Posted on

📝 Resweratrol – właściwości i zastosowanie

BioTrendy - Resweratrol ((E)-3,5,4'-trihydroksystilben) PL - właściwości i zastosowanie

Resweratrol to organiczny związek chemiczny pochodzenia roślinnego, zaliczany do grupy flawonoidów, o budowie stilbenu. Jego wzór sumaryczny zapisuje się jako: C14H12O3. Występuje w postaci dwóch izomerów geometrycznych: cis i trans 3. Trans jest stilbenem fenolowym powszechnie występującym w wielu roślinach m.in. winoroślach i owocach, a w szczególności winorośli właściwej. Druga forma resweratrolu – cis – tworzy się dopiero na skutek procesu izomeryzacji trans-resweratrolu, a więc po rozpadzie cząsteczki polimerów resweratrolu w trakcie fermentacji skórek z winogron (w wyniku działania m.in. promieni słonecznych). Nadmienić należy, iż jest on syntezowany przez rośliny z użyciem tzn. syntezy stilbenowej 3, 6.

Resweratrol występuję przede wszystkim w skórce winogron. Dzięki procesowi fermentacji największe jego stężenie znajdziemy w czerwonych winach. Duże ilości resweratrolu posiadają także: orzeszki ziemne, skórka czarnej porzeczki, morwa, a także liście i kwiatywielu roślin (gniot, ciemiężyca biała, orchidea, sosna zwyczajna i rzewień). W przypadku win największą zawartością resweratrolu „może pochwalić się” wino czerwone typu: Pinot Noir, St. Laurent, Marzemino, Merlot i Blaufränkisch. Najmniejszą zawartość tego związku prezentuje natomiast Agriogitiko. Wyraźnie mniejsze stężenie tego związku można zaobserwować w trunkach różowych, zaś najbardziej ubogie w resweratrol są wina białe. Wynika to bezpośrednio z procesu produkcji win. Tam, gdzie skórki są usuwane natychmiast po sprasowaniu i wyciśnięciu soku z winogron, stężenie resweratrolu jest wyraźnie mniejsze (wino białe). W przypadku produkcji win czerwonych, owoce są dokładnie miażdżone i zostawiane razem z sokiem, by zawarte w nich związki nadały całości odpowiedniej barwy i aromatu. Zawartość resweratrolu w tego rodzaju winie jest powiązana m.in. z: długością czasu trwania procesu fermentacji, różnicami w procesie produkcji, odmianą winogron, miejscem uprawy oraz rokiem winobrania, a także warunkami atmosferycznymi. W przemyśle resweratrol pozyskuje się z wysuszonych skórek czerwonych winogron 2, 3. Resweratrol jest wchłaniany w organizmie człowieka w jelicie cienkim. Badania z udziałem ludzi, a także zwierząt wykazały bardzo niską absorpcję resweratrolu, czego powodem był jego rozkład w świetle jelita i w wątrobie. Po wchłonięciu związek jest metabolizowany w hepatocytach. Okres jego połowicznego rozpadu wynosi od 8 do 14 minut. Kolejne badania wykazały, że w ludzkich hepatocytach resweratrol zostaje niemal całkowicie zmetabolizowany przy udziale cytochromu (P450) i przekształcony na związki: piceatannolu i tetrahydroksystilbenu M1. W doświadczeniach z udziałem wybranych jednostek wykazano, że metabolitami są siarczanowe i glukuronowe formy trans-resweratrolu. Po około czterdziestu minutach od momentu pojawienia się w krwiobiegu zamieniany jest na wspomniane już pochodne piceatannol i tetrahydroksystilbenu. Te utrzymują się we krwi przez blisko osiem – dziewięć godzin, a następnie są wydalane przez nerki oraz z kałem 3, 5.

DZIAŁANIE NA ORGANIZM

Resweratrol działa na organizm człowieka zarówno w zakresie profilaktyki jak i leczenia schorzeń układu krążenia, stanów zapalnych skóry oraz przy hamowaniu procesów zapalnych. Co więcej, wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny. Związek ten działa ochronnie poprzez hamowanie agregacji płytek krwi. Dodatkowo, powstrzymuje proces zapalny, zmniejsza podatność lipoprotein LDL na oksydację oraz rozszerza naczynia krwionośne 1. Resweratrol hamuje rozwój procesów nowotworowych. Nie tylko zmniejsza podatność jednostki na chorobę, ale również pomaga w trakcie jej leczenia. Związek wykazuje zdolność spowolniania rozwoju komórek rakowych na niemalże każdym etapie ich powstawania. Jest on mocnym antyutleniaczem, działa antymutagennie, zwiększa aktywność enzymów, które uczestniczą w unieszkodliwianiu kancerogenów i ułatwiają ich usunięcie z organizmu. Badania naukowe dowodzą, że uwrażliwia komórki nowotworowe na stosowane leki i promieniowanie jonizujące oraz znacząco zwiększa efektywność chemioterapii 6. Sugeruje się, że resweratrol chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, działa antyproliferacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, antyangiogennie,a dodatkowo pomaga w walce z otyłością i cukrzycą typu II. W przypadku otyłości resweratrol przyczynia się do redukcji nadprogramowych kilogramów. Związek ten uczestniczy w regulacji metabolizmu lipidów oraz glukozy i oddziałuje na transporter glukozy GLUT 4, przez co zwiększa jej wychwytywanie 4, 7. Jeżeli chodzi o cukrzycę typu II, resweratrol zwiększa czułość komórek na insulinę i zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Odpowiada także za zmianę ekspresji genów powodujących wychwyt insuliny oraz obniżenie stresu oksydacyjnego. Pozytywne właściwości tej substancji udowadniają badania prowadzone na pacjentach chorych na cukrzycę. Regularna podaż resweratrolu przez okres trzech miesięcy spowodowała istotny spadek hemoglobiny glikowanej, co przyczyniło się do trwałego obniżenia poziomu glikemii 6, 7. Dodatkowo udowodniono, że omawiany związek obniża ciśnienie krwi. Dowodzi temu badanie przeprowadzona na trzydziestu osobach z chorobą wieńcową.Badanym podano 600 mg/d ekstraktu z czerwonych winogron zawierającego 0.9 mg trans-resweratrolu. Już po godzinie od chwili spożycia u każdej jednostki zaobserwowano wzrost przepływu krwi przez naczynia krwionośne 4, 5.

SUPLEMENTACJA

Resweratrol jest dostępnyw formie kapsułek i tabletek zawierających ekstrakt z czerwonego wina. Można go również znaleźć w mieszankach antyoksydantów lub składników fitoodżywczych. Suplementy diety dostępne na rynku różnią się czystością – mogą zawierać w przedziale od 50% do 99% czystego resweratrolu. Przyjęło się, że dzienna porcja prezentowanego związku, która nie byłaby szkodliwa dla organizmu, wynosi około 0.3 g/kg 7.

SUPLEMENTY DIETY ZAWIERAJĄCE RESWERATROL (1):


(1) Powyższe zestawienie przedstawia najczęściej wybierane produkty w danej kategorii, w ramach serwisu BioTrendy.pl

STOSOWANIE

Resweratrol ma szeroki zakres działania biologicznego. Jest niezwykle ważny w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, nowotworowych i dolegliwości układu nerwowego. Jest cenionym na całym świecie antyoksydantem. Jego walory zdrowotne doceniali dawien dawno Egipcjanie, Grecy, Rzymianie i Francuzi. Występujący w wielu powszechnie spożywanych produktach jak owoce czy wino, winien być składnikiem codziennego pożywienia 8, 9. Wielu lekarzy zaleca spożywanie kieliszka czerwonego wina do obiadu, również w zakresie profilaktyki antycukrzycowej. Suplementy diety z jego dodatkiem doskonale sprawdzą się w przypadku przedstawicielek płci pięknej. Resweratrol wykazuje bowiem działanie przeciwgrzybiczne. Przyjmowanie specyfików na bazie resweratrolu jest niepotrzebne, jeżeli związek ten jest powszechnie obecny w naszej diecie. Zwiększona porcja sprawdzi się przy przewlekłych chorobach układu krążenia, a także w czasie odchudzania. W każdym przypadku należy zastosować się do zaleceń producenta danego suplementu diety.

MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

Do skutków ubocznych przyjmowania resweratrolu zaliczyć możemy utratę apetytu i spadek masy ciała. Innymi, godnymi uwagi działaniami niepożądanymi są: zwiększone stężenie kreatyniny, fosfatazy alkalicznej, aminotransferazy alaninowej, bilirubiny całkowitej i albuminy w surowicy krwi. Dodatkowo regularnej przyjmowanie resweratrolu prowadzi do zmniejszenia stężenia hemoglobiny, hematokrytu i liczby erytrocytów 5, 10.

BIBLIOGRAFIA:

    1. Kopeć A., Piątkowska E., Leszczyńska T., Bieżanowska-Kopeć R.: Prozdrowotne właściwości resweratrolu, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5 (78), 5-15.
    2. Burns J., Yakota, T., Ashihara H., Lean M.E.J., Crozier A.: Plant foods and herbal sources of resveratrol. J. Agric. Food Chem. 2002; 50: 3337–3340.
    3. Przysławski J., Dzięcioł M.: Resweratrol – aktualny stan wiedzy, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2012, 4, str. 1166-1174.
    4. Stępień M., Bogdański P., Suliburska J., Jabłecka A., Pupek-Musialik D.: Wpływ resweratrolu na cukrzycę i choroby sercowo-naczyniowe, Forum zaburzeń metabolicznych 2012, tom 3, nr 4, 140-145.
    5. Zdrojewicz Z., Belowska-Bień K.: Resweratrol – działanie i znaczenie kliniczne. Adv. Clin. Exp. Med., 2005, 5 (14), 1051-1056.
    6. Howitz KT, Bitterman KJ, Cohen HY, Lamming DW, Lavu S, Wood JG, Zipkin RE, Chung P, Kisielewski A, Zhang LL, Scherer B, Sinclair DA. Small molecule activators of sirtuins extend Saccharomyces cerevisiae lifespan. „Nature”. 6954 (425), s. 191–196, 2003.
    7. Pearson KJ, Baur JA, Lewis KN, Peshkin L, Price NL, Labinskyy N, Swindell WR, Kamara D, Minor RK, Perez E, Jamieson HA, Zhang Y, Dunn SR, Sharma K, Pleshko N, Woollett LA, Csiszar A, Ikeno Y, Le Couteur D, Elliott PJ, Becker KG, Navas P, Ingram DK, Wolf NS, Ungvari Z, Sinclair DA, de Cabo R. Resveratrol delays age-related deterioration and mimics transcriptional aspects of dietary restriction without extending lifespan. „Cell Metab.”. 2. 8, s. 157-168, VIII. 2008.
    8. Robb EL, Page MM, Wiens BE, Stuart JA. Molecular mechanisms of oxidative stress resistance induced by resveratrol: Specific and progressive induction of MnSOD. „Biochem Biophys Res Commun”. 7. 367, s. 406-12, 2007/8.
    9. Jocelyn I. Dudley, Istvan Lekli, Subhendu Mukherjee, Manika Das, Alberto A. A. Bertelli, Dipak K. Das. Does White Wine Qualify for French Paradox? Comparison of the Cardioprotective Effects of Red and White Wines and Their Constituents: Resveratrol, Tyrosol, and Hydroxytyrosol. „J. Agric. Food Chem.”. 20. 56, s. 9362–9373, 2008.
    10. Renaud S., de Lorgeril M.: Wine, alcohol, platelets and the French paradox for coronary heart disease. Lancet., 1992, 339 (8808), 1523-1526.

Powyższe opracowanie przedstawia wiedzę i poglądy jej autorów według stanu na dzień sporządzenia niniejszego opracowania, które zostało przygotowane z zachowaniem należytej rzetelności oraz staranności przy utrzymaniu zasad metodologicznej poprawności, a także obiektywizmu na podstawie ogólnodostępnych informacji, pozyskanych ze źródeł wiarygodnych według serwisu BioTrendy.pl w dniu publikacji opracowania. Serwis BioTrendy.pl nie gwarantuje jednakże ich kompletności oraz dokładności, w szczególności, w przypadku, gdyby informacje na podstawie, których wspierano się przy sporządzaniu powyższego opracowania okazały się niekompletne, niedokładne lub nie w pełni odzwierciedlały stan faktyczny. Serwis BioTrendy.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie niniejszego opracowania, ani za szkody poniesione w wyniku tych decyzji. Ponadto serwis BioTrendy.pl nie stanowi oraz nie zastępuje porady lekarskiej, a także nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej. Powielanie bądź publikowanie w jakiejkolwiek formie niniejszego opracowania, lub jego części, oraz zwartych w nim informacji, czy wykorzystywanie materiału do własnych opracowań celem publikacji, bez uprzedniej, pisemnej zgody właścicieli serwisu BioTrendy.pl jest zabronione. Powyższe opracowanie stanowi utwór i jest prawnie chronione zgodnie z Ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83 z późn. zm.).

Protected by Copyscape

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.