Posted on

📝 Piperyna – właściwości i zastosowanie

BioTrendy - Piperyna (1-piperoilopiperydyna) PL - właściwości i zastosowanie

Piperyna to organiczny związek chemiczny (alkaloid) powszechnie występujący we wierzchniej warstwie owoców czarnego pieprzu (Piperis nigri). W literaturze przedmiotu opisywana jest jako bezbarwna lub kremowo żółta, krystaliczna substancja, rozpuszczalna w benzynie, chloroformie, etanolu, eterze dietylowym oraz w pirydynie. Jej związek chemiczny ma wzór: C17H19NO3. Sam owoc pieprzu czarnego zawiera od 5.2% do 13.3% piperyny i od 1 do 2.3% olejku eterycznego 1. Nieco inaczej uważają Bauer i Hilger – Ci twierdzą, iż pieprz zawiera od 5.5% do 7.8% piperyny. W tych owocach znajduje się również wiele innych ważnych związków, w tym: skrobia 32-36%, żywica, barwniki ok. 12.5%, alkaloidowa chawicyna. Olejek z owoców pieprzu zasobny jest w felandren, kariofilen, cytral, pinen i limonen. Chawicyna oscyluje w granicach 1%, zaś tłuszcz – ok. 8% 1.

Piperyna charakteryzuje się wieloma właściwościami, jedną z powszechnie wykorzystywanych jest pozytywne oddziaływanie na proces redukcji masy tłuszczowej. Co więcej, związek ten działa przeciwnowotworowo i oczyszczająco (moczopędnie). Piperyna stanowi alternatywę w zakresie leczenia dla osób chorych na bielactwo i mających problemy z trawieniem 9. Zawartość piperyny zależy od rodzaju pieprzu. Najwięcej związku znajdziemy w pieprzu czarnym. Na drugim miejscu pod względem zawartości piperyny znajduje się pieprz biały, a dalej zielony i kolorowy 2.

DZIAŁANIE NA ORGANIZM

Piperyna wspomaga proces wytwarzania ciepła w komórkach, podczas którego w organizmie człowieka spalane są kalorie. W kolejnym etapie piperyna wspiera proces zwany lipolizą – odpowiedzialny za spalanie tkanki tłuszczowej. Piperyna zakłóca aktywność genów kontrolujących powstawanie komórek tłuszczowych. Niemniej jednak, samo spożywanie piperyny nie wystarczy, aby zmniejszyć masę tkanki tłuszczowej. Regularną suplementację należy zestawić ze zbilansowaną dietą oraz minimalną aktywnością fizyczną 8. Piperyna posiada również właściwości antynowotworowe – podobnie jak znana nam z kuchni kurkumina (obecna w kurkumie). Te pomagają w zwalczaniu wielu nowotworom, w tym zapobieganiu rakowi piersi, a także w niewielkim stopniu w jego leczeniu. Badania dowodzą, że przy dodaniu do diety chorego na raka piperyny i kurkuminy, zmniejsza się liczba nowotworowych komórek. Nadmienić należy, iż nie szkodzi to normalnym, zdrowym komórkom. Dzięki temu wzrastają szanse na opracowanie odpowiednich nowych leków w przypadku, gdy obecne są nieskuteczne. Związek stosuje się podczas badań w stężeniach o dwadzieścia razy większych niż podczas diety zawierającej klasyczny pieprz 9. Piperyna może zwiększyć ilość komórek barwnikowych skóry u osób z wykrytym bielactwem. W połączeniu z dwoma pochodnymi związkami wykazuje zdolność do wyrównania tonu skóry (nawet do jasnobrązowego koloru). Przeważnie proces trwa około sześciu tygodni, ale jeżeli stosowanie piperyny będzie na przykład sprowadzane ultrafioletem, kolor skóry będzie jeszcze ciemniejszy, zaś leczenie będzie miało krótszy czas (w tym działanie będzie miało o wiele bardziej trwałe skutki) 10. Stosowany w codziennej diecie pieprz, a także suplementy diety na bazie piperyny, wyraźnie poprawiają ogólną kondycję fizyczną oraz psychiczną jednostki. Jest to szczególnie widocznie w przypadku zdolności zapamiętywania i spowalniania neurodegeneracji. Co ciekawe, codzienne stosowanie prezentowanego związku zapobiega bądź wyraźnie hamuje rozwój choroby Alzheimera. W toku licznych badań ujawniono także, że piperyna pomniejsza oznaki depresji 8. Związek ten polepsza trawienie i powoduje lepsze przyswajanie witamin. Piperyna oddziałuje na zakończenia czuciowe w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do zwiększenia wydzielenia soku żołądkowego, a to z kolei prowadzi do polepszonego (tzn. pełnego) trawienia w organizmie 7. Nie sposób nie wspomnieć, iż wzmacnia ona absorpcję niektórych witamin oraz minerałów, takich jak na przykład selen, witamina B oraz beta-karoten. W dodatku ułatwia absorpcję koenzymu Q10 i zwiększa przyswajalność kurkuminy i resweratrolu. Piperyna posiada również właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. Wiadomo, że piperyna zwalcza gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) oraz bakterie jak na przykład Bacillus sphaericus. Poza tym na korzyść piperyny jest fakt, że działa przeciwzapalnie 1, 4.

SUPLEMENTACJA

Suplementacja piperyną jest całkowicie bezpieczna. Jej długotrwałe stosowanie nie niesie za sobą większych efektów niepożądanych. Niemniej jednak, każda suplementacja, również i ta powinna trwać nie dłużej niż miesiąc i być oddzielona od kolejnej miesiącem przerwy. Dzięki temu organizm ustabilizuje się od działania alkaloidu i będzie mógł na nowo wykorzystać jego maksymalny potencjał. A ten – nie da się ukryć – jest ogromny 5. Co do samej suplementacji to przyjmuje się, że skuteczne porcje piperyny powinny zawierać się w ilości od 5 mg do 10 mg. Takie porcje zaleca się stosować do dwóch razy dziennie, najlepiej na kilka minut przed planowanym treningiem bądź posiłkiem. Piperyna jest dostępna w suplementach diety w postaci kapsułek. Należy ją stosować zgodnie z zaleceniami na ulotce bądź wskazaniami producenta. Na sam koniec warto wspomnieć o jeszcze jednym niezwykle ważnym szczególe. Zawartość związku w pieprzu czarnym, który posiada najwięcej piperyny, wynosi jedynie 6%. Tak więc, aby schudnąć nie powinno się jeść więcej pieprzu. Może to skutkować podrażnieniem układu pokarmowego. O wiele lepiej i bezpieczniej jest zaopatrzyć się w suplement diety z wysoką zawartością danej substancji. Oczywiście, sama piperyna nie pomoże w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Należy pamiętać by połączyć ją z aktywnością fizyczną i zdrowym odżywianiem tj. ze zbilansowaną dietą (w przypadku osób chcących zredukować tkankę tłuszczową z tzn. dietą redukcyjną). Naukowcy twierdzą, że piperyna jest bardzo pomocna przy odchudzaniu i ma ogromny potencjał, aby wraz z dodatkową suplementacją, zwalczać problem otyłości w XXI wieku 2, 3, 4.

SUPLEMENTY DIETY ZAWIERAJĄCE PIPERYNĘ (1):


(1) Powyższe zestawienie przedstawia najczęściej wybierane produkty w danej kategorii, w ramach serwisu BioTrendy.pl

STOSOWANIE

Piperyna jest dostępna na rynku w postaci kapsułek zawierających ekstrakty o określonej zawartości związku. Kapsułki zażywa się zgodnie z zaleceniami na ulotce. Niemniej jednak, nie ma jednej określonej porcji, która miałaby przynieść oczekiwane efekty w postaci utraty tkanki tłuszczowej. Piperyna jest związkiem charakteryzującym się wieloma pozytywnymi właściwościami. Samo jego spożywanie nie wystarczy nam jednak do walki z otyłością czy nadwagą. Nie da się ukryć, iż jest jednym z bezpiecznych i skutecznych sposobów na spalenie tkanki tłuszczowej, oczywiście z wykorzystaniem dodatkowo odpowiedniej diety w połączeniu z aktywnością fizyczną. Po piperynę sięgają zarówno sportowcy, jak i osoby prowadzące siedzący tryb życia. Regularne jej przyjmowanie znacząco zwiększa wydolność fizyczną organizmu. W przypadku sportowców pomaga wyrzeźbić mięśnie, a osobom nieaktywnym fizycznie ułatwia spalanie tłuszczu bez wykonywania ćwiczeń. Lekarze, naukowcy i badacze zaznaczają, że poza odchudzaniem piperyna wpływa także na poprawę koncentracji i wzmacnia układ odpornościowy 6.

MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

To, co przedstawiane jest jako dobrodziejstwo piperyny, to przede wszystkim jej właściwości zwiększające biodostępność niektórych związków, głównie kurkuminy.Z drugiej strony może być to także jej wadą. W przypadku, kiedy korzysta się z innych leków, związek ten hamuje kilka enzymów biorących udział w ich docelowym metabolizmie. Stanowczo odradza się suplementacji piperyną z zażywaniem medykamentów.Przyjmując stałe leki warto skonsultować się w tym zakresie z lekarzem bądź farmaceutą. Pomijając ten fakt, piperynę uznaje się za substancję bezpieczną. Należy też brać pod uwagę, że osoby mające problemy z sercem i układem krążenia powinny również przeanalizować właściwą dla siebie normę piperyny z lekarzem. Dotyczy to przede wszystkim osób otyłych, które zdecydowały się przejść na dietę z suplementacją ekstraktu z czarnego pieprzu 1, 3.

BIBLIOGRAFIA:

    1. Pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/638024
    2. Park, Ui-Hyun, Jeong, Hong-Suk, Jo, Eun-Young, Park, Taesun i inni. Piperine, a Component of Black Pepper, Inhibits Adipogenesis by Antagonizing PPARγ Activity in 3T3-L1 Cells. „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. 60 (15), s. 3853–3860, 2012.
    3. Atal, Navin, Bedi, K. Bioenhancers: Revolutionary concept to market. „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine”. 1 (2), s. 96–99, 2010.
    4. K. Vasavirama, Mahesh Upender; Piperine: a valuable alkaloid from piper species; International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, Vol 6, Issue, 2011.
    5. Newerli J. – Guz, Zawartość piperyny w różnych rodzajach pieprzu dostępnych na rynku Trójmiasta, Bromat. Chem. Tokosyl. – XLIV, 2011.
    6. Rondanelli M et al., Acute effect on satiety, resting energy expenditure, respiratory quotient, glucagon-like peptide-1, free fatty acids, and glycerol following consumption of a combination of bioactive food ingredients in overweight subjects.; J Am Coll Nutr. 2013;32(1):41-9.
    7. Nogara L et al., Piperine’s mitigation of obesity and diabetes can be explained by its up-regulation of the metabolic rate of resting muscle.; Proc Natl Acad Sci U S A. 2016 Nov 15;113(46).
    8. Atal CK, Dubey RK, Singh J.; Biochemical basis of enhanced drug bioavailability by piperine: evidence that piperine is a potentinhibitor of drug metabolism.; J Pharmacol Exp Ther. 1985 Jan;232(1):258-62.
    9. Jie Zheng et al.; Spices for Prevention and Treatment of Cancers; Nutrients. 2016 Aug; 8(8): 495.
    10. Okumura Y, Narukawa M, Watanabe T.; Adiposity suppression effect in mice due to black pepper and its main pungent component, piperine.; Biosci Biotechnol Biochem. 2010;74(8):1545-9. Epub 2010 Aug 7.

Powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł wiarygodnych według serwisu BioTrendy.pl w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Protected by Copyscape

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.