważna jest tu niska zawartość błonnika. Tolerancja na owoce i warzywa zależna jest od indywidualnych preferencji pacjenta. Możliwe jest wprowadzenie warzyw poddanych obróbce termiczne, za wyjątkiem warzyw wzdymających. Leczenie przewlekłego zapalenia trzustki wymaga regularności w spożywaniu posiłków. Wystarczy jadać pięć razy dziennie, z uwzględnieniem spokojnej atmosfery. Ostatni posiłek – kolacja – powinien być spożyty na dwie godziny przed snem 8.
JADŁOSPIS PODCZAS DIETY
Produkty zalecane w diecie trzustkowej 9, 10, 14:
Produkty zakazane w diecie trzustkowej 9, 10, 11:
PRZECIWWSKAZANIA
Nie istnieją żadne przeciwskazania do diety trzustkowej poza brakiem problemów z trzustką. Prezentowane rozwiązanie zaliczane jest do diet zdrowotnych i tylko w takim celu winno być stosowane 12.
MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
Nie istnieją żadne skutki uboczne związane z dietą trzustkową – wręcz przeciwnie. Zastosowanie się do rygorystycznych zaleceń planu żywieniowego sprawia, że nasza trzustka znacznie szybciej się regeneruje, a tym samym, szybciej wracamy do zdrowia. Wyjątek stanowi wykorzystywanie diety do celów redukcyjnych, niezwiązanych z problemami wskazanego narządu. Warto zauważyć, że dieta trzustkowa jest dietą niskotłuszczową, zaś tłuszcze są niezbędne do większości procesów zachodzących w naszym organizmie 13.
BIBLIOGRAFIA / REFERENCES:
1. Aneta Kościołek, Dieta trzustkowa – schorzenia trzustki, etapy diety, Zywienie.abczdrowie.pl, 02.02.2020 [dostęp: 12.02.2020];
2. Dr inż. Katarzyna Wolnicka, Dieta w chorobach trzustki, Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenetrologii, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, Medycyna Praktyczna, 01.06.2015 [dostęp: 02.04.2020];
3. Etemad B, Whitcomb DC., Chronic pancreatitis: diagnosis, classification, and new genetic developments, Gastroenterology, 2001 Feb; 120(3): 682-707;
4. Redakcja portalu Wprost.pl, Dieta trzustkowa – 5 podstawowych zasad, Zdrowie.wprost.pl, 14.09.2019 [dostęp: 13.04.2020];
5. Mirosława Jarosza, Magdalena Białkowska, Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2012;
6. Monika Karbarczyk, Jaka powinna być dieta chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki?, Zdrowie.radiozet.pl, 18.11.2019 [dostęp: 31.04.2020];
7. Aleksandra Żyłowska, Dieta trzustkowa – zasady i jadłospis, Poradnikzdrowie.pl, 03.04.2018 [dostęp: 20.03.2020];
8. Diana Wolańska, Zasady żywienia u pacjentów po przebytym ostrym zapaleniu trzustki, Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, Wyborcza.pl, 5 czerwca 2013 [dostęp: 09.04.2020];
9. Shereen Lehman, Priyanka Chugh, What to Eat If You Have Pancreatitis, Verywellhealth.com, 19 November, 2019 [dostęp: 15.04.2020];
10. Kathleen McCoy, Pancreatitis Diet + 5 Tips for Prevention & Management, Draxe.com, 5 December, 2017 [dostęp: 17.04.2020];
11. Małgorzata Włochal, Ewelina Swora-Cwynar, Jacek Karczewski, Marian Grzymisławski, Assessment of nutritional knowledge of patients with pancreatitis, Przegląd Gastroenterologiczny, 2015; 10(4): 229–233;
12. Johansen N, Kondrup J, Plum LM, Bak L, Nørregaard P, Bunch E, Baernthsen H, Andersen JR, Larsen IH, Martinsen A., Effect of nutritional support on clinical outcome in patients at nutritional risk, Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 2004 Aug; 23(4): 539-50;
13. Li-Long Pan, Jiahong Li, Muhammad Shamoon, Madhav Bhatia, Jia Sun, Recent Advances on Nutrition in Treatment of Acute Pancreatitis, Frontiers in Immunology, 2017; 8: 762;
14. Natalia Szubiela, Dieta trzustkowa jest dietą lekkostrawną, w której ogranicza się tłuszcz. Jadłospis powinien uwzględniać 5 posiłków o małej objętości, Zdrowie.tvn.pl, 11.12.2018 [dostęp: 17.05.2020];
Powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł wiarygodnych według serwisu BioTrendy.pl w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).